Charles Michel en BTC voor duurzame ontwikkeling

30/07/2009 10:43

CTB COOPERATION TECHN. BELGE

Jaarverslag 2008 van BTC is duurzaamheidsverslag volgens erkend model

Brussel, 30 juli 2009 - Voor minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel is duurzame ontwikkeling al sinds zijn aantreden een beleidsprioriteit in de Belgische ontwikkelingssamenwerking. In maart 2008 organiseerde de minister in Brussel een internationale conferentie onder het voorzitterschap van klimaatexpert Jean-Pascal van Yperseele, met als titel 'Klimaatverandering en het Belgische beleid van ontwikkelingssamenwerking: uitdagingen en mogelijkheden'. Van Yperseele schreef een rapport dat als basis werd gebruikt om van duurzame ontwikkeling een transversaal thema te maken in de Belgische ontwikkelingssamenwerking.

Charles Michel, minister van Ontwikkelingssamenwerking, verheugt zich over het initiatief van BTC, dat past in dit ruimer kader. Hij wijst erop dat de klimaatverandering niet alleen te maken heeft met het milieu, maar ook met ontwikkeling. 'De nefaste invloed van de klimaatverandering is het sterkst voelbaar in de armste landen. Zij zijn namelijk sterk afhankelijk van hun natuurlijke rijkdommen en van economische sectoren die een directe impact op het milieu hebben.'

BTC, het Belgisch agentschap voor ontwikkelingssamenwerking, publiceert zijn jaarverslag 2008 in dat ruimer verband. Voor het eerst neemt het de vorm aan van een 'integraal' duurzaamheidsverslag. Het agentschap sluit zich daarmee aan bij de groeiende internationale tendens om te rapporteren over de duurzaamheid van zijn werking. Concreet betekent dit dat niet alleen over de activiteiten en de financiën van het afgelopen jaar wordt gerapporteerd, maar ook over de bestuurlijke zaken, de milieuprestaties en de sociale aspecten.

De duurzaamheidsverslaggeving is gebaseerd op een internationaal erkend model: het Global Reporting Initiative (GRI). Dat model biedt een volledig uitgewerkte structuur voor de verslaggeving, zodat de duurzaamheidsinspanningen over meerdere jaren beoordeeld kunnen worden.

BTC is het eerste openbare agentschap in België dat resoluut voor duurzaamheidsverslaggeving kiest.

Dat is een bewuste strategische keuze, zegt directeur-generaal Carl Michiels. De Belgische projecten in het zuiden moeten duurzame menselijke ontwikkeling tot stand brengen. Als we enigszins geloofwaardig willen zijn, moeten we ook in onze eigen werking duurzaamheid vooropstellen en daar open over communiceren.

Het duurzaamheidsverslag van BTC sluit volgens Michiels ook aan bij de maatschappelijke rol die BTC in België vervult. Via onze activiteiten in België - Kleur Bekennen, de informatiecyclus-- versterken wij het Belgisch draagvlak voor internationale solidariteit. Als grootste Belgische organisatie voor ontwikkelingssamenwerking is het onze plicht een voortrekkersrol op te nemen en relevante thema's op de agenda te plaatsen.

Koolstofneutraal

Op milieuvlak staat het Belgisch agentschap voor ontwikkelingssamenwerking het verst in zijn inspanningen. BTC voert het milieukenmerk 'ecodynamische onderneming' van het Brussels Instituut voor Milieubeheer en het Europese EMAS-milieulabel. Het doel is om op korte termijn koolstofneutraal te worden. We willen het aantal vliegtuigreizen beperken door onder meer gebruik te maken van videoconferentiesystemen, en sowieso gaan we de resterende vliegtuigreizen compenseren via de aankoop van CO2-certificaten, bevestigt Michiels.

Kerncijfers

De Belgische directe bilaterale samenwerking blijft jaar na jaar toenemen. Dat vertaalt zich in een almaar grotere omzet voor BTC: 217 miljoen euro in 2008 (tegenover 213 in 2007).

Afrika blijft het zwaartepunt van de Belgische inspanningen: bijna de helft (48%) van de bilaterale uitgaven gaat naar Midden-Afrika (Congo, Rwanda, Burundi en Oeganda), terwijl Noord- en West-Afrika nog goed is voor ruim 20%. Latijns-Amerika vertegenwoordigt 8% van de uitgaven, Oost- en zuidelijk Afrika 7% en Azië ten slotte 6%.

Het integrale jaarverslag 2008 van BTC - het eerste duurzaamheidsverslag - is in drie talen beschikbaar op de website www.btcctb.org.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel