Nederlandse Moslim Omroep
Manifest van het NMO-personeel

Stekker erin laten! Pleidooi voor breed gedragen moslimomroep

Wij, werknemers van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO), spannen ons in voor relevante programma's over islam en moslims voor een breed publiek. Op deze manier brengen we de diversiteit van de islam en van de moslimgemeenschap in de Nederlandse huiskamer. We gaan met onze programma's in tegen de trend om moslims als de vijand te bestempelen; tegelijk zijn we niet minder kritisch naar de eigen groep. Op deze manier willen wij bijdragen aan een verbetering van de relatie tussen moslims en niet-moslims en aan de emancipatie van moslims in Nederland. Dit is onze missie.
Minister Ronald Plasterk, Commissariaat voor de Media, leden van de Tweede Kamer en alle Nederlandse burgers (moslims en niet-moslims) die het voortbestaan van een pluriform omroepbestel onderschrijven: het personeel van de NMO heeft uw steun nodig om de continuïteit van het islamitisch programma-aanbod te garanderen. Wij zijn van mening dat de nu zo populaire oneliner 'Stekker d'r uit' een vrijbrief is voor een onverantwoorde kapitaalvernietiging. Wij pleiten voor handhaving van moslimzendtijd, maar dan wel op een basis die breder is dan nu en ook meer van deze tijd is. Wij roepen u op om de brandhaard, die nu telkens alarmerende bermbrandjes veroorzaakt, te bestrijden en we geven u hierbij alvast wat brandwerende suggesties in overweging.

Een breed samengesteld bestuur is een eerste stap
De tumultueuze ontwikkelingen van de laatste tijd laten zien dat het merendeel van de bestuurders van de moslimomroepen niet in staat is om het algemeen belang te laten prevaleren. Dit is een patroon dat zich herhaaldelijk heeft afgetekend in de geschiedenis van de moslimomroepen, te beginnen met de Islamitische Omroepstichting (IOS, opgericht in 1986). Ook nu nog zijn het deels dezelfde organisaties (in een aantal gevallen zelfs dezelfde bestuurders) die het voortbestaan van de moslimomroepen in de weg staan en zelfs in gevaar brengen. Om dit patroon te doorbreken vinden wij dat nieuwe bestuursleden voortaan geselecteerd moeten worden op basis van aantoonbare brede bestuurlijke ervaring en professionaliteit.

Een breed draagvlak is een tweede stap
Op basis van artikel 2.42 uit de Mediawet (voorheen artikel 39f) is zendtijd ten behoeve van de islamitische hoofdstroming in Nederland altijd toegewezen aan de zogenaamde koepels van islamitische organisaties die op hun beurt de omroepbestuurders benoemen. In Nederland is er echter een steeds grotere groep van (voornamelijk jonge) moslims, personen met een islamitische achtergrond en geïnteresseerden in de islam, die zich niet per se identificeren met deze koepelorganisaties. Aanvraag van zendtijd voor moslims moet volgens ons recht doen aan deze vernieuwende religieuze, sociale én maatschappelijke structuren. Deze bredere basis kan ons helpen om de emancipatoire doelstellingen van de moslimomroepen te waarborgen.

Recht doen aan representativiteit is een noodzakelijke derde stap
Naar onze mening zou de moslimgemeenschap één zendtijdaanvraag moeten indienen bij het Commissariaat voor de Media, die gedragen wordt door koepelorganisaties én organisaties van onafhankelijke moslims, van personen met een islamitische achtergrond of van geïnteresseerden in de islam zoals vrouwenorganisaties, studentenverenigingen enz. Op deze manier zou veel meer recht worden gedaan aan de bestaande diversiteit van de moslimgemeenschap en tegelijkertijd worden hiermee gunstige voorwaarden geschapen voor de benoeming van goede bestuurders. We sporen de moslimgemeenschap dan ook aan om de verantwoordelijkheid te nemen zich op een bredere basis te organiseren met betrekking tot de indiening van een zendtijdaanvraag.

Wij doen hierbij een beroep op iedereen die zich betrokken voelt bij het voortbestaan van een pluriform omroepbestel om dit manifest te ondersteunen in woord en daad, zodat we, net als in het verleden, door kunnen gaan met het maken van rtv-programma's. Want hoofdzaak is dat het geluid van de moslimomroep te horen blijft: soms spraakmakend, soms ook taboedoorbrekend, maar in ieder geval altijd genuanceerd. Zeker in het huidige sociale klimaat is een moslimomroep een noodzakelijk maatschappelijk instrument.

Hilversum, 29 juli 2009
Het personeel van de Nederlandse Moslim Omroep