Ingezonden persbericht
---
PERSBERICHT
Brabantse School Lievenshove niet meer onder verzwaard toezicht
Etten-Leur, 29 juli 2009 - School Lievenshove staat niet langer onder verscherpt toezicht van de minister van onderwijs en de onderwijsinspectie. De school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen kreeg deze maatregel in 2006 opgelegd omdat zij niet langer kon instaan voor de veiligheid van haar leerlingen en personeel. Na deze ingreep van de inspectie kreeg het bestuur de school met een innovatieve aanpak snel weer op de rails.
Door een groeiend aantal zeer zwakke scholen staat de kwaliteit van het speciaal onderwijs (SO) ter discussie. In 2005 was School Lievenshove in het Brabantse Oosterhout een van de eerste scholen die door de onderwijsinspectie als zeer zwak werd aangemerkt. Omdat de school er niet binnen de gestelde termijn in slaagde de kwaliteit voldoende te verbeteren, plaatste de onderwijsinspectie School Lievenshove onder direct toezicht van de minister van onderwijs; een uitzonderlijke maatregel, die tot op heden voor geen enkele andere SO-school genomen is.
Terug naar één doelgroep
Inmiddels heeft School Lievenshove de veiligheid en kwaliteit van de school voldoende verbeterd. Het schoolbestuur heeft ingrijpende maatregelen daarbij niet geschuwd. Zo is een deel van de leerlingen en docenten overplaatst naar andere scholen van Het Driespan en heeft School Lievenshove zich geconcentreerd op één doelgroep: voortgezet speciaal onderwijs voor leerlingen die wonen in de bijbehorende jeugdzorginstelling van Tender. Om de nieuwe start te markeren, wordt School Lievenshove met ingang van het nieuwe schooljaar omgedoopt tot het Warandecollege.
Transparant
Ook de andere voorheen zeer zwakke scholen van Het Driespan, waaronder De Berkenhof in Breda, hebben het predicaat zeer zwakke school het afgelopen jaar van zich afgeschud. "We hebben met de hele organisatie een kwaliteitsslag gemaakt", aldus bestuursvoorzitter Stan Hofkes van Het Driespan. "Maatregelen die de kwaliteit van School Lievenshove moesten verbeteren, boden voor al onze scholen een meerwaarde." Zo onderzoekt het Driespan zelf de kwaliteit van al haar scholen. De resultaten van dit zelfonderzoek blijven niet binnen de schoolmuren, maar worden naar de onderwijsinspectie gestuurd. Hofkes: "We staan open voor feedback en zijn transparanter geworden."
Driespan Academie
Om de kwaliteit van de scholen en de professionaliteit van haar medewerkers te waarborgen, heeft Het Driespan in samenwerking met Via Vinci een eigen onderwijsinstituut opgericht, De Driespan Academie. Samen met de Pabo van Avans Hogeschool in Breda en twee andere schoolbesturen in de regio heeft Het Driespan bovendien een eigen kweekvijver voor gespecialiseerde docenten opgezet. In deze zogeheten TOPClass volgen excellente studenten, na een selectie in hun eerste schooljaar, een verzwaard programma bovenop hun reguliere opleiding. "Les geven aan kinderen met gedragsproblemen is een vak apart", verklaart Hofkes. "Het speciaal onderwijs vereist daarom andere competenties dan het reguliere onderwijs. Wij stomen studenten gericht klaar voor het speciaal onderwijs."
---