Waterschap Aa en Maas

afvalwater bezegeld

Samenwerking op het gebied van afvalwater bezegeld

Onlangs ondertekenden bestuurders van de gemeenten Grave, 's-Hertogenbosch, Landerd, Lith, Maasdonk en Oss en waterschap Aa en Maas een afvalwaterakkoord. In dit akkoord staan, voor de zuiveringsregio Oijen, de resultaten van de gezamenlijk uitgevoerde optimalisatiestudie en de daaruit voortvloeiende samenwerkingsprojecten. Een mooie vorm van samenwerking tussen verschillende overheden in de afvalwaterketen, die naar meer smaakt.

Samen werken aan water
De afvalwaterketen is een samenspel tussen gemeenten en waterschap. Via het gemeentelijk rioolstelsel komt het afvalwater van huishoudens en bedrijven in transportgemalen van het waterschap. Die pompen het vuile water naar een centrale rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi). Hier wordt het afvalwater gezuiverd om daarna weer schoon de natuur in te stromen. Gemeenten en waterschap verzorgden ieder afzonderlijk hun deel van de afvalwaterketen maar gaan nu nog meer samenwerken. Met dit akkoord wordt geredeneerd vanuit de gedachte dat er sprake is van één systeem op de schaal van het verzorgingsgebied van een rioolwaterzuiveringinrichting. De overheden willen hiermee de doelmatigheid, transparantie en dienstverlening in de afvalwaterketen verbeteren. Het afvalwaterakkoord geeft een overzicht van alle afspraken tussen gemeenten en waterschap met betrekking tot de afvalwaterketen in het verzorgingsgebied van de rioolwaterzuiveringinrichting te Oijen. Het vormt zodoende de basis voor verdere samenwerking.

Studie
Dit akkoord is het eindresultaat van de Optimalisatiestudie Afvalwatersysteem (OAS), uitgevoerd in de zuiveringsregio Oijen. In deze studie is gekeken naar de technische en organisatorische mogelijkheden voor een efficiëntere en effectievere bedrijfsvoering van de afvalwaterketen. Centrale vraag in de studie was of de maatregelen die we nu in de afvalwaterketen (willen) nemen, zoals afkoppelen van regenwater en vergroten van pompcapaciteit, passen bij de verwachte veranderingen in de toekomst. Groei van bevolking en bedrijvigheid, strengere waterkwaliteitsnormen en klimaatverandering zijn hierbij de belangrijkste factoren. Zonder maatregelen is er in de toekomst te weinig capaciteit om de toenemende hoeveelheden afvalwater en regenwater goed te verwerken. Dit kan dan leiden tot wateroverlast, vervuiling en schade. Voor de regio Oijen blijkt uit de studie, dat wanneer de gemeenten en het waterschap de reeds geplande maatregelen uitvoeren, de afvalwaterketen ook voor de toekomst over voldoende capaciteit beschikt.

Vervolg
In het vervolgtraject zal middels een drietal samenwerkingsprojecten aan de verbetering van de bedrijfsvoering gewerkt worden. De projecten die worden genoemd in het afvalwaterakkoord, zijn: gezamenlijk meten en monitoren van vuilwateroverstorten, delen van kennis en ervaringen, evaluatie en verbetering van gemalen.