Gemeente Heemskerk


woensdag, 29 juli 2009

Bestemmingsplan Heemskerkerduin vanaf 30 juli ter inzage

Vanaf donderdag 30 juli aanstaande gaat het ontwerp bestemmingsplan Heemskerkerduin en Noorddorp 2009 gedurende zes weken ter inzage. Het nieuwe ontwerp bestemmingsplan geeft invulling aan de uitgangspunten die de gemeenteraad in april 2008 heeft vastgesteld en antwoorden op de reacties van een groot aantal bewoners van het gebied. Gedurende de zes weken dat het ontwerp bestemmingsplan ter inzage ligt, kunnen bewoners het plan op verschillende plaatsen - zowel fysiek als digitaal - inzien en hun zienswijze kenbaar maken bij de gemeente.

In april 2008 heeft de gemeenteraad nieuwe kaders voor het bestemmingsplan Heemskerkerduin en Noorddorp vastgesteld. Hierin is nadrukkelijk aangegeven dat het agrarisch karakter van het gebied behouden dient te worden. Wel moest er ruimte zijn voor enige zogenaamde agrarische plus activiteiten zoals recreatie en zorg. Kleinschalig kamperen en/of recreëren bij de tuinder wordt mogelijk gemaakt met als voorwaarde dat dit ten dienste staat van het agrarisch bedrijf. Daarnaast opent de gemeente, onder strikte voorwaarde, de mogelijk om zogenaamde zorgboerderijen te bewerkstellingen. Tot slot wil de gemeente nadrukkelijk in dit plan de mantelzorg faciliteren. Hierbij wordt gedacht aan het toestaan van tijdelijke woonvoorziening in of rond de woning die benut kan worden voor de verzorging van kind of ouder.
Met het nieuwe bestemmingsplan streeft de gemeente naar een actueel planologisch kader, dat goed leesbaar, uitvoerbaar en handhaafbaar is. De weeffouten in het huidige bestemmingsplan worden hersteld en nieuw beleid wordt geïmplementeerd. Het ontwerp bestemmingsplan heeft een behoudend karakter. Wethouder Van der Kolk hoopt hiermee ook de zorg dan de agrariërs weg te nemen als het gaat om de komst van `torenflats' in het Heemskerkerduin.

Informeren
Om bewoners zo goed mogelijk te informeren over het ontwerp bestemmingsplan dat van 30 juli tot en met 9 september ter inzage ligt, wordt er naast de wettelijk verplichte bekendmaking in de krant ook een brief verspreid in het gebied Heemskerkerduin en Noorddorp. Hierin worden de bewoners op de hoogte gesteld van de bestemmingsplan dat ter inzage ligt en hun mogelijkheden om een zienswijze in te dienen. Ook zijn de locaties vermeld waar het ontwerp bestemmingsplan ter inzage ligt: in het gemeentehuis, de Heemskerkse bibliotheken en buurtcentrum d'Evelaer. Het ontwerp bestemmingsplan is digitaal beschikbaar op de gemeentelijke website www.heemskerk.nl.

Op 20 augustus aanstaande is om 20.00 uur een informatieavond in het gemeentehuis over het ontwerp bestemmingsplan Heemskerkerduin en Noorddorp 2009. Hier zijn bewoners van het gebied van harte welkom om vragen te stellen over het ontwerp bestemmingsplan en zich te laten informeren over de procedure.