NEN
Brits overzicht procescontaminanten in voedsel gepubliceerd
vrijdag 24 juli 2009, 15:47
Vorige week heeft het Britse Food Standards Agency (FSA) de meest
recente resultaten gepubliceerd van een studie uit 2008 waarin gekeken
is naar de gehaltes aan acrylamide en andere verbindingen die kunnen
ontstaan bij het bewerken van voedsel. De Britten hebben gekeken naar
een aantal voedingsmiddelen die in Groot-Brittannië op de markt zijn
en frequent geconsumeerd worden. De onderzoeksresultaten zijn
afkomstig uit het tweede jaar van een drie jaar durend monitoring
programma waarin gekeken wordt naar de gehaltes aan acrylamide,
3-MCPD, furaan en ethylcarbamaat. Dit type verbindingen staat bekend
als 'procescontaminant' en wordt aangetroffen in diverse
voedingsmiddelen, zoals patates frites, chips, koekjes en sojasaus. De
gevonden gehaltes geven geen aanleiding tot een toegenomen zorg over
de volksgezondheid. Het Britse onderzoek wordt uitgevoerd in het kader
van een aanbeveling van de Europese Commissie aan de lidstaten om de
gehaltes van een aantal van deze procescontaminanten te monitoren.
Bij het monitoren van procescontaminanten is een genormaliseerde- en
gevalideerde analysemethode onontbeerlijk. De CEN werkgroep 'Proces
contaminanten' van de technische commissie CEN/TC 275 - Food analysis
- Horizontal methods gaat deze methodes ontwikkelen. De Europese
Commissie is van plan CEN hiervoor een mandaat te geven. De CEN
werkgroep wordt geleid door Nederland en heeft haar tweede bijeenkomst
op 12 november in Brussel. Contaminanten waar in eerste instantie aan
gewerkt wordt zijn: acrylamide, furaan, melamine, 3-MCPD(esters), PAK,
ethylcarbamaat en benzeen. Momenteel wordt geïnventariseerd welke
bestaande methodes geschikt zijn als basis voor een Europese norm.
Meer informatie: Marcel de Vreeze, tel. 015 2 690 125.
Gerelateerde norm:
NEN EN 14573:2004
'Voedingsmiddelen - Bepaling van 3-monochloorpropaan-1,2- diol met
GC/MS'