Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Veel regen en nog steeds kans op onweer

Meteoalarm.eu: hitte en onweer in Europa

22 juli 2009 - Ook de komende dagen staan nog in het teken van regen- en onweersbuien. Daarbij kan opnieuw veel regen vallen, maar de buien lijken wat onweersactiviteit betreft minder heftig te worden dan dinsdagavond.
Aantal bliksemontladingen op 21 juli 2009 (Bron: KNMI) Aantal bliksemontladingen op 21 juli 2009 (Bron: KNMI) In de namiddag en avond van 21 juli ontwikkelden zich onweersbuien die lokaal heftig waren. Vooral in delen van Brabant, Limburg en Gelderland, waarvoor het KNMI extra waarschuwingen gaf, ging het soms even flink tekeer. De buien gingen lokaal vergezeld van veel bliksem, windstoten, hagelstenen en wolkbreuken. Op een aantal plaatsen was sprake van wateroverlast en is schade aangericht. Het bliksemmeetnet van het KNMI registreerde bijna 42000 ontladingen. Ook de regen was lokaal heftig, maar de verschillen waren verspreid over het land groot. In het noorden en noordwesten viel op veel plaatsen geen druppel, terwijl het zuidoosten tientallen millimeters kreeg. Sevenum in Limburg kreeg 32 mm, Benschop 31 mm. (Verder Lezen- neerslagkaartjes en Externe links - fotogalerij).

Noodweer in België en Duitsland
Het zwaarst waren de buien net over onze grens in België en Duitsland. Volgens de Belgische VRT zijn er ook gewonden gevallen. Het decor van zomerse feestjes veranderde in een winterlandschap. Daken, serres zonnepanelen en auto's liepen schade op, terwijl door een gevelde hoogspanningsmast een aantal plaatsen in België zonder stroom kwamen te zitten.

Waarschuwingen voor onweer en hitte
In verschillende vakantielanden zijn steeds meer waarschuwingen van kracht voor heftig onweer en hitte. Vooral in het gebied van de Middellandse Zee, met name in Spanje, Portugal en Italië is het met temperaturen van plaatselijk meer dan 40 graden bijzonder heet. Moron de Frontera in Spanje noteerde dinsdag 42,3 graden, Cordoba 41,4 graden en Toledo 40,4 graden. De komende dagen worden ook in het zuiden van Italië temperaturen van meer dan 40 graden verwacht. Ons land kreeg dinsdag een zomerse dag met op verschillende plaatsen temperaturen van meer dan 25 graden. In het Limburgse Ell is 29,5 graden gemeten.

Zie voor het weer in Europa www.meteoalarm.eu, het platform voor waarschuwingen voor hitte en onweer van de nationale meteorologische instituten in Europa waar inmiddels 30 landen bij aangesloten zijn.

Bliksem
Bliksem is één van de gevaarlijkste weersverschijnselen. Vooral wanneer het onweer nabij is en de tijd tussen bliksem en donder minder dan 10 seconden bedraagt levert de bliksem gevaar op. Onweersbuien kondigen zich meestal luid en duidelijk aan en ook de dreigende lucht spreekt boekdelen. Het gerommel in de verte is al ruim tevoren hoorbaar, zodat de bui niemand hoeft te verrassen (Nader Verklaard- bliksemgevaar/ voorboden van onweer).

Onweersnesten
In ons land onweert het jaarlijks op gemiddeld op 27 dagen. Het meest onweersrijke gebied, waar het jaarlijks op 30 tot 34 dagen onweert, is een strook die zich uitstrekt van Antwerpen tot het Gooi. Op enige afstand van zee neemt de onweersactiviteit sterk toe. 's Zomers komt bij het binnendringen van minder warme lucht de buienvorming vaak pas landinwaarts goed op gang. In het najaar en in de winter ligt de piek juist vlak aan zee: het relatief warme zeewater is dan een belangrijkste voedingsbron.

Het aantal onweersdagen verschilt sterk van jaar tot jaar en maand tot maand. Zo kwam het in 1929 in De Bilt op 12 dagen tot onweer, terwijl het hier in 1957 op 52 dagen onweerde. Sommige maanden tellen alleen al meer dan 10 onweersdagen. Gegevens over het aantal dagen met onweer zeggen echter weinig over de werkelijke activiteit. De ene onweersbui levert veel meer bliksems op dan de andere (Nader Verklaard- Hoe vaak onweert het?)

Natte juli
De regen- en onweersbuien leveren deze maand herhaaldelijk tientallen millimeters regen op. Op veel plaatsen is juli een natte maand. Plaatselijk is al 170 mm gevallen en waarschijnlijk komen enkele meetpunten de komende dagen boven de 200 mm uit. Normaal levert juli ongeveer 70 mm op.

Eens in de honderd jaar
Inmiddels telt de meteorologische zomer, die 1 juni is begonnen al zeker vier dagen met zware regen, dat wil zeggen meer dan 50 mm. Eerder gebeurde dat op 28 juni (Venlo 64 mm) en 27 juni (Eerbeek 51 mm), 3 juli (Siebengewald 78 mm) en 8 juli (Emmeloord 72 mm). Ook kort voor het begin van de zomer op 26 mei werden in het westen hoeveelheden afgetapt van bijna 60 mm.

Uit de statistieken van het KNMI blijkt dat een willekeurige plek in ons land eens in de 100 jaar binnen 24 uur een hoeveelheid krijgt van minstens 73 tot 90 mm.

Warme zomer
Ondanks het wisselvallge weer ligt de temperatuur steeds boven normaal. Juni was in De Bilt met gemiddeld 15,6 graden tegen 15,2 normaal aan de warme kant, terwijl het gemiddelde over de eerste drie weken van juli met 19 graden ongeveer 2 graden hoger ligt dan normaal.

Nader Verklaard
Meer over de zomer, de regen, de warmte, onweer en bliksem in onze rubriek Nader Verklaard. In onze rubriek Verder Lezen vindt u actuele dagelijkse neerslagkaartjes, de voorlopige cijfers van de maand juli en kaartjes met het aantal bliksemontladingen.

---

Onweersbuien kondigen zich meestal luid en duidelijk aan en ook de dreigende lucht spreekt boekdelen (foto: Jannes Wiersema) Eerste uitgave: 10-07-09