Ingezonden persbericht
Persbericht
22 juli 2009
Gemeentelijke beleidsregels Re-integratie 2009 vastgesteld
De colleges van B&W van Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk stellen een dezer dagen de Beleidsregels Re-integratie 2009 vast.
Bézig blijven.
Wethouder Dennis Meijerink in een korte toelichting: "Het gaat er vóór alles om dat mensen maatschappelijk actief blijven. Ik ben er van overtuigd dat iedereen die nog wat kan, ook nog wat nuttigs kan doen. Liefst betaald werk natuurlijk. Maar ook vrijwilligerswerk is enorm nuttig en moet eveneens worden gestimuleerd. Inactiviteit voor diegenen die nog wat kunnen, 'achter de geraniums zitten', is niet alleen maatschappelijk ongewenst, maar is ook voor betrokkenen zelf onaantrekkelijk. Bezig blijven geeft een zinvolle invulling aan de beschikbare tijd en sommigen komen erdoor uit een isolement. De nieuwe beleidsregels beogen nóg meer maatwerk en bovendien een snelle afhandeling van zaken, zodat cliënten zo snel mogelijk geholpen worden."
Aanpassing vorige beleidsregels
In april 2007 stelden de colleges van Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk (BOW-gemeenten) de vorige beleidsregels re-integratie vast. Deze zijn gebaseerd op de Re-integratieverordening Wet werk en bijstand (WWB). Er zijn redenen om de bestaande beleidsregels aan te passen. Dat komt door:
1. De ontwikkelingen in de praktijk,
2. de samenwerking in BOW-verband,
3. de wil om de regeldruk laag te houden.
Weghalen 'schotten' met participatiebudget Mensen met recht op bijstand of mensen die zonder uitkering aan het werk willen ondervinden vanaf 1 januari 2009 minder belemmeringen om maatschappelijk hun toontje mee te kunnen blazen. Door de invoering van het zogeheten 'participatiebudget' worden diverse schotten weggehaald tussen de verschillende gemeentelijke geldstromen. Die gericht zijn op het krijgen van werk of andere vormen van deelname aan maatschappelijke activiteiten. Bundeling van geldstromen maakt effectiever (samen)werken op lokaal niveau mogelijk.
Het participatiebudget geeft de gemeente meer ruimte om meer maatwerk te leveren aan iedereen die wil deelnemen aan het arbeidsproces. Wij zetten ons in voor in het bijzonder burgers in een kwetsbare positie. In ons handelen staat de klant centraal. Wij bevorderen de zelfredzaamheid van de klant, waarbij we uitgaan van zijn eigen verantwoordelijk-heden en mogelijkheden. Samen met onze ketenpartners ondersteunen we onze klanten op weg naar werk of andere vormen van deelname aan maatschappelijke activiteiten.
Nieuwe instrumenten Om het voor potentiële werkgevers aantrekkelijk te maken personen uit de doelgroep aan arbeid te helpen zijn er in de gewijzigde beleidsregels re-integratie de volgende nieuwe instrumenten opgenomen:
- Verzekering ziekteverzuimkosten
- Loonwaardesubsidie
- Opstapbanen
- Premie voor volledig benutten beperkte arbeidscapaciteit
- Participatiebanen
De klantmanager bekijkt de noodzaak van de voorzieningen. Hij/zij maakt de definitieve keuze om een voorziening in te zetten. Met inzet van een voorziening moet de klant zo gauw mogelijk in staat zijn regelmatige en voor lange tijd arbeid te verkrijgen (met uitzondering van sociale activering).
Verder is in de gewijzigde beleidsregels re-integratie de ontheffing van de plicht tot arbeidsinschakeling in overeenstemming gebracht met de op dat gebied gewijzigde wetgeving. Dat geldt vooral voor alleenstaande ouders.
De beleidsregels zijn ingevoerd met terugwerkende kracht vanaf 15 juli 2009.