Gemeente Binnenmaas

Blauwalg in Binnenbedijkte Maas: negatief zwemadvies

De provincie heeft een negatief zwemadvies afgegeven voor de Binnenbedijkte Maas (in de volksmond de Binnenmaas), in verband met daar geconstateerde blauwalg. U herkent blauwalg snel: het water ziet eruit als groene soep, er drijft blauw schuim op en er zijn zwevende algenbolletjes te zien. Bovendien stinkt het.

Slik geen water in. Let vooral op kleine kinderen, zij zijn kwetsbaarder. Maar denk bijvoorbeeld ook aan huisdieren.

Gezondheidsklachten

Blauwwieren kunnen binnen 12 uur na het zwemmen gezondheidsklachten veroorzaken, zoals huidirritatie, maag- en darmklachten, hoofdpijn en koorts. Deze klachten gaan in de regel vanzelf over.

Arts raadplegen

De provincie adviseert zwemmers die gezondheidsklachten hebben naar een arts te gaan.

Wat is blauwalg?

Blauwalg wordt ook wel blauwwieren genoemd. Ze zweven als groene sliertjes of slijmerige proppen in het water. Bij warm weer vormen ze een opvallend laagje op het water dat vaak verschillende tinten groen heeft: helder groen, donkergroen, blauwgroen, en soms zelfs helder blauw. De kleuren doen soms denken aan verf. De drijflaag heeft een onaangename geur. De wind blaast de wieren vaak naar een kant van het water en soms in schuimige plakken of in een korst op de oever. Bederf veroorzaakt stank.

Soms maken blauwwieren inwendig giftige stoffen maar het is niet goed te voorspellen waar en wanneer. Sommige van die gifstoffen komen pas vrij bij het afsterven van de blauwwieren. Ook zonder speciale gifstoffen worden in rottende massa's blauwwieren stoffen gevormd die niet geschikt zijn voor consumptie.