Slim barbecuen spaart milieu
23/07/2009 11:25
Milieu Centraal
Utrecht, 23 juli 2009 - Slim grillen op de barbecue voorkomt onnodige uitstoot van CO2, blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal. Door te letten op de grootte van de barbecue, het brandstofgebruik en keuze van de voeding kan een consument de CO2-uitstoot verlagen.
De kans dat de Nederlander deze zomer barbecuet is groot. Zo'n 95 procent barbecuet wel eens met familie of vrienden, 40 procent zelfs zes keer of vaker per jaar, zo blijkt uit onderzoek. Milieubewust barbecuen is zeker mogelijk; Milieu Centraal geeft tips.
Gebruik een passende barbecue
Veel mensen barbecuen vooral in kleine familiekring, maar gebruiken daarvoor toch een grote barbecue. Een kleine of gewone maat barbecue volstaat en verbruikt zo minder brandstof. Voor een feestje kan dan een barbecue worden gehuurd, bijvoorbeeld bij de slager.
Wees zuinig met brandstof
Barbecuen op houtskool (briketten), gas of elektriciteit zorgt voor de uitstoot van broeikasgassen; houtskool levert ook fijn stof op. Milieu Centraal onderzocht de milieubelasting van verschillende brandstoffen; er is geen milieuvriendelijkste. Daarom is het vooral van belang dat de brandstof goed gebruikt wordt. Allereerst door slim te grillen, met een barbecue op maat. Daarnaast kan gelet worden op het gebruik van milieuvriendelijke 'bruine' aanmaakblokjes, die voornamelijk gemaakt zijn van plantaardig materiaal.
Varieer met minder vlees
Barbecuemaaltijden staan vaak in het teken van vlees, wat het milieu flink belast. Met meer variatie in het menu kan men gemakkelijk rekening houden met het milieu. Door tijdens de barbecue minder vlees te eten en dit aan te vullen met verantwoorde vis, groentespiesen, vleesvervangers, stokbrood en gepofte aardappelen, kan de vleesconsumptie omlaag. Wie toch graag met vlees barbecuet kan kiezen voor minder milieubelastende vleessoorten zoals biologisch vlees en kip.
Op de site van Milieu Centraal zijn meer tips te vinden over milieuvriendelijk barbecuen en het samenstellen van milieubewuste maaltijden. Tips vind u op www.milieucentraal.nl.
In het kort: milieutips voor de barbecue
- Koop een barbecue die niet te groot is, om onnodig brandstofgebruik te voorkomen.
- Ga efficiënt om met de brandstof.
- Kies voor een milieuvriendelijk menu: vlees(vervangers) en vissoorten die het milieu minder belasten, en groenten, brood en sausjes in plaats van vlees.
- Denk aan uw gezondheid en die van anderen: laat voedsel niet langer dan nodig buiten de koelkast, en probeer rookoverlast voor uw buren te voorkomen.
http://www.milieucentraal.nl/pagina.aspx?onderwerp=Barbecuen
Milieu Centraal