Undercover operatie psychiatrische afdeling levert veel informatie op 29/07/2009 13:06

De Gelderse Roos Om de kwaliteit van de zorg op de afdeling acute psychiatrie van De Gelderse Roos in Ede inzichtelijk te maken is een grensverleggende undercover operatie uitgevoerd door organisatieadviesbureau Clearfields. Speciaal hiervoor getrainde acteurs en verpleegkundigen zijn in dit project ingezet en ook daadwerkelijk opgenomen geweest op de gesloten psychiatrische afdeling van deze instelling. Hulpverleners op de afdeling zijn bekwaam, blijkt uit het onderzoeksrapport, maar de informatievoorziening dient verbeterd te worden.

De rol van patiënten werd gespeeld door ervaren psychiatrisch verpleegkundigen. Samen met de acteurs werden zij getraind door een dramadocent en een psychotherapeut. De inzet van de mysteryguests bood veel voordelen. Ze konden in de GGZ instelling direct observeren, in tegenstelling tot interviewers. Bovendien beïnvloedden ze het gedrag van de hulpverleners niet. Niet eerder werd op zo'n confronterende wijze de zorg in de acute psychiatrie in kaart gebracht.

De mysteryguests zijn zeer te spreken over de professionaliteit van de psychiatrische afdeling en haar hulpverleners. Ook de door acteurs gespeelde familieleden vinden de hulpverleners professioneel en toegewijd. Een team van specialisten concludeert uit de gegevens dat van structurele misstanden op de afdeling geen sprake is. Ze noemen de hulpverleners gemotiveerd en vakbekwaam. Het team zet zich volgens hen in om zo goed mogelijke zorg te leveren en slaagt daar op belangrijke terreinen ook in.

Over de informatievoorziening zijn de mysteryguests erg kritisch. Informatie over bijvoorbeeld de diagnose en het therapieprogramma wordt pas verstrekt nadat er nadrukkelijk om is gevraagd. De 'patiënten' voelden zich daardoor regelmatig aan hun lot overgelaten. Ook 'familieleden' constateren het gemis aan informatie. Zij werden bovendien niet betrokken bij het behandelproces terwijl de meest recente inzichten in de acute psychiatrie het belang van de familie in het herstelproces onderstrepen. De informatievoorziening is een van de belangrijkste verbeterpunten.

Het undercover project heeft een schat aan informatie opgeleverd met veelzeggende voorbeelden over de dagelijkse praktijk van het werk. Die zal onder andere leiden tot wijzigingen in zorgprocessen en trainingen van hulpverleners.