Internationale Vierdaagse Nijmegen


Persbericht 2009.022, 21 juli 2009

Dag van Elst verloopt naar tevredenheid

Vierdaagse maakt goede start door

De start van de 93ste Vierdaagse is naar ieders tevredenheid verlopen. Vroeg in de morgen, stipt om 4 uur, gaf marsleider Johan Willemstein het startschot voor de 50km lopers.

De wandelaars startten op de Wedren met 15 graden. Eenmaal op de Oosterhoutsedijk liep de temperatuur op tot 24 graden, met als piek in de middag 26 graden.

Enkele lopers zijn eerder op de dag flauwgevallen, maar volgens Martin Baardman,. hoofd Medische Dienst van Stichting DE 4DAAGSE, zijn dit geen verontrustende cijfers. Bij de 3e rustpost onderweg was het vandaag aanzienlijk drukker dan voorgaande jaren. Uiteindelijk werden 10 personen naar het ziekenhuis vervoerd. Ze vertoonden uitdrogingsverschijnselen of zijn bijvoorbeeld onwel geworden. Om 10.30 uur heeft er één reanimatie plaatsgevonden die goed is verlopen.

Niet alarmerend

Onderzoekster Maria Hopman vulde aan dat zij vandaag een hogere temperatuur dan gemiddeld heeft gemeten bij haar deelnemers aan het onderzoek. Belangrijk is dat deze metingen geen alarmerende temperaturen bevatten.
Bij de inspanningen die Vierdaagsewandelaars leveren is het normaal dat de lichaamstemperatuur hoger ligt vergeleken met de temperatuur wanneer iemand dagelijkse inspanningen levert. Maria Hopman doet dit jaar onderzoek naar het effect van overgewicht op de prestaties van deelnemers tijdens de Vierdaagse.

Eten en drinken

Wederom is geconstateerd dat veel wandelaars te weinig eten en drinken. Waardoor in vaak een hogere concentratie zout in het bloed aangetroffen wordt dan gebruikelijk is. Maar ook hier wordt niet gesproken van zorgwekkende meetresultaten.

Als laatste punt haalt Maria Hopman aan dat het meeneemtoilet door de meeste deelnemers van het onderzoek als positief is ervaren, zelfs door de dames.