BCC wil slooppremie voor oude koelkasten
30/07/2009 06:00
BCC
Oude koelkasten zijn nog veel slechter voor het milieu dan al werd gedacht. Daarom pleit BCC ervoor om consumenten een slooppremie geven als ze hun oude koelkast vervangen voor een nieuwe. De elektro-retailer gaat als grootste koelkastverkoper van Nederland nog deze zomer onderzoeken of branchebrede invoering haalbaar is. Nieuwe generatie koelkasten zijn een stuk minder belastend voor het milieu; ze gebruiken tot 70% minder energie, maken minder geluid en zijn aanzienlijk hygiënischer omdat de koeling constanter is. De gemiddelde gebruiksduur van een koelkast is nu 15 jaar en dat is lang in vergelijking met andere huishoudelijke apparaten. Door gedurende een korte periode een slooppremie in te voeren verwacht BCC dat veel van het oude koelkastenpark wordt vervangen en daarmee dan ook in één keer een extra milieuwinst wordt behaald. BCC gaat over de branchebrede periodieke invoering van de slooppremie in gesprek met fabrikanten, branchevereniging Uneto-VNI en het ministerie.
Omdat de invoering van de slooppremie vooralsnog niet geregeld is, komt BCC consumenten tegemoet door de hele maand augustus de verwijderingsbijdrage bij aanschaf van een A++ koelkast of vriezer te vergoeden. De vergoeding van de verwijderingsbijdrage is nadrukkelijk een financiële stimulans vanuit BCC om consumenten aan te zetten tot milieubewuster gedrag. Uit eerder onderzoek van BCC bleek al dat consumenten bereid zijn te kiezen voor een energiezuiniger apparaat als zij weten hoeveel geld zij daarmee jaarlijks kunnen besparen. Net als voor auto-eigenaren wil BCC het voor huishoudens met een oude koelkast aantrekkelijk maken om deze te vervangen voor een nieuwe door tijdelijk een extra premie te bieden.
Hete zomer, oude koelkast
Het vergoeden van de verwijderingsbijdrage door BCC komt doelbewust in de zomermaanden, op het moment dat optimale koeling van dranken en etenswaren extra onder de aandacht van consumenten is. Naarmate een koelkast ouder wordt, neemt de koelcapaciteit geleidelijk af. "Vooral in een koelere periode van het jaar merkt je niet of nauwelijks, wanneer een koelkast in een ondergrens komt van zijn koelcapaciteit. Pas als de warme periodes aanbreken valt het op dat de koelkast het niet meer zo goed doet, terwijl het juist dan belangrijk is dat het apparaat goed koelt. Niet in de laatste plaats voor de hygiëne", aldus BCC directeur Peter Brussel.
Doordat de koeling in warme periodes hard moet werken om een gewenste temperatuur tussen 7 en 8 graden te handhaven kunnen technische onderdelen van de koelkast sneller dan normaal overbelast raken. Met als gevolg dat de koelkast inefficiënt gaat werken. Brussel, drijvende kracht achter het pleidooi, stelt dat met de lange gebruiksduur van een koelkast ook een nieuw energiezuiniger model een groot verschil kan maken. "Daar hoef je niet lang over na te denken wanneer je kijkt naar de besparingen die je als consument kunt maken door te kiezen voor een A++ in plaats van een A label koelkast."
Op dit moment zijn er in Nederland naar schatting zo'n 2,7 miljoen koelkasten in omloop ouder dan 10 jaar. Volgens Milieu Centraal kan het vervangen van een oude koelkast van 10 jaar oud 70% van het energieverbruik besparen, mits je een vergelijkbaar model koelkast koopt met A++ label. Dat levert een besparing op van 77 euro per jaar voor een koelvriescombinatie of 46 euro voor een tafelmodel met vriesvak. Het meest verkochte label op dit moment is het A-label met 68%, het A++-label zit op ongeveer 2% van de nieuw gekochte koelkasten. Wanneer een consument kiest voor één met het zuinige A++-label in plaats van een koelkast met A-label kan dit een jaarlijkse besparing opleveren van circa 25 euro in het geval van een tafelmodel koelkast en bijna 40 euro bij een koelvriescombinatie. Op een levensduur van 15 jaar kan de consument 500 euro besparen, terwijl een A++ niet of weinig duurder hoeft te zijn.
Slooppremie naast verwijderingsbijdrage
De slooppremie is een stimuleringsmaatregel die vanuit de detailhandel, producenten en overheid gefinancierd moet gaan worden. De consument betaalt nu al bij aanschaf van een nieuwe koelkast een verwijderingsbijdrage om de inzameling en recycling van oude elektrische apparaten milieubewust te laten verlopen. Door specifieke productontwikkeling van koelkastproducenten, materiaalgebruik, correcte inzameling - dat wil zeggen via detaillisten en gemeentelijke afvalstraten - en de nieuwste recycletechnieken kan elke koelkast tegenwoordige bijna in zijn geheel gerecycled worden.
http://www.bcc.nl
Noot voor de redactie:
Noot voor de redactie -