Ingezonden persbericht
Grensoverschrijdende beleggingen in commercieel vastgoed in Europa veren op in het tweede kwartaal van 2009
Jones Lang LaSalle publiceert European Capital Markets Bulletin
Amsterdam, 29 juli 2009 - Grensoverschrijdende beleggingen in commercieel vastgoed in Europa kenden in het tweede kwartaal van 2009 een duidelijke opleving en waren goed voor 52% van het totale directe commerciële beleggingsvolume, een opmerkelijke stijging ten opzichte van de 27% in het eerste kwartaal van 2009. Dit is een indicatie van de toenemende interesse van internationale en pan-Europese beleggers, zo valt te lezen in het nieuwe European Capital Markets Bulletin van Jones Lang LaSalle. Er was met name een duidelijke stijging (169%) waar te nemen in de activiteiten van beleggers van buiten Europa. De totale directe beleggingen in commercieel vastgoed in Europa in het tweede kwartaal bedroegen E12 miljard, vergelijkbaar met het niveau van het eerste kwartaal. In de eerste helft van 2009 werd E24 miljard belegd. Dit is een daling van 42% ten opzichte van de tweede helft van 2008, aldus Jones Lang LaSalle.
In het tweede kwartaal werd een stabilisatie van het volume waargenomen en was sprake van toegenomen activiteit op de belangrijkste Europese markten. In een aantal gevallen was een aanmerkelijke stijging in de volumes te zien. De grootste stijging in het kwartaalvolume werd gemeten in Frankrijk. Daar verdubbelden de beleggingsactiviteiten zich tot een bedrag van E1,2 miljard. Andere belangrijke markten die in het tweede kwartaal een stijging in transactievolume doormaakten waren Italië, Nederland, Spanje en Zweden. In Nederland bedroeg de stijging circa 40% ten opzichte van het transactievolume in het eerste kwartaal. Ook Duitsland en het Verenigd Koninkrijk lieten een lichte stijging zien, terwijl België en Centraal- en Oost-Europa behoorden tot de markten waar in het tweede kwartaal een lagere activiteit werd gemeten.
Gerekend over de eerste helft van 2009 bleef het Verenigd Koninkrijk de grootste markt, met 35% van de totale beleggingsactiviteiten, iets hoger dan het historische gemiddelde, en een duidelijke indicatie van de sterke belangstelling onder beleggers voor een markt die een aanzienlijke prijsherziening heeft gekend.
Ruben Langbroek, Head of Research bij Jones Lang LaSalle Nederland, merkt het volgende op over de veranderingen in nationaliteit van beleggers: "Duitse beleggers bleven in de eerste helft van het jaar de grootste netto kopersgroep in Europa, met netto aankopen ter waarde van E1,8 miljard. De op een na grootste groep werd gevormd door beleggers die op wereldwijd niveau opereren, gevolgd door beleggers uit het Midden-Oosten en Rusland. In voortzetting van een trend die vorig jaar al werd waargenomen, waren beleggers uit het Verenigd Koninkrijk ook nu weer de grootste netto verkopers in de regio. Zij deden met name hun belangen op de binnenlandse markt van de hand, met netto verkopen ter waarde van E4,3 miljard in de eerste helft van 2009. Naast de beleggers uit het Verenigd Koninkrijk waren de Spaanse en Nederlandse beleggers de grootste netto verkopers in Europa. Op de Nederlandse beleggingsmarkt waren Duitse beleggers het meest actief, gevolgd door beleggers uit het Verenigd Koninkrijk.
Vooruitblikkend op de rest van het jaar merkt Eric de Clerq Zubli, Managing Director Jones Lang LaSalle Nederland, op: "Voor het eerst in acht kwartalen hebben we een stabilisatie waargenomen in het aantal transacties in Europa, maar ook in andere opzichten is een duidelijke toename in de interesse van de beleggers binnen deze sector te zien. In de grootste markten van Europa zien we prijsdruk, een toename in het aantal biedingen en een grotere belangstelling onder beleggers. Grensoverschrijdende beleggingen hebben een sterke comeback gemaakt op de markt. In sommige gevallen is het nu moeilijk een topproduct binnen te halen."
Eric de Clerq Zubli vervolgt: "We verwachten dat het transactievolume in bijna alle belangrijke markten in de Europese regio in het tweede halfjaar zal stijgen, al zullen sommige markten eerst verder moeten herstellen. Londen heeft laten zien dat de vraag in korte tijd omhoog kan schieten wanneer beleggers eenmaal het vertrouwen terugwinnen en de prijzen op de markt worden gecorrigeerd. Beleggers met interesse voor het Europese continent dienen er rekening mee te houden dat de markt in Londen in slechts enkele maanden wel heel erg actief is geworden. Parijs wordt waarschijnlijk de volgende markt in Europa waar we een kleine beleggingsrally gaan zien. We nemen een duidelijke piek waar in de interesse van kopers voor vastgoed in de Franse hoofdstad, en de beste assets staan in de belangstelling van meerdere partijen."
Hij besluit: "Op dit moment verwachten we dat de belangstelling van beleggers gericht zal blijven op beleggingsmogelijkheden die op langere termijn gewaarborgde inkomsten zullen leveren. Dit type vastgoed wordt gekenmerkt door een goede locatie, hoogwaardige kwaliteit en een solvabele huurder. Beleggingskansen met een hoger risicoprofiel blijven minder populair, met name tegen de achtergrond van de weinig dynamische verhuurmarkten."
- einde -