Siemens

Persbericht

0907.208

Den Haag, woensdag 22 juli 2009

Startschot voor gasgeïsoleerde hoogspanningsverbinding:

Siemens en RWE installeren 380kV hoogspanningslijn op luchthaven Frankfurt als dubbele verbinding in ondergronds aangelegde gasgeïsoleerde leidingen

De RWE Transportnetz Strom GmbH (Dortmund) heeft onlangs het startschot gegeven voor de aanleg van een zware gasgeïsoleerde hoogspanningslijn (GIL) op de luchthaven van Frankfurt. Daarmee zal Siemens Energy beginnen aan de ondergrondse aanleg van een ongeveer één kilometer lange - nu nog bovengrondse 380kV hoogspanningslijn als ondergrondse gasgeïsoleerde verbinding. Vanwege de geplande landingsbaan in het noord-westen van de luchthaven is voor de benodigde energiebehoefte een 380kV-transformator onderstation al in een compact design met gasgeïsoleerde techniek gerealiseerd. Om het luchtverkeer niet te storen, moeten de bovengrondse 380-kV-verbindingen over de laatste kilometers tot het schakelstation ondergronds worden aangelegd. RWE Transportnetz Strom realiseert dit deel van de verbinding met deze twee 380-kV ondergrondse gas-geïsoleerde leidingen - GIL's. De maximale transmissiecapaciteit bedraagt 1800 MVA per systeem. De aansluiting van de uit tweemaal drie met isolatie-gas gevulde leidingen bestaande GIL-verbinding is gepland voor voorjaar 2010.

Het Kelsterbach-project is voor ons een belangrijke mijlpaal op het gebied van gasgeïsoleerde hoogspanningslijnen. We willen onze expertise op het gebied van GIL nu ook in Duitsland laten zien, aldus Dr. Udo Niehage, CEO van de divisie Power Transmission van de Siemens-sector Energy. Dr. Klaus Kleinekorte, technisch directeur van RWE Transportnetz Strom, merkt op: Met het pilot-project willen we deze transmissietechnologie als alternatief voor kabeloplossingen uitproberen. Van de technische haalbaarheid hebben we ons al kunnen overtuigen bij de tests met een prototype, die we samen met Siemens hebben uitgevoerd.

De GIL-technologie is een voortgezette ontwikkeling van de pijplijntechnologie. Een gasgeïsoleerde hoogspanningslijn, bestaande uit een in het midden liggende holle aluminium-geleider en een omhullende aluminium-mantelbuis, kan al naar gelang de omgevingscondities stroomsterkten tot 3000 MVA transporteren. De GIL is geschikt voor zowel de aansluiting van zware voedingspunten en concentratiegebieden - meestal over een lengte van slechts enkele kilometers - alsook voor langere trajecten. Maatregelen ter compensatie van het blindvermogen zijn niet nodig. De transmissieverliezen liggen bij GIL lager dan bij kabels of bovengrondse lijnen. Vrijwel elk traject is realiseerbaar, zelfs steile hellingen of verticale trajecten. De GIL-techniek kan worden gebruikt voor ingegraven ondergrondse toepassing of in tunnels. Energie-efficiënte gasgeïsoleerde hoogspanningslijnen maken deel uit van het milieuportfolio van Siemens, waarmee de onderneming in het boekjaar 2008 een omzet van bijna EUR 19 miljard behaalde. Dat is ongeveer een kwart van de totale omzet van Siemens.