Gemeente Someren

Gemeente Someren stimuleert "kwaliteit in bouwen" voor nieuwbouwwoningen.

Op 24 juni jongstleden heeft de Raad de "Subsidieverordening GPR Gebouw Nieuwbouwwoningen Gemeente Someren 2009" vastgesteld.

Deze subsidieverordening treedt in werking op 1 augustus 2009 en geldt voor alle nieuwbouwwoningen die gebouwd worden op kavels die door de gemeente worden uitgegeven.

Achtergrond

De gemeente Someren voert sinds 2005, gerelateerd aan landelijk beleid, lokaal gemeentebreed Klimaatbeleid uit. De hoofddoelstellingen van het lokale klimaatbeleid zijn het terugdringen van het energieverbruik en CO2-uitstoot in de hele gemeente (eigen organisatie, burgers en bedrijven).
Voor de invulling van deze doelstellingen bij nieuwbouwwoningen heeft ze ervoor gekozen om dit de
doen in de vorm van het stimuleren van het verbeteren van de integrale kwaliteit van nieuwbouw-woningen. Het stimuleren gebeurt door het verstrekken van subsidie. Voor de uitvoering wordt gebruik gemaakt van het inmiddels landelijke bekende instrument GPR Gebouw®.

Waarom "Kwaliteit in Bouwen" stimuleren

Woningen bouw je niet voor de korte termijn, maar voor een levensduur van 40 tot 75 jaar. Derhalve is het noodzakelijk vooraf goed na te denken over zaken als de energiebehoefte en energievoorziening, de levenscyclus van de toegepaste materialen, de toekomstwaarde en gebruikskwaliteit van de woning en de bijdrage van de woning aan een gezond woonklimaat. De gemeente ziet het als één van de taken om de steeds groeiende bewustwording van de eindigheid van de fossiele brandstoffen en de negatieve gevolgen van de klimaatverandering (als gevolg van CO2-uitstoot) uit te dragen naar de burgers. Een woning die je nu bouwt dient een woning te zijn die is toegerust op de toekomst. Dus minder traditioneel, maar meer innovatiever bouwen. En dit alles met gelijkblijvende of zelfs lagere woonlasten.

Wat is GPR Gebouw®

GPR Gebouw® is een software-instrument dat zowel de ontwerper als de toekomstige bewoner van de woning inzicht geeft in de kwaliteit van de woning

op de volgende 5 thema's: Energie, Milieu, Gezond-heid, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde.

De gewenste kwaliteit is vastgelegd in vooraf door de gemeente bepaalde prestaties (score per thema).
De ontwerper heeft hierbij de vrijheid om basis van eigen keuzes uit het maatregelenpakket (en zelf toe te voegen maatregelen) per thema de opgelegde prestatie te behalen. Het resultaat wordt naar de toekomstige bewoner gepresenteerd met een helder consumentenlabel.

Op dit consumentenlabel wordt een totaalscore in sterren, de score per thema en de verbetering van de CO2-uitstoot gevisualiseerd.
Voor wie geld deze subsidieverordening en hoe hoog is het subsidiebedrag?

De subsidieverordening geldt vanaf de datum van inwerkingtreding bij de uitgifte van bouwkavels voor de woningeigenaren die hierop een nieuwbouwwoning realiseert.

De woningeigenaar heeft recht op een subsidiebedrag, van EUR 3.000,- (per woning), mits uiteraard aan de subsidievoorwaarden is voldaan.

Subsidievoorwaarden

Door het kopen van een bouwkavel conformeert u zich aan het realiseren van een nieuwbouwwoning die voldoet aan de opgelegde prestatie-eisen in GPR Gebouw®.

In de nieuwbouwwoning dienen de prestaties in GPR Gebouw® gerealiseerd te worden:

* Op het thema "Gebruikskwaliteit" een minimale score van 8,0 en voor alle andere thema's, voor elk thema afzonderlijk, minimale score van 7,0. (Een woning op Bouwbesluitniveau scoort op elk thema een 6,0).

Bij de aanvraag van de bouwvergunning dient een aanvraagformulier, de GPR-score en de in GPR Gebouw® ingevulde gegevens te worden overlegd. Indien aan de voornoemde prestaties is voldaan
en blijkt dat dit ook in de bouwvergunningstekening is verwerkt, wordt bij de verlening van de bouw-vergunning ook een voorlopige subsidiebeschikking verstrekt.

Als de woning gereed is stuurt u een gereedmeldingsformulier in. Als na controle in de woning is gebleken dat alle voorzieningen, zoals deze door u (uw architect) bij de aanvraag van de bouwvergunning zijn opgegeven, zijn aangebracht, ontvangt u de definitieve subsidiebeschikking en wordt de subsidie aan u uitgekeerd.

Wat levert GPR Gebouw® voor u als woonconsument op

Het gebruik van GPR Gebouw® en de opgelegde prestaties dragen bij aan de bewustwording van u en
uw architect over de noodzaak om bij de realisatie van uw nieuwbouwwoning te investeren in het verbeteren van de integrale kwaliteit van uw woning. De meerwaarde ligt niet alleen in een lager energieverbruik en een lagere milieubelasting, maar ook in een woning met meer comfort, een hogere gebruikskwaliteit en toekomstwaarde en een verbetering van het woonklimaat.
Uiteraard brengt het verbeteren van de kwaliteit een extra investering met zich mee. De opgelegde prestaties zijn echter dusdanig gekozen dat deze meerinvestering zich in het gebruik weer terugverdiend.

Met andere woorden ondanks dat een kwalitatief betere woning wordt gebouwd blijven de woonlasten gelijk of dalen zelfs. Doordat de architect zelf binnen elk thema kan kiezen uit de op te nemen maatregelen kan hij zoeken naar de meest economische oplossingen om aan de opgelegde prestaties te voldoen. Doordat keuzes al in een zeer vroeg stadium van het ontwerpproces (vanaf het voorlopig ontwerp) eenvoudig en snel doorgerekend kunnen worden, kan door het doorvoeren van principiële keuzes in het ontwerp een nog hogere efficiëntie worden bereikt. Het toepassen van het instrument GPR Gebouw® zal dus bijdragen aan een andere kijk op het ontwerpen en bouwen van nieuwbouwwoningen en bijdragen aan het verbeteren van de algehele kwaliteit van nieuwbouwwoningen.