Rabobank Nederland


---

Maakt de kromme komkommer zijn entree in de supermarkt?

22-7-2009 | Agrarisch

Telers, handelaren en supermarkten zitten niet echt te wachten op een kromme komkommer. De Europese regels voor de grootte en vorm van 26 soorten groenten en fruit zijn opgeheven, waardoor supermarkten nu landbouwproducten met een onregelmatige vorm mogen verkopen.

Een analist van de afdeling Food & Agribusiness van de Rabobank legt uit waarom wij waarschijnlijk toch niet geconfronteerd zullen worden met kromme komkommers in de Europese supermarktschappen.

Rechte komkommer
Glastuinders hebben in de loop der tijd het productieproces van de komkommer volledig geperfectioneerd om te voldoen aan de wet- en regelgeving. De komkommer is een standaardproduct geworden en een vast aantal past netjes in elke doos, wat tot een efficiënter verpakkingsproces leidt.

"De rechte komkommer is eenvoudiger te verpakken en te vervoeren. Telers en supermarkten zullen niet overstappen op komkommers met een afwijkende vorm omdat dit hun winstmarges niet ten goede komt," aldus Cindy van Rijswick, tuinbouwanalist bij de Rabobank.

Een komkommer is een komkommer
De komkommer is onder Europeanen een van de populairste groenten, maar de consumptie ervan is weinig aan verandering onderhevig. Ook bestaat er nauwelijks variëteit. "In de afgelopen paar jaar hebben wij de opkomst gezien van gespecialiseerde tomatensoorten, die een hogere prijs op de markt bedingen. Maar een komkommer blijft een komkommer. Het is een alledaagse huis-tuin-en-keukengroente met weinig variatie in smaak," licht Van Rijswick toe.

De komkommer is grotendeels biologisch
Komkommertelers kunnen dus niet inspelen op verschillende vormen, grootten of specialiteiten. Maar hoe zit het met de trend van biologische groenten? In landen zoals Duitsland is de biologische komkommer enorm populair. Toch verwacht Van Rijswick geen sterke groei in de markt voor biologische komkommers. Het verschil tussen biologische en gewone komkommers wordt steeds minder groot.

"Glastuinders in Nederland maken zo veel mogelijk gebruik van biologische ongediertebestrijding. Dat wil zeggen, ongediertebestrijding door het gebruik van insecten die andere insecten eten," licht de komkommeranalist toe.

Standaardkwaliteit, lage prijs
Het telen van komkommers gebeurt tegenwoordig meestal zodanig efficiënt en gestandaardiseerd, dat er ook weinig te concurreren valt op kwaliteit. "Tuinders leveren een product met uitstekende basiskwaliteit en standaardvorm. Het enige aspect waarop telers kunnen differentiëren is de prijs. Oftewel de komkommer goedkoper aanbieden. Doordat iedereen zich op deze manier probeert te onderscheiden, wordt de prijs omlaag gedreven," aldus Van Rijswick.

Kromme komkommermarkt
De markt voor onregelmatig gevormde komkommers is nog niet uitgekristalliseerd. Een gekromde komkommer smaakt natuurlijk precies hetzelfde, en is mogelijk interessant voor kleine, onafhankelijke winkeliers. "Andere misvormde groenten zoals vergroeide wortels kunnen als veevoer worden doorverkocht, maar er bestaat nog geen markt voor het gebruik van komkommers als veevoer," meldt de analist nog.

Het opheffen van het verbod op groenten en fruit met een onregelmatige vorm of grootte is bedoeld om verspilling en voedsel- en waterschaarste tegen te gaan. "De rechte komkommer is al erg goedkoop en heeft een beperkte houdbaarheid. Het is financieel of logistiek gezien niet aantrekkelijk om komkommers, recht of krom, de hele wereld over te vliegen om schaarsteproblemen aan te pakken," besluit Van Rijswick.


* Persbericht van de Europese Commissie, Landbouw en plattelandsontwikkeling

---

Contact

Neem contact op Food & Agribusiness

Research and Advisory
Tel: +31 (0)30 213 0129

* Contactformulier