Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
ARBORETUM KALMTHOUT
botanisch paradijs sinds 1856
23 juli 2009
Zeldzame Chinese boom terug in bloei
onverwacht hoogtepunt van 2009
De zeldzame Chinese boom Emmenopterys henryi gaat in Arboretum Kalmthout opnieuw bloeien. In de 150 jaar oude botanische tuin zal het pas de derde keer zijn dat deze boom bloeit, het wordt de vijfde grote waarneming in Europa. De bloei kondigt zich deze keer spectaculairder en grootser dan ooit aan, er zijn immers meer bloempluimen dan alle voorgaande bloeiperiodes bij elkaar.
Een bloeiende Emmenopterys blijft een unieke en bijzondere gebeurtenis, niet alleen voor botanici maar zeker ook voor iedere tuin- en plantenliefhebber is het een niet te missen hoogtepunt. Ook al dateert de vorige bloeiperiode van niet zo lang geleden, het blijft erg onzeker wanneer deze boom gaat bloeien, met een beetje pech moet men er al gauw 20 jaar of langer op wachten!
Vertegenwoordiger uit de koffiefamilie
Emmenopterys henryi is een soort uit de familie van de Rubiaceae waartoe ook de koffieplant behoort. De meeste soorten groeien echter in de tropen, deze Emmenopterys groeit gewoon buiten in de arboretumtuin. In de natuur groeien de bomen in centraal en zuidwest China, maar ook in het noorden van Myanmar en Thailand. De boom kan zeer oud worden, in 2004 ontdekte men tijdens een plantenexpeditie een exemplaar van maar liefst 45m hoog en vermoedelijk 1000 jaar oud. Door de ontginning van de bossen en de ongebreidelde groei van de locale landbouw zijn vele Emmenopterys verloren en wordt de soort ernstig bedreigd in haar voortbestaan.
Wie deze prachtige boom in bloei kan bewonderen zal de uitspraak van Ernest Wilson, zijn ontdekker, onmiddellijk begrijpen: 'One of the most strikingly beautiful trees of Chinese forests ...'. Opvallend zijn immers de veergrote, witte kelkbladeren die veel gelijkenis vertonen met deze van Schizophragma, een klimplant verwant aan de klimhortenisa. De crèmewitte, trompetvormige bloemen staan in grote pluimen verspreid in de boomkroon en verspreiden een lichte maar zeer aangename geur. In elke cluster van bloemen staan niet alle individuele bloempjes op hetzelfde ogenblik open waardoor de bloeiperiode relatief lang is.
De soort werd aan het einde van de 19de eeuw ontdekt door de bekende plantenjager Ernest Wilson. Pas in 1907 slaagde men er in Kew Gardens in om een levend exemplaar aan te planten. De eerste bloei liet bijna 70 jaar op zich wachten! Belangrijke bloeiwaarnemignen waren er tot nu toe enkel in Villa Taranto (Italië, 1971), Wakehurst Place (Groot-Brittannië, 1987) en Kalmthout (België, 1987 en 2006).
Een stelling met waarnemingsplatformen
Daar de bloemen in de boom bijna allemaal aan de bovenste takken verschijnen en hoog boven de grond hangen komt er een stelling met twee waarnemingsplatformen. Op deze manier is het mogelijk om de bloemen op een veilige manier van dichtbij te bewonderen. Er zijn twee verschillende niveaus, het hoogste op meer dan 4 meter; De stelling zal eind juli of begin augustus geïnstalleerd worden.
SMS en blijf op de hoogte
Speciaal voor deze bijzondere gelegenheid is een SMS actie opgestart om geïnteresseerden snel op de hoogte houden van de ontwikkelingen van de bloemen. Wie het woord BLOEM naar het nummer 3455 SMS't wordt automatisch op de hoogte gebracht wanneer de spectaculaire bloei begint. Het versturen van een SMS kost ¤ 0,15, het ontvangen van berichten is gratis. Mensen met buitenlandse mobiele telefoonnummers kunnen hun nummer via de website van Arboretum Kalmthout doorsturen.
Publieksactiviteiten
Naast het bewonderen van de Emmenopterys henryi op de waarnemingsplatformen is er in de arboretumtuin een wandeling langs andere bijzondere Chinese bomen uitgestippeld. De wandeling kan op eigen gelegenheid afgelegd worden.
De wetenschappelijke naam Emmenopterys henryi is voor veel mensen een moeilijke naam, een tongbreker van formaat. Omdat een Nederlandse naam een stuk praktischer is gaat Arboretum Kalmthout op zoek naar een geschikte naam. Iedereen die er suggesties voor heeft kan ze via de website aanmelden.
Daarnaast organiseert Arboretum Kalmthout ook een fotowedstrijd voor zowel professionele fotografen als amateurs. Iedereen kan gratis deelnemen in twee categorieën: de boom in zijn omgeving en botanisch. Wie foto's wil maken moet wel over een toegangskaartje tot de tuin beschikken of een lidmaatschap nemen (formules vanaf ¤ 35). De fotoo's kunnen via een formulier op de website worden doorgestuurd. De winnaars worden eind november bekend gemaakt en ontvangen prijzen van Foto Jos Joosen uit Kalmthout. De winnende foto's worden gepubliceerd in het magazine Nervatuur in Tuinen van Eden.
Het blijft een mysterie ...
Het blijft een mysterie waarom een bloeiende Emmenopterys zo'n zeldzaamheid is ...
PRAKTISCHE INFORMATIE
Datum & openingstijden
Dagelijks 10 tot 17 uur
Start bloei Emmenopterys henryi vermoedelijk medio augtustus
Toegangsprijzen
Volwassene ¤ 5