Ingezonden persbericht
ROVER roept op tot innovatie van bus- en tramhaltes
Nu de bushalte van de toekomst is gearriveerd en geplaatst wordt in de Italiaanse stad Florence, roept ROVER stadsbesturen en NS op dit inspirerende concept op te pakken. Florence's EyeStop bushalte is innovatief, sexy, modern en milieuvriendelijk. Gericht op de "iPhone"-generatie rekent de EyeStop in één klap af met het stoffige, sullige imago van de bus- en tramhalte en het OV in het geheel.
Stel je een bushalte voor die een signaal naar je mobiele telefoon zendt dat de bus er over vijf minuten aankomt. Toekomstmuziek? Niet in de Italiaanse stad Florence waar ze in oktober in gebruik genomen worden. Het is bovendien slechts een van de vele extra's die de innovatieve EyeStop bushalte te bieden heeft.
EyeStop is meer dan alleen een futuristisch ogend schuilhuisje voor wachtende busreizigers. In de glazen wanden zijn een aantal e-INK screens ingebouwd. Reizigers kunnen de schermen bedienen door deze met hun vingers aan te raken. De schermen tonen onder andere de vertrekstaten en route-informatie. Daarnaast kunnen zij van alle onderweg zijnde bussen de exacte locatie op een digitale plattegrond weergeven. Mocht uit dit laatste blijken dat de bus nog even op zich laat wachten, dan is wachttijd bij de EyeStop in elk geval geen verloren tijd. Reizigers kunnen via de e-INK schermen hun reis plannen, gebruik maken van internet of hun email bekijken. Ook is het mogelijk berichten voor medereizigers achter te laten op een elektronisch prikbord.
De bushalte is bovendien voorzien van diverse sensoren. Die verzamelen real-time informatie over bijvoorbeeld de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit en tonen deze op een praktische manier aan de reizigers. Ook voor adverteerders breken nieuwe tijden aan. Video advertising bij bushaltes is voortaan een reële optie. Om dit alles mogelijk te maken, wekt de EyeStop zijn eigen stroom op.
In tegenstelling tot de bestaande bushokjes is bovendien geen sprake van massaproductie. Om zo goed mogelijk bij de bestaande architectuur van de directe omgeving aan te sluiten, is iedere EyeStop maatwerk. Afhankelijk van omgevingsfactoren, het te verwachten aantal reizigers en de hoeveelheid zonlicht ter plaatse (voor de stroomvoorziening) genereert een speciaal computerprogramma een uniek design voor elke situatie.
Een eenvoudige versie van de EyeStop is eveneens in ontwikkeling. Deze zogenaamde EyeStop Pole is ook voorzien van alle genoemde interactieve toepassingen, maar dan zonder schuilgelegenheid.
Florence neemt de eerste EyeStop in oktober in gebruik. In 2010 wordt het concept verder uitgerold over de stad. Dan worden tweehonderd haltes voorzien van een EyeStop en duizend van een EyeStop Pole.
Het concept is ontwikkeld door het SENCEable City Laboratory van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), samen met de regionale overheid en de lokale vervoersautoriteit ATAF van Florence.
ROVER vindt het achterliggende concept en de bushalte zelf een zeer inspirerend voorbeeld voor stadsbesturen in Nederland. Met wat meer beschutting en vandalismebestendigheid, kan het concept zonder meer een verrijking van de centra van de grote steden in Nederland zijn. Ook op treinperrons zou de eyeStop Pole het wachten kunnen veraangenamen en de aantrekkelijkheid van OV vergroten. De combinatie van interactie en design zorgt voor een sexy aantrekkingskracht die verkoopt, zie het succes van Apple's iPhone.
Meer info en foto's hier: http://senseable.mit.edu/eyestop/ppt%20florence.pdf