Gemeente Binnenmaas

Bestuurlijk kader

Het plangebied ligt in het nationaal landschap Hoeksche Waard. Een kenmerk van een nationaal landschap is het migratiesaldo nul beleid wat betreft woningbouw. Verder biedt het ruimte voor de aanwezige regionale en lokale bedrijvigheid. Om die reden zijn grootschalige verstedelijkingslocaties en bedrijventerreinen, nieuwe grootschalige glastuinbouwlocaties en nieuwe grootschalige infrastructurele projecten niet toegestaan.

Het kabinet kiest in de Structuurvisie Randstad 2040 (download onderaan deze pagina) voor een schaalsprong van Groene Hart naar Groenblauwe Delta. De verbinding tussen de Biesbosch, Deltapoort en Merwedezone moet hiervoor worden versterkt, evenals de verbinding van het Groene Hart met de Hoeksche Waard en de Zuidwestelijke Delta. Het herstel van ecologische waarden en biodiversiteit door ruimte voor en samenhang tussen natuurgebieden is mede een opgave. De kwaliteit van groen rond de steden is voor het kabinet belangrijk, het gaat dan om; het versterken van identiteit, diversiteit en toegankelijkheid van deze groenblauwe gebieden. De ruimte rond de stad kan gebruikt worden voor recreatie, waterberging, natuurbeleving, stadslandbouw, zorgfuncties, kleinschalige huisvesting en dergelijke om een sterkere groenblauwe contromal voor de verstedelijking te realiseren. Hiervoor wil het kabinet metropolitane parken realiseren, waarvan er ook één aan de zuidkant van Rotterdam is geprojecteerd. Cultuurhistorische elementen in het landschap worden behouden en versterkt.

Overzichtsfoto Suikerfabriek Puttershoek Binnenmaas treedt per 1 januari 2009 uit de Drechtsteden, maar beide partijen hebben voor een aantal onderwerpen afspraken gemaakt, zoals ook over de herontwikkeling van de suikerfabriek. Drechtsteden (Realisatiestrategie Ruimte Geven) en Binnenmaas werken beide aan een onderzoek naar de mogelijke herontwikkeling van de locatie van de suikerfabriek. Binnenmaas en Drechtsteden zijn verder bereid samen de mogelijkheden te bezien om, binnen de kaders van de Structuurvisie Hoeksche Waard, in het licht van de Zuidvleugel- en Deltapoortopgaven in de noordrand van de gemeente (met name op locaties Klein Koninkrijk en Suikerfabriek), een daadwerkelijke bijdrage te leveren aan de Zuidvleugel/Deltapoortopgave om op de langere termijn voldoende (kwalitatief hoogwaardige) woningen te blijven aanbieden. Hierover zal afstemming met de Commissie Hoeksche Waard plaatsvinden. Het is de ambitie van Drechtsteden om de kwaliteit van de landschappen te versterken en de samenhang tussen de landschappen te vergroten.

Het ruimtelijk plan van de nog niet vastgestelde Structuurvisie Hoeksche waard stelt dat: de transformatie van het Suikerunieterrein een belangrijke ontwikkeling is voor Puttershoek. De ligging aan de Oude Maas en aan de rand van Puttershoek biedt potenties voor een veelheid aan functies op het gebied van wonen, (kleinschalige) bedrijvigheid, voorzieningen en sport. Op dit moment is nog niet duidelijk wat de invulling wordt en op welke termijn dit gaat spelen. De ruime omgeving van het regionaal bedrijventerrein is aangeduid als een gebied waar een kwaliteitsimpuls voor het landschap nodig is. Het ruimtelijk plan van de structuurvisie geeft aan dat de toekomstige transformatie van het Suikerunieterrein hierbij een rol speelt en dat een integrale aanpak nodig is om te voorkomen dat het gebied verrommelt. Het suikerfabriekterrein maakt tevens onderdeel uit van het Ikoonproject Stedelijke Waterfronten.

Het Regiopark Noord moet bijdragen aan een actieve versterking van de landschappelijke kernkwaliteiten en waarborgen dat de noordrand een integraal onderdeel uit blijft maken van het Nationaal Landschap. Juist in de noordrand is nu al sprake van versnippering en verrommeling door wegen, bebouwing en een hoogspanningslijn. De voorgenomen stedelijke ontwikkelingen hebben het risico in zich van verdere aantasting van het landschap. Om dit te voorkomen, zal extra geïnvesteerd moeten worden in water en groen en behoud van de waardevolle open ruimten

De discussie over de Deltapoort, de ontwikkeling van het project Klein Koninkrijk, maar ook nieuwe ontwikkelingen en kansen op het terrein van wonen, werken en recreëren zijn van invloed op de herontwikkeling van het suikerfabriekterrein.