CNV Onderwijs

23 juli 2009

Scholen negeren fusiestop Tweede Kamer

Categorie: Algemeen nieuws, BVE, Speciaal onderwijs

Er zijn nog minstens 17 fusies gaande in het onderwijs. Dat blijkt uit een nieuwe inventarisatie van SP-Kamerlid Jasper van Dijk. "De schaalvergroting in het onderwijs gaat gewoon door, terwijl de Tweede Kamer heeft opgeroepen tot een fusiestop. Minister Plasterk moet bij deze scholen langs gaan om ze te zeggen dat deze fusies niet kunnen doorgaan zo lang er nog geen fusietoets is."

Na decennia van schaalvergroting, is er sinds enkele jaren breed draagvlak voor schaalverkleining in het onderwijs. Toch bleek eind 2008 uit een inventarisatie van de SP dat er maar liefst 26 lopende fusies in het onderwijs zijn. Daarop nam de Tweede Kamer een motie van de SP aan om een fusietoets in te voeren. Met de toets kan worden bepaald of de fusie überhaupt wel nodig is.Tot die tijd zou er een fusiestop gelden.

Uit een nieuwe inventarisatie van de SP blijkt dat van de 26 fusies er maar drie zijn uit- of afgesteld. Acht fusies tussen scholen zijn nog gaande, de andere fusies zijn reeds afgerond. Daarnaast zijn er negen nieuwe fusies bijgekomen. Zo staat op 1 januari 2010 een fusie gepland tussen het Regio College en het Horizon College in Noord-Holland. Het leidt tot een ROC met 21.000 leerlingen. Van Dijk vindt het onvoorstelbaar dat deze fusie door kan gaan. "Dit is een voorbeeld van een fusie die met een fusietoets gestopt kan worden. Maar deze ROC-bestuurders trekken zich niets van de politiek aan en wachten met hun aanvraag tot de fusie onomkeerbaar is geworden. Minister Plasterk moet echt afdwingen dat scholen geen nieuwe stappen zetten zolang de fusietoets er nog niet is."

---