NEN
Pindakaas besmet met aflatoxines
maandag 27 juli 2009, 12:09
Onlangs zijn in pindakaas en grondnotenpasta van het merk Active zeer
hoge gehaltes aan aflatoxines aangetroffen. De gevonden hoeveelheden
overschrijden de wettelijk vastgelegde maximale gehaltes ruimschoots.
Maximale gehaltes aflatoxine in diverse voedingsmiddelen zijn
vastgelegd in regelgeving No 1881/2006 van de Europese Commissie.
Beide producten zijn gemaakt in Ghana en worden verkocht in winkels
waar Afrikaanse- en Caraïbische voedingsmiddelen worden verkocht. De
met toxines besmette partij pindakaas is in Engeland opgespoord. De
nationale autoriteiten hebben een waarschuwing uit doen gaan om de
producten in kwestie van de markt en uit de schappen te halen.
Aflatoxine is een gifstof die van nature in sommige voedingsmiddelen
kan voorkomen. Het wordt geproduceerd door bepaalde schimmels die op
voedingsmiddelen uit (sub)tropische landen voorkomen. Consumptie van
met aflatoxine besmette producten is schadelijk voor de gezondheid. In
de EU zijn wettelijke limietwaardes voor aflatoxine in diverse
producten vastgelegd, met als doel dat mensen zo weinig mogelijk van
deze stof binnen krijgen.
Bij de controle op de aanwezigheid van aflatoxines maken zowel de
overheid als de producenten vaak gebruik van Europees genormaliseerde
analysemethodes. Zo voorkom je bijvoorbeeld veel discussie achteraf
over de betrouwbaarheid van het analyseresultaat. De Europese
Commissie erkent het belang van Europese normen voor de éénduidige
analyse op aflatoxines. Dit blijkt onder andere uit een mandaat dat de
EC aan CEN heeft gegeven voor het ontwikkelen van een serie nieuwe
normen op dit gebied.
NEN heeft circa 15 Europese normen beschikbaar voor de analyse op
mycotoxines. Twee hiervan zijn ontwikkeld voor de bepaling van
aflatoxines. Niet alleen in pinda's, maar ook in andere producten,
waaronder hazelnoten, pistachenoten, vijgen en paprikapoeder.
Gerelateerde normen:
NEN-EN 14123
Voedingsmiddelen - Bepaling van aflatoxine B1 en de som van aflatoxine
B1, B2, G1 en G2 in hazelnoten, pinda's, pistache, vijgenpasta, en
paprikapoeder - Hogedrukvloeistofchromatografische methode met
naloopkolom derivatie en immunoaffiniteitskolomreiniging
NEN-EN 12955
Voedingsmiddelen - Bepaling van aflatoxin B1 en de som van aflatoxinen
B1, B2, G1 en G2 in granen, noten en afgeleide producten -
Hogedruk-vloeistofchromatografie gekoppeld met naloopkolomderivatie en
immuno-affiniteitskolomreiniging