Stadsdeel Amsterdam Centrum


De binnenstad kleurt komende week weer roze

27 juli 2009

Er is een jaar naar uitgekeken! Komend weekend wordt in Amsterdam weer de jaarlijkse 'We Are - Amsterdam Gay Pride' gehouden. Het belooft één groot roze feest te worden met op zaterdag 1 augustus de inmiddels 14e editie van de kleurrijke botenparade. Zo'n 80 boten beelden dit jaar het thema 'extra ordinary' uit. De Gay Pride vindt dit jaar plaats van zondag 26 juli tot en met zondag 2 augustus.

Op het programma staan onder andere tentoonstellingen, straat- en clubfeesten, debatten, speciale rondleidingen in Artis, filmvoorstellingen en sport. Dit jaar heeft de Pride voor het eerst ook een uitgebreid vrouwenprogramma.

Het officiële Gay Pride openingsfeest is donderdagavond 30 juli vanaf18.00 uur op de Westermarkt. Zoals gebruikelijk zijn er de laatste drie dagen van de Pride straatfeesten met optredens van nationale en internationale dj's en artiesten. Deze straatfeesten zijn onder andere te vinden in de Reguliersdwarsstraat, de Paardenstraat, op de Zeedijk, op de Westermarkt en op het Amstelveld. Het slotfeest is zondag 2 augustus op het Stoperaplein.

Route van de Canal Parade (botenparade)
De botenparade start op zaterdag 1 augustus om 14.00 uur vanaf het Westerdok. Daarna varen de boten over de Prinsengracht richting de Amstel. Voorbij de Stopera varen ze via Zwanenburgwal, Oude Schans en het Oosterdok door richting het IJ. De laatste boten zullen rond vijf uur door de gracht varen. De verwachting is dat het ook dit jaar weer erg druk zal zijn. Wilt u een goede plek hebben om alle boten goed te kunnen zien, zorg dan dat u op tijd aanwezig bent.

Aandacht voor cultuur en inhoud
Naast de gebruikelijke feesten en de botenparade is er plaats voor cultuur en inhoud. Op dit moment en gedurende de Gay Pride is er op de Westermarkt bij het homomonument de fototentoonstelling 'Outside' te zien. Twaalf gay fotografen exposeren ieder met twee foto's. Het doel van de expositie is om op een positieve manier de zichtbaarheid van de homo en lesbische gemeenschap onder de aandacht te brengen. Het thema 'outside' heeft dan ook een dubbele betekenis, namelijk het naar buiten komen van de seksuele voorkeur en het project is 'outside'. In de Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdokskade 143 presenteert IHLIA-homodok 'Oog voor Vrouwen/Eye4Women' van fotografe Marian Bakker. Zij brengt met haar werk ruim 20 jaar lesbisch leven in beeld. Deze expositie beoogt lesbische vrouwen van alle leeftijden een hart onder de riem te steken en jonge mensen die ook hun leven zelf willen vormgeven te inspireren.

Het Allard Pierson Museum selecteert tijdens de Amsterdam Gay Pride een aantal stukken uit de collectie met een gaythema en bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam is tijdens de Amsterdam Gay Pride een vitrine ingericht met boeken, foto's en handschriften van homoseksuele schrijvers.

Ook organiseert Artis, net als verleden jaar, weer rondleidingen over homoseksualiteit bij dieren en krijgen houders van het programmaboekje Cultureel Programma Gay Pride 50% korting op de entree voor het Museum Ons' Lieve Heer op Solder.

Verder zijn er verschillende gay- en lesbian filmmarathons in het Rialto Film theater. En donderdagavond 30 juli is er op de Nieuwmarkt een openlucht filmfestival. Het Joods Historisch Museum presenteert zondag 2 augustus om 14.30 uur de documentaire 'Say Amen'.

LesBian Pride tijdens Amsterdam Gay Pride
Voor het eerst is er tijdens de Amsterdam Gay Pride een uitgebreid vrouwenprogramma. In en rond het homolesbisch archief IHLIA in de Openbare Bibliotheek Amsterdam worden gedurende de week meer dan dertig vrouwenactiviteiten georganiseerd. Naast het cultuurprogramma zijn er verspreid over de stad ook verschillende workshops en vrouwenfeesten.

De botenparade
Zaterdag 1 augustus om 10.00 uur verricht burgemeester Cohen samen met cabaretier Rachid Larouz en rapper Kami-Kazi de openingsceremonie voor de botenparade aan het strand van De Nieuwe Meer in stadsdeel Slotervaart. Om 11.30 uur zwaait het publiek de openingsboot uit, met daarop burgemeester Job Cohen, stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch, COC-voorzitter Dennis Boutkan en ProGay-voorzitter Frank van Dalen. Zij vertrekken naar het Westerdok waar alle andere boten op hen liggen te wachten. Om 14.00 uur vertrekt de parade van zo'n 80 boten met het thema 'extra ordinary' vanaf het Westerdok door de Prinsengracht richting Amstel. Voor het eerst vaart dit jaar ook een boot met topsporters mee, een initiatief van voormalig Olympisch zwemmer Johan Kenkhuis. Op de sportboot varen ook andere Olympische kampioenen en medaillewinnaars mee, onder wie zwemmer Pieter van den Hoogenband, hockeyster Minke Booij en schaatser Jochem Uytdehaage.

I do, I Amsterdam
Hoogtepunt van de Canal Parade is de speciale trouwboot. Tijdens de vaartocht verbindt burgemeester Cohen op deze boot vijf Amerikaans/Nederlandse homostellen in het huwelijk. Deze vijf stellen zijn gevonden met het Amsterdamse project I do, I Amsterdam, een project in het kader van de 400-jarige relatie tussen Amsterdam en New York. 400 jaar geleden brachten de Nederlanders de handelsgeest en tolerante houding over naar New York. Nu 400 jaar later heeft Amsterdam nog steeds een voortrekkersrol, met als een van de speerpunten het homohuwelijk. De stellen zijn eind juni tijdens de Gay Parade in New York voorgesteld. Nu, een maand later, worden ze op een boot in het huwelijk verbonden. Een huwelijk dat in New York volgens de wet nog niet gesloten kan worden,

Meer informatie

* www.weareproud.nl

* www.amsterdamgaypride.nl

* www.amsterdam.nl

Route botenparade
Zaterdag 1 augustus om 14.00 uur vertrekt de botenparade vanaf het Westerdok door de Prinsengracht richting Amstel. Voorbij de Stopera varen ze via Zwanenburgwal, Oude Schans en het Oosterdok richting het IJ. De laatste boten zullen rond vijf uur door de gracht varen. De verwachting is dat het ook dit jaar weer erg druk zal zijn. Wilt u een goede plek hebben om alle boten goed te kunnen zien, zorgt u dan dat u op tijd aanwezig bent.

Verkeersomleidingen

* Op vrijdag 31 juli tussen 19.00 en 02.00 uur. En zaterdag
1augustus van 13.00 tot zondag 2 augustus 02.00 uur wordt het einde van de Utrechtsestraat (Rembrandtplein hoek Utrechtsestraat/ Paardenstraat) afgesloten voor het verkeer. Het verkeer wordt omgeleid via de Herengracht.

* Vanaf vrijdag 31 juli 18.00 uur tot zondag 2 augustus 02.00 uur wordt de Amstel afgesloten voor het verkeer tussen de Munt en de Halvemaansteeg. Het verkeer wordt omgeleid via de Halvemaansteegbrug.

* Automobilisten wordt aangeraden de omgeving van de Blauwbrug/Amstel te mijden. Ook wordt verzocht zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Hinder
Bij het verstrekken van de benodigde vergunningen voor de evenementen is door het stadsdeel zoveel mogelijk rekening gehouden met een juiste balans tussen werken, wonen en ontspannen. Enige hinder is onvermijdelijk; de organisatoren van de evenementen doen hun best om eventuele overlast zoveel mogelijk binnen de perken te houden. Mocht er toch sprake zijn van ernstige overlast dan kunt u contact opnemen met de contactpersoon van de organisator van het evenement dat vermeld staat in de bewonersbrief of via het nummer van de Dienst Milieu en Bouwtoezicht, tel. 020 551 3456 (24 uur per dag bereikbaar).