LLiNK

Rotterdam, 29 juli 2009


-PERSBERICHT-

Shockerende en emotionele aflevering Eet Smakelijk!

In de een na laatste
aflevering van de serie Eet Smakelijk! bereidt chefkok Leon Mazairac steak tartare voor zijn gasten Do en Roddy. De ingrediënten voor het gerecht worden zo dicht mogelijk bij hun oorsprong gezocht. En het hoofdingrediënt van steak tartare is paardenvlees...

"Je hebt gezien dat 'ie last heeft van zijn benen, maar het doet je wel wat. Wat een prachtig lief dier... Kijk maar naar zijn grote bruine ogen...pfff. Voor hem is 't beter..." Zangeres Do neemt afscheid van het kreupele paard. Het dier heeft ernstige artrose en zal een uur later geslacht worden. Met een schot in het hoofd zal het paard, in het bijzijn van Do en haar vriend Roddy, gedood worden. De achtste aflevering van Eet Smakelijk! zal zowel voor de kijkers als voor de gasten een emotionele en shockerende aflevering zijn. Do: "Gevoelsmatig neem je afscheid van een lief dier. Ik ga 't zeker zwaar krijgen als 'ie op m'n bordje ligt."

Steak tartare

Chefkok Leon Mazairac bereidt vandaag een typisch Frans gerecht voor zijn gasten: steak tartare. De steak tartare wordt gemaakt van gehakte paardenbiefstuk. Het vlees wordt gehakt en rauw opgediend met bovenop in het midden een eidooier. Het bijgerecht bestaat uit een mix van tomaat en komkommer.

Do

Dominique Rijpma van Hulst, beter bekend als Do is een Nederlands zangeres. In 2002 brak ze internationaal door met het nummer 'Heaven'. In 2004 werd de zangeres benaderd door Marco Borsato om met hem het duet Voorbij op te nemen. Kort na de release van het nummer werd Voorbij een nummer 1-hit in de hitlijsten. Tijdens de TMF Awards sleepte de zangeres de prijs voor Beste Zangeres in de wacht.

Leon Mazairac

Chefkok Leon Mazairac (1978) is een autoriteit op het gebied van goed en lekker eten. Hij heeft twee kookscholen waar hij verschillende workshops verzorgt en hij is eigenaar van Restaurant Podium in Utrecht, een restaurant met een zeer verfijnde keuken. Leon heeft gestudeerd aan de zeer gerenommeerde Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, België. Na zijn opleiding heeft hij bij meerdere restaurants in Parijs gewerkt, waaronder het 3-sterren Restaurant Le Pre Catalan en het 3-sterren restaurant Alain Ducasse.

Paardenvlees massaal in snacks

De afgelopen 15 jaar verdubbelde het aantal paarden tot momenteel circa 400.000. Het paard is van landbouwdier steeds meer een huisdier geworden en steeds minder mensen willen paardenvlees eten. De vleesindustrie krijgt echter door de toename van het aantal paarden steeds meer paardenvlees te verwerken en stopt deze massaal in producten als snacks. Uit ketenonderzoek dat studenten aan de Wageningen Universiteit in opdracht van Stichting Wakker Dier verrichtten bleek dat snackfabrikanten massaal paardenvlees in frikadellen, kroketten, gehaktballen, bitterballen en hamburgers verwerken. Van de 286 onderzochte snacks bleek in 32% paardenvlees te zitten.

Met deze nieuwe serie van Eet Smakelijk wil LLiNK de kijker bewust maken van de weg die ons voedsel aflegt voordat het op ons bord belandt. Door de achtergronden van ons voedsel te laten zien, wordt de kijker in staat gesteld verantwoorde keuzes te maken.

Eet Smakelijk, donderdag 6 augustus, Nederland 3, 21.10-21.35 uur


---------------------------------------------


Noot voor de redactie,