Stimuleringsfonds voor de Pers

NNP - organisatie van lokale nieuwsmedia - Onderzoek multimediale ontwikkeling nieuwsbladpers
Datum besluit: 23-07-2009

Het bestuur van het Stimuleringsfonds voor de Pers heeft besloten een subsidie van ten hoogste ¤ 83.700,- in de vorm van een uitkering beschikbaar te stellen aan de NNP, Organisatie van lokale nieuwsmedia, voor het uitvoeren van twee onderzoeksprojecten in het kader van het project 'Knooppunt Onbegrensd' dat de multimediale ontwikkeling van de nieuwsbladpers faciliteert.

Het eerste onderzoek 'De lokale krant doorgeklikt' dient inzicht te geven in het transformatieproces waarin de nieuwsbladpers zich bevindt. Bij het tweede onderzoek 'Blauwdruk lokale media' gaat het om het inzichtelijk maken van de behoeften van de afnemers en gebruikers van lokaal nieuws. De met deze onderzoeksprojecten verzamelde informatie dient vervolgens als basis voor de praktische uitrol van het project 'Knooppunt Onbegrensd'. In dat project staat het ondersteunen van de uitgever bij het maken van een denkomslag, het ondersteunen van de ontwikkeling van op (lokale) maat gesneden media-uitingen, het crossmediaal toepassen van beschikbare informatie en het faciliteren van nieuwe verdienmodellen centraal. Dat project is een voortzetting van het Pilotproject Innovatie, dat in de jaren 2006 t/m 2008 met steun van het Stimuleringsfonds in uitgevoerd.

Het Fonds heeft besloten op grond van artikel 8.15 van de Mediawet 2008 een bedrag van ¤ 83.700,- beschikbaar te stellen voor de onderzoeksprojecten. Dit artikel biedt de mogelijkheid subsidie te verstrekken aan onderzoek ten behoeve van de persbedrijfstak als geheel, voor zover dat onderzoek past in de doelstelling van het Stimuleringsfonds. Het onderzoek houdt naar de mening van het Fonds zeker verband met de doelstelling van het Fonds en is ook relevant voor het beleid, dat vooral gericht is en wordt op het stimuleren van innovatie van de bedrijfstak.

Aan die subsidieverlening is de gebruikelijke verplichting gekoppeld dat het project moet worden uitgevoerd zoals het is aangevraagd. Dit wordt tussentijds en na afloop van het project getoetst aan de hand van inhoudelijke en financiële rapportages over de voortgang van het project