---
Maakt de kromme komkommer zijn entree in de supermarkt?
22-7-2009 | Agrarisch
Telers, handelaren en supermarkten zitten niet echt te wachten op een
kromme komkommer. De Europese regels voor de grootte en vorm van 26
soorten groenten en fruit zijn opgeheven, waardoor supermarkten nu
landbouwproducten met een onregelmatige vorm mogen verkopen.
Een analist van de afdeling Food & Agribusiness van de Rabobank legt
uit waarom wij waarschijnlijk toch niet geconfronteerd zullen worden
met kromme komkommers in de Europese supermarktschappen.
Rechte komkommer
Glastuinders hebben in de loop der tijd het productieproces van de
komkommer volledig geperfectioneerd om te voldoen aan de wet- en
regelgeving. De komkommer is een standaardproduct geworden en een vast
aantal past netjes in elke doos, wat tot een efficiënter
verpakkingsproces leidt.
"De rechte komkommer is eenvoudiger te verpakken en te vervoeren.
Telers en supermarkten zullen niet overstappen op komkommers met een
afwijkende vorm omdat dit hun winstmarges niet ten goede komt," aldus
Cindy van Rijswick, tuinbouwanalist bij de Rabobank.
Een komkommer is een komkommer
De komkommer is onder Europeanen een van de populairste groenten, maar
de consumptie ervan is weinig aan verandering onderhevig. Ook bestaat
er nauwelijks variëteit. "In de afgelopen paar jaar hebben wij de
opkomst gezien van gespecialiseerde tomatensoorten, die een hogere
prijs op de markt bedingen. Maar een komkommer blijft een komkommer.
Het is een alledaagse huis-tuin-en-keukengroente met weinig variatie
in smaak," licht Van Rijswick toe.
De komkommer is grotendeels biologisch
Komkommertelers kunnen dus niet inspelen op verschillende vormen,
grootten of specialiteiten. Maar hoe zit het met de trend van
biologische groenten? In landen zoals Duitsland is de biologische
komkommer enorm populair. Toch verwacht Van Rijswick geen sterke groei
in de markt voor biologische komkommers. Het verschil tussen
biologische en gewone komkommers wordt steeds minder groot.
"Glastuinders in Nederland maken zo veel mogelijk gebruik van
biologische ongediertebestrijding. Dat wil zeggen,
ongediertebestrijding door het gebruik van insecten die andere
insecten eten," licht de komkommeranalist toe.
Standaardkwaliteit, lage prijs
Het telen van komkommers gebeurt tegenwoordig meestal zodanig
efficiënt en gestandaardiseerd, dat er ook weinig te concurreren valt
op kwaliteit. "Tuinders leveren een product met uitstekende
basiskwaliteit en standaardvorm. Het enige aspect waarop telers kunnen
differentiëren is de prijs. Oftewel de komkommer goedkoper aanbieden.
Doordat iedereen zich op deze manier probeert te onderscheiden, wordt
de prijs omlaag gedreven," aldus Van Rijswick.
Kromme komkommermarkt
De markt voor onregelmatig gevormde komkommers is nog niet
uitgekristalliseerd. Een gekromde komkommer smaakt natuurlijk precies
hetzelfde, en is mogelijk interessant voor kleine, onafhankelijke
winkeliers. "Andere misvormde groenten zoals vergroeide wortels kunnen
als veevoer worden doorverkocht, maar er bestaat nog geen markt voor
het gebruik van komkommers als veevoer," meldt de analist nog.
Het opheffen van het verbod op groenten en fruit met een onregelmatige
vorm of grootte is bedoeld om verspilling en voedsel- en
waterschaarste tegen te gaan. "De rechte komkommer is al erg goedkoop
en heeft een beperkte houdbaarheid. Het is financieel of logistiek
gezien niet aantrekkelijk om komkommers, recht of krom, de hele wereld
over te vliegen om schaarsteproblemen aan te pakken," besluit Van
Rijswick.
* Persbericht van de Europese Commissie, Landbouw en
plattelandsontwikkeling
---
Contact
Neem contact op Food & Agribusiness
Research and Advisory
Tel: +31 (0)30 213 0129
* Contactformulier
Rabobank Nederland