Wereld Natuur Fonds Nederland
Persbericht

Zeist, 31 juli 2009

WNF: 'Noorse kust en arctische wateren uitermate kwestbaar'

Olieramp bedreigt kust Noorwegen

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) maakt zich grote zorgen over de olieramp aan het zuidwesten van de Noorse kust ter hoogte van Langesund. De brandstof die uit een vastgelopen vrachtschip lekt, bedreigt een belangrijk natuurreservaat, Lille Saastein. Op dit moment spoelt al olie aan en zijn tientallen dode vogels gesignaleerd. Voor de eilanden van het natuurreservaat geldt een geslotenverklaring omdat de vogels momenteel hun broedseizoen beleven.

Het vrachtschip, Full City genaamd, liep in de nacht van donderdag 30 op vrijdag 31 juli vast door motorproblemen. De 23-koppige Chinese bemanning is veilig van boord gehaald. De brandstof, die uit het schip lekt, bedreigt de Noorse kust, waaronder belangrijke toeristische en natuurgebieden. In totaal heeft het schip1120 ton ruwe stookolie aan boord. In 2007 veroorzaakte het vastlopen van het vrachtschip Server bij Bergen ook al een olieramp op de Noorse stranden. Toen kwam er 370 ton ruwe stookolie vrij. De ramp kostte toen het leven aan aan 8.000 zeevogels, terwijl de schoonmaakkosten 25 miljoen euro bedroegen.

De plek waar de Full City vastliep, ligt bij het natuurreservaat Lille Saastein. Op dit moment broeden hier grote hoeveelheden zeemeeuwen, scholeksters, berg- en eidereenden. Op de langere termijn verspreidt de schade zich door het ecosysteem omdat bijvoorbeeld dieren het gif via de voedselketen binnen krijgen. ,,De impact van een olieramp laat zich jaren later nog voelen. Dat hebben we geleerd van de ramp met de Exxon Valdez, waarvan de gevolgen 20 jaar na dato nog merkbaar zijn,'' zegt Johan van de Gronden, directeur WNF.

Het WNF maakt zich lange tijd zorgen over de oliewinning en - tansporten langs de kwestbare Noorse kust. De ervaring leert dat deze kustlijn te lang, ruig en ontoegankelijk is om snel en adequaat te kunnen optreden bij een olieramp. Daarom leidt het WNF in Noorwegen sinds 2005 lokaal vrijwilligers op. Deze kustbewoners wordt geleerd om olie op te ruimen, de kusten te beschermen en vogels schoon te maken. In totaal zijn nu 300 van deze vrijwilligers opgeroepen om bij de huidige ramp te assisteren.

Daarnaast voert het WNF campagne tegen het opheffen van een verbod op olie- en gaswinning voor de Noorse eilandengroep de Lofoten. De noordelijk gelegen Lofoten vormen het leefgebied van grote groepen orka's, potvissen, zeevogels en zijn het paaigebied van grote populaties kabeljauw. Ondanks veel technisch onderzoek is nog geen afdoende methode is gevonden om olie op te ruimen in de Noordpoolgebieden. Door extreme temperaturen, gebrek aan daglicht, hoge golfslag en drijfijs falen bestaande schoonmaaktechnieken. Het WNF waarschuwt dat zeer kleine olielekkages in dit gebied al dramatische gevolgen kunnen hebben en roept de Noorse overheid op om het verbod op de olie- en gaswinning in de Lofoten te handhaven.