Amnesty International

India

India schaft sodomie wetgeving af

17 juli 2009 Amnesty International is verheugd over de beslissing van het Indiase Hooggerechtshof om homoseksualiteit uit de strafwet te halen. Het vonnis maakt een Britse koloniale wet uit de 19e eeuw ongedaan.
Deze wet verbood seks tussen personen van hetzelfde geslacht, in de wet beschreven als "tegennatuurlijke zinnelijke gemeenschap". Door de wet werd het werk van aids-preventie organisaties in India in de kiem gesmoord. Het Hooggerechtshof verwierp de wet omdat ze discriminerend is en "ingaat tegen de constitutionele moraal".

"Amnesty International roept de Indiase overheid op om misbruik en discriminatie bij politie en andere officiële instellingen aan te pakken. India moet ook maatregelen nemen om een einde te maken aan discriminatie op basis van seksuele oriëntatie en geslachtsidentiteit bij de toegang tot economische, sociale en culturele rechten, waaronder huisvesting, werk en gezondheidszorg," volgens Madhu Malhotra van Amnesty International.

Het Hooggerechtshof verwierp elk argument dat de regering aanbracht om de wet te verdedigen. Volgens het Hof geeft sectie 377, de wet die homoseksualiteit criminaliseerde, een interpretatie weer van seksuele oriëntatie die ingaat tegen de huidige wetenschappelijke en professionele visie". De regering beweerde dat de maatregel hielp om de verspreiding van HIV tegen te gaan. "Volkomen ongegrond" en "gebaseerd op een fout denkbeeld", reageerde het Hooggerechtshof.

Het Hof erkende dat sectie 377 aangewend werd om leden van de homoseksuele gemeenschap en andere mannen die seks hebben met mannen geweld aan te doen. Amnesty International en plaatselijke mensenrechtenorganisaties maakten al langer bezwaar tegen dergelijke misstanden. De rechters oordeelden dat populaire moraliteit of publieke afkeuring van bepaalde acties geen geldige rechtvaardiging zijn om de fundamentele rechten die de Indiase grondwet garandeert, in te perken.

India heeft geen specifieke wetten die seksueel kindermisbruik strafbaar maken. Sectie 377 werd tot nu toe gebruikt om dit gat op te vullen. De huidige uitspraak zorgt ervoor dat sectie 377 nu enkel nog betrekking heeft op verkrachting en kindermisbruik. Amnesty International maant de wetgevers aan om de wet te herschrijven zodat die misdrijven expliciet behandeld worden.
'Naz Foundation', een Indiase organisatie voor seksuele rechten, spande de rechtszaak tegen sectie 377 aan. Vertegenwoordigers van de organisatie verklaarden aan Amnesty International: 'Het is een ongelooflijke dag, het is een lange strijd geweest. Vanaf vandaag is homoseksualiteit niet langer strafbaar, maar het is ook nog niet gelegaliseerd. Het is een babystap, maar India is nu eindelijk de 21ste eeuw binnengetreden."

Met deze beslissing wordt India het meest recente land dat de globale trend volgt om homoseksualiteit uit de strafwet te schrappen. Amnesty International roept alle landen op waar homoseksualiteit nog steeds strafbaar is om India's voorbeeld te volgen en de wetten te herzien. De meerderheid van deze wetten worden gehandhaafd in Commonwealth landen.