Jaarrekeningen van gemeente Berkelland zijn misleidend


Gemeente Berkelland legde in 2006, 2007 en 2008 onnodig Onroerendezaakbelasting op

BORCULO, 20090723 -- In de door gemeente Berkelland uitgebrachte jaarrekening 2008 presenteert het gemeentebestuur een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van 1,8 miljoen euro. In werkelijkheid hield de gemeente 7,5 miljoen euro over. Ook de weergave van de financiële positie is misleidend. In 2008 was de opbrengst van de Onroerendezaakbelasting 6,6 miljoen euro. Die was dus geheel overbodig.

Ook de jaarrekeningen van voorgaande jaren waren misleidend. Volgens de jaarrekeningen was er in de jaren 2006-2008 een voordelig saldo van 8,4 miljoen euro. In werkelijkheid hield de gemeente in die periode 22,9 miljoen euro over. De opbrengst van de Onroerendezaakbelasting was in die periode 17,6 miljoen en was dus geheel overbodig.
Deze conclusies volgen uit onderzoek verricht door registeraccountant drs. Leo Verhoef. Leo Verhoef doet al jarenlang onderzoek naar de kwaliteit van jaarrekeningen en begrotingen van gemeenten en provincies.

Meer informatie over het onderzoek, de uitkomsten en de rapportering aan de gemeenteraad van Berkelland is te vinden op:
www.leoverhoef.nl
en meer in het bijzonder in het op de website opgenomen dossier:
"Dossier: Berkelland"

Gemeente Berkelland is niet de enige gemeente die geheel onnodig Onroerendezaakbelasting oplegde. Het onderzoek van Leo Verhoef laat zien dat dit in een of meer van de afgelopen jaren het geval is bij ruim 150 gemeenten.

Meer informatie over de door Leo Verhoef geconstateerde boekhoudfraudes bij andere gemeenten en provincies en de bevestiging van de uitkomsten van zijn onderzoek, bijvoorbeeld door het NIVRA, de Raad van Tucht voor Accountants, het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Rekenkamer Amsterdam en Rekenkamer Rotterdam en anderen is eveneens te vinden op www.leoverhoef.nl





LW Verhoef