Alle zeilen bijzetten om doelstelling windenergie te halen

Het wil in Nederland maar niet lukken om windmolenparken voor groene stroom te realiseren. Volgens Kamerlid Kees Vendruk staan langdurige vergunningsprocedures en bureaucratische subsidietrajecten het bouwen van windmolens in de weg, waardoor investeerders die windmolenparken in zee willen bouwen, nu noodgedwongen uitwijken naar België.

Subsidie
Nederland is onder Balkenende van koploper op het gebied van groene stoom verworden tot rode lantaarndrager. Dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland, waar duurzame energieprojecten wel van de grond komen. Ook in België is onlangs een goed functionerende, nieuwe subsidieregeling ingevoerd. Nederland moet een voorbeeld nemen aan de eenvoudigere subsidieregels in deze buurlanden.

Doelstelling
Het kabinet heeft internationaal afgesproken dat in 2010 negen procent van de electriciteit uit groene stroom moet bestaan. Het is maar zeer de vraag of dat gaat lukken, aangezien projecten om dit te realiseren op het moment allemaal stil liggen. Vendrik wil weten of het kabinet zelf nog gelooft in haar eigen doelstelling.

Vragen van het lid Vendrik (GroenLinks) aan de minister van economische zaken over het bericht dat Nederlandse investeerders in windenergie uitwijken naar België (ingezonden 30 juli 2009).
1. Bent u bekend met het bericht dat Nederlandse projectontwikkelaars voor windparken uitwijken naar onder meer België?
2. Wat is u mening over de stelling dat de SDE (-wind op zee) toekenning `één grote loterij' wordt?

3. Weet u waarom de vergunningsprocedures in Nederland zo veel langer duren dan bijvoorbeeld in België?

4. Klopt het dat de `tender' voor wind op zee in november zal beginnen?

5. Wanneer verwacht u dat de `tender' voor wind op zee afgerond kan zijn?

6. Verwacht u dat deze kabinetsperiode het ten doel gestelde aantal MW's windenergie vanaf zee niet alleen vergund wordt, maar dat middels de SDE-regeling realisatie ook dusdanig rendabel is, dat deze ook daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden?
7. Bent u ook van mening dat een groot aantal van de toegewezen wind-op-zee locaties relatief ver uit de kust liggen en de bijkomende kosten van het transport van stroom naar land daardoor relatief hoog zullen zijn en dat dit waarschijnlijk de onrendabele top van de windmolenlocaties en zodoende de benodigde subsidie zal vergroten?

8. Bent u voornemens om net als in België ook een aparte subsidie te verstrekken ten behoeve van de kabel door de zee die nodig is voor de netaansluiting?

9. Wat zijn de meest recente cijfers op dit gebied die hierover bij u bekend zijn?

10. Verwacht u nog altijd de ambitie te halen om in 2010 negen procent van alle elektriciteit in Nederland duurzaam op te wekken?