Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
5. Juli
Genetisch aangepast voedsel: waarom wel, waarom niet?
22-07-2009
Waarom zijn mensen voor of tegen het gebruik van genetisch aangepaste
gewassen voor voedselproductie? Dat ziet u in een oogopslag met de
gratis argumentenkaart (pdf, 122 KB).
Eet u olie of margarine gemaakt met genetisch gemodificeerde soja of
niet? Wat zijn daarvoor uw argumenten? Minister Cramer wil graag een
maatschappelijke discussie over biotechnologie. Daarvoor heeft ze
samen met onder meer wetenschappers en milieuorganisaties een
argumentenkaart laten maken. Onafhankelijk onderzoeksbedrijf De
Argumentenfabriek heeft de kaart gemaakt.
argumentenkaart
* De argumentenkaart (pdf, 122 KB)
Ingewikkeld
Genetische modificatie is een vorm van biotechnologie. Het is het
kunstmatig veranderen van de genetische opmaak van micro-organismen,
planten of dieren. Onderzoekers brengen door ingewikkelde
handelingen een gen van bijvoorbeeld een bacterie of een plant in een
andere plant, zoals maïs, koolzaad of soja. Het nieuwe gen
beschermt de planten dan tegen bepaalde bestrijdingsmiddelen of
insecten en rupsen.
Ditisbiotechnologie.nl
Minister Cramer vindt het belangrijk dat er goede informatie is over
biotechnologie. Nederland maakt eind 2009 aan de Europese Commissie
bekend welke sociaal-economische standpunten het inneemt bij
beoordeling van genetisch gemodificeerde organismen. Daarvoor wil de
minister de argumenten zorgvuldig afwegen. Ze heeft de afwegingen van
Nederlanders laten inventariseren. Dat is verbeeld in een
argumentenkaart. Uitgebreide informatie staat op website
www.ditisbiotechnologie.nl.
Het is belangrijk om te beseffen dat de kaart meningen van consumenten
bevat. Zij gebruiken die in de discussie over genetisch gemodificeerde
gewassen (ggg) in voedsel. Die meningen hoeven dus volgens huidige
wetenschappelijke inzichten niet waar te zijn, aldus Cramer.
Strenge Europese normen
De argumentenkaart toont verder dat mensen zich zorgen maken om
milieu- en leefomgeving. Maar Nederland heeft strenge normen voor
toelating van ggg's, met een uitgebreide beoordeling van risico's voor
het milieu. Dat geldt ook voor andere Europese landen.
In Europa is de import van onder andere genetisch gemodificeerde maïs
en soja toegestaan. Europese landen kopen op grote schaal genetisch
gemodificeerde maïs en soja van niet-Europese landen, waar de
toepassing grootschalig en breed is. In Europa is alleen de teelt van
(onder meer) enkele soorten genetisch gemodificeerde maïs toegestaan.
Ggg's in Nederland
Nederland test gemodificeerde gewassen op proefvelden en op kleine
schaal. Ons land teelt die maïs niet, Spanje bijvoorbeeld wel. Wel
zijn er producten met genetisch gemodificeerde maïs of soja
ingrediënten verkrijgbaar, zoals olie en margarine. Dit staat dan
verplicht vermeld op het etiket van het product. Biologisch voedsel is
vrij van genetisch aangepaste ingrediënten. Het is herkenbaar aan het
EKO-keurmerk of het woord 'biologisch'. Maar ook voedsel zonder deze
etiketten is daar vrij van.
Samenwerking
Aan de argumentenkaart werkten onder meer milieuorganisaties,
Biotechnologie branche vereniging, Nederlandse levensmiddelen
industrie, wetenschappers en ontwikkelingssamenwerkingsorganisaties
mee.
Zie ook:
* De argumentenkaart (pdf, 122 KB)
* www.ditisbiotechnologie.nl
* http://www.argumentenfabriek.nl/