FNV Bouw

Montis Dongen behoudt werk met deeltijd-WW

FNV Meubel & Hout, CNV Hout en Bouw en meubelproducent Montis uit Dongen hebben een akkoord gesloten voor deeltijd-WW. Het bedrijf laat 60 van de 101 werknemers tijdelijk minder werken. "De werkgelegenheid in dit bedrijf blijft behouden. Daar zijn we trots op", zegt regiobestuurder Gitta Backer van FNV Meubel & Hout. Wel is zij kritisch over de nieuwe regeling voor deeltijd-WW: "Die beperkt de duur naarmate een bedrijf voor meer werknemers deeltijd-WW nodig heeft. Daar kleven veel nadelen aan."

Montis wilde een maand geleden al afspraken maken over deeltijd-WW, maar was toen net te laat: minister Donner maakte eind juni bekend dat het budget op was. Na de aanpassing van de regeling hebben Montis en de bonden een nieuw akkoord gesloten. "Beide partijen hebben hun uiterste best gedaan", aldus Gitta Backer van FNV Meubel & Hout. "Pensioenrechten en pensioenopbouw worden volledig gegarandeerd. Tijdens de deeltijd-WW krijgen de werknemers scholing op maat. Zij hebben de garantie dat ze na afloop van de deeltijd-WW in elk geval nog een half jaar in dienst blijven. En als het bedrijf na de crisis weer winst gaat maken, wordt het brutoloon dat mensen ze nu door de deeltijd-WW mislopen, alsnog gecompenseerd."

Backer is tevreden over de afspraken, maar kijkt ook kritisch naar de beperkingen die het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de deeltijd-WW heeft aangebracht. "De duur van de nieuwe regeling is afhankelijk van het aantal mensen in deeltijd-WW. Kon in de vorige regeling het personeel maximaal 65 weken van deeltijd-WW gebruik maken, nu kan dat alleen als maar 30% van het personeel erin komt. Maakt 60% van de werknemers er gebruik van, dan kan het bedrijf 52 weken van de regeling profiteren. Heeft het bedrijf voor meer dan 60% van de werknemers deeltijd-WW nodig, dan is de maximale duur 39 weken. Maar", zegt Backer, "dan is de crisis nog niet voorbij, vrezen wij."

Afspraken over deeltijd-WW die nog onder de vorige regeling zijn gemaakt, moeten straks met de nieuwe regels worden aangepast. Het personeel van Montis gaat nu voor 25 tot 35% van hun werktijd in deeltijd-WW. Backer is bang dat straks minder mensen een hoger percentage deeltijd-WW moeten krijgen, wat in een platte organisatie als een meubelbedrijf niet voor de hand ligt. "Of je krijgt een ander ongewenst effect, dat het 'duurste' personeel de deeltijd-WW in gaat voor het maximale percentage van 50%. Vreemd is ook dat het personeel er voor minstens 20% in moet. Dus stel dat een bedrijf aan opkrabbelen is en een mooie order krijgt, dan moet het personeel van buiten aantrekken of de deeltijd-WW beëindigen met een boete. Zo schiet het zijn doel voorbij: zo kun je de crisis niet goed te lijf. En wat kost volledige werkloosheid?"