Gemeente Breda

Per 1 augustus biedt Breda Startersleningen aan

Gemeente Breda biedt samen met de drie Bredase woningcorporaties de Starterslening aan met ingang van 1 augustus 2009.

Breda is de eerste gemeente die de starterslening samen met de woningcorporaties aanbiedt. De regeling wordt ingezet om een stimulans te geven aan de verkoop van koopwoningen in Breda en geldt voor de koop van bestaande en nieuwe woningen. Daarnaast geeft deze Starterslening een impuls aan jonge huishoudens om door te stromen naar een koopwoning in Breda. Gemeente Breda en de drie corporaties storten gezamenlijk EUR 1.500.000,- in het VROM Startersfonds. Uit het fonds wordt het bedrag verdubbeld naar EUR 3.000.000. Met dit bedrag kunnen ongeveer 90 Startersleningen worden verstrekt, op basis van het gemiddelde bedrag van een Starterslening. Dit staat in de verordening Starterslening Breda 2009, die door het college van burgemeester en wethouders voor vaststelling aan de gemeenteraad van 16 juli 2009 wordt voorgelegd.

In de verordening staan alle voorwaarden die de gezamenlijke partijen aan de regeling stellen. Drie belangrijke Bredase voorwaarden om in aanmerking te komen zijn een leeftijdslimiet van de koopstarter van maximaal 35 jaar en een minimale (EUR 163.625) en een maximale grens (EUR 265.000) voor de verwervingskosten van de koopwoning. De maximale hoogte van de Starterslening bedraagt 20% van de verwervingskosten met een maximum van EUR 53.000. De Starterslening kan niet gecombineerd worden met de landelijke regeling Koopsubsidie1, en de regelingen van de Bredase woningcorporaties Koopgarant en Slimmer Kopen2. VROM en de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) stellen verschillende landelijke voorwaarden aan de Starterslening. De koopstarter koopt voor de eerste keer een woning en gaat zelf in die woning wonen. De Nationale Hypotheek Garantie is verplicht bij zowel de eerste als de tweede hypotheek (2e = Starterslening).

De Starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van de woning en het bedrag dat de starter maximaal kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De Starterslening is een annuĂŻteitenlening met een looptijd van 30 jaar en beweegt mee met de inkomensontwikkeling van de koopstarter. De eerste drie jaar is de lening renteloos en aflossingsvrij. Daarna gaat de koopstarter de lening aflossen en rente betalen, waarbij de rente en aflossing afhankelijk zijn van de actuele betaalcapaciteit. De lening dient wel geheel afgelost te worden. Rente en aflossing worden weer in het Startersfonds gestort om weer nieuwe Startersleningen uit te geven.

In deze tijd van een stagnerende woningmarkt zijn maatregelen nodig om de verkoop van koopwoningen te stimuleren in Breda. De Starterslening is een middel om dit te doen. Dat is ook de reden dat deze maatregel vooruit loopt op het Actieplan Huisvesting jonge huishoudens, dat in najaar 2009 gereed is. Bovendien hebben Bredanaars tijdens de `Maand van het wonen' in oktober 2008 aangegeven dat starters in Breda in veel woongebieden moeilijk aan een woning kunnen komen.


1 Dit is een maandelijkse bijdrage in de hypotheeklasten die afhankelijk is van het inkomen van de gebruikers en de hoogte van de lening. Dit geldt voor een koper vanaf 18 jaar. Het betreft een landelijke regeling.


2 Dit zijn vormen van Maatschappelijk Gebonden Eigendom: een vorm van verkoop met korting door de woningcorporatie waarbij deze met de koper afspreekt de woning bij (door) verkoop als eerste aan te bieden aan de corporatie. Daarbij wordt de winst en het verlies gedeeld. De corporatie beslist daarna of de woning opnieuw wordt verkocht aan een volgende koper of opnieuw wordt verhuurd.

Breda, 25 juni 2009

Vanaf 1 augustus 2009 staat op de website www.breda.nl nadere informatie over de Startersregeling Breda en is informatie verkrijgbaar via een contactpersoon Startersregeling en de balie Bouwen en Wonen.

Te downloaden:

* Verordening Starterslening Breda.pdf