Rotterdam, 29 juli 2009
-PERSBERICHT-
Shockerende en emotionele aflevering Eet Smakelijk!
In de een na laatste
aflevering van de serie Eet Smakelijk! bereidt chefkok Leon Mazairac
steak tartare voor zijn gasten Do en Roddy. De ingrediënten voor het
gerecht worden zo dicht mogelijk bij hun oorsprong gezocht. En het
hoofdingrediënt van steak tartare is paardenvlees...
"Je hebt gezien dat 'ie last heeft van zijn benen, maar het doet je wel
wat. Wat een prachtig lief dier... Kijk maar naar zijn grote bruine
ogen...pfff. Voor hem is 't beter..." Zangeres Do neemt afscheid van
het kreupele paard. Het dier heeft ernstige artrose en zal een uur
later geslacht worden. Met een schot in het hoofd zal het paard, in het
bijzijn van Do en haar vriend Roddy, gedood worden. De achtste
aflevering van Eet Smakelijk! zal zowel voor de kijkers als voor de
gasten een emotionele en shockerende aflevering zijn. Do: "Gevoelsmatig
neem je afscheid van een lief dier. Ik ga 't zeker zwaar krijgen als
'ie op m'n bordje ligt."
Steak tartare
Chefkok Leon Mazairac bereidt vandaag een typisch Frans gerecht voor
zijn gasten: steak tartare. De steak tartare wordt gemaakt van gehakte
paardenbiefstuk. Het vlees wordt gehakt en rauw opgediend met bovenop
in het midden een eidooier. Het bijgerecht bestaat uit een mix van
tomaat en komkommer.
Do
Dominique Rijpma van Hulst, beter bekend als Do is een Nederlands
zangeres. In 2002 brak ze internationaal door met het nummer 'Heaven'.
In 2004 werd de zangeres benaderd door Marco Borsato om met hem het
duet Voorbij op te nemen. Kort na de release van het nummer werd
Voorbij een nummer 1-hit in de hitlijsten. Tijdens de TMF Awards
sleepte de zangeres de prijs voor Beste Zangeres in de wacht.
Leon Mazairac
Chefkok Leon Mazairac (1978) is een autoriteit op het gebied van goed
en lekker eten. Hij heeft twee kookscholen waar hij verschillende
workshops verzorgt en hij is eigenaar van Restaurant Podium in Utrecht,
een restaurant met een zeer verfijnde keuken. Leon heeft gestudeerd aan
de zeer gerenommeerde Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, België. Na
zijn opleiding heeft hij bij meerdere restaurants in Parijs gewerkt,
waaronder het 3-sterren Restaurant Le Pre Catalan en het 3-sterren
restaurant Alain Ducasse.
Paardenvlees massaal in snacks
De afgelopen 15 jaar verdubbelde het aantal paarden tot momenteel circa
400.000. Het paard is van landbouwdier steeds meer een huisdier
geworden en steeds minder mensen willen paardenvlees eten. De
vleesindustrie krijgt echter door de toename van het aantal paarden
steeds meer paardenvlees te verwerken en stopt deze massaal in
producten als snacks. Uit ketenonderzoek dat studenten aan de
Wageningen Universiteit in opdracht van Stichting Wakker Dier
verrichtten bleek dat snackfabrikanten massaal paardenvlees in
frikadellen, kroketten, gehaktballen, bitterballen en hamburgers
verwerken. Van de 286 onderzochte snacks bleek in 32% paardenvlees te
zitten.
Met deze nieuwe serie van Eet Smakelijk wil LLiNK de kijker bewust
maken van de weg die ons voedsel aflegt voordat het op ons bord
belandt. Door de achtergronden van ons voedsel te laten zien, wordt de
kijker in staat gesteld verantwoorde keuzes te maken.
Eet Smakelijk, donderdag 6 augustus, Nederland 3, 21.10-21.35 uur
---------------------------------------------
Noot voor de redactie,
LLiNK