Gemeente Breda

Geschikt wonen voor Iedereen in Centrum Breda

Het college heeft voor het GWI-gebied Centrum de gebiedsvisie Geschikt wonen voor iedereen (GWI) vastgesteld. Hiermee zijn voor alle 15 GWI-gebieden in Breda de gebiedsvisies afgerond.

De visie dient als basis om wonen, welzijn en zorg voor iedereen bereikbaar te maken. De komende maanden stelt de gemeente met maatschappelijke partners het uitvoeringsplan GWI op. Dit plan moet leiden tot een wijkconvenant GWI met een uitvoeringsprogramma en uitvoeringsafspraken dat eind dit jaar aan het college kan worden aangeboden.

Doel van GWI is iedereen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen in levensloopgeschikte wijken. Hiermee speelt Breda in op de toenemende vergrijzing waarvan de gemeente heeft onderzocht wat die voor het Centrum betekent. Daarbij is gekeken naar omvang en samenstelling van bevolking, sociale situatie, aanwezigheid van geschikte woningen, voorzieningenniveau en woonomgeving.

GWI-gebied Centrum bestaat uit zes buurten die onderling sterk verschillen op sociaal en fysiek vlak: City(Stadshart), Valkenberg, Chassé, Fellenoord, Schorsmolen en Station (Spoorbuurt). Centrum telde per 1 januari 2009 ongeveer 12.600 inwoners. Méér dan eenderde daarvan is tussen de 18-29 jaar. En de helft van alle huishoudens bestaat uit éénpersoonshuishoudens. In Schorsmolen is dit zelfs tweederde. Van de bevolking is 22% ouder dan 55 jaar (in Breda 27%). Volgens de bevolkingsontwikkeling tot 2020 stijgt het aantal inwoners in dit GWI-gebied nauwelijks, maar neemt het aandeel ouderen wel flink toe van 22% naar 33% (Breda 30%).
Als indicator van de sociale situatie in de wijk hanteert Breda de z-score. De grote verschillen in dit GWI-gebied komen terug in de rangorde van z-scores. Op de rangorde van de 38 Bredase buurten staat Fellenoord op de 2e en City op de laatste plaats (buurt met de minste sociale achterstanden).
Van het totaal aantal woningen in Centrum is 61% een huurwoning (Breda 41%), staan er weinig laagbouwwoningen in dit GWI-gebied en is zeker 80% eengezinswoning. 25% Van de woningen is geschikt voor GWI, dit komt bijna overeen met de landelijke norm van 27%. Het aantal ouderen dat de eigen woning niet geschikt vindt voor ouderen (4%) is hier lager dan het Bredaas gemiddelde (7%). Zorg- en behandelcentrum Elisabeth is aangewezen als zorgkruispunt. Na renovatie en nieuwbouw kunnen wijkbewoners hier terecht in het restaurant en in de dagactiviteitenruimte. Dienstencentrum Ronddeel van de stichting Ouderenwerk Breda biedt huisvesting aan verschillende groepen ouderen. Het is de bedoeling dat hierin een zorgsatelliet komt. En het oude gebouw van Raffy aan de Boschstraat wordt weer in gebruik genomen als zorgcentrum Lale Huzurevi voor 15 Turkse ouderen.

Bij het opstellen van het uitvoeringsconvenant moet rekening gehouden worden met de grote verschillen per buurt. Punten van onderzoek zijn de haalbaarheid van een wijkinformatiepunt in de centrale zone en verbetering van de bereikbaarheid van de woningen voor zorgverleners en mantelzorgers in het Centrum en vooral City. Tot slot komt de beschikbaarheid van huisartsen onder druk te staan door het vertrek van huisartsen naar andere gebieden. Ook dit punt moet worden meegenomen bij de uitwerking van het uitvoeringsplan.

Breda, 24 juli 2009