Vijf musea genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2009

22/07/2009 09:14

Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds

Publiek stemt per SMS of via site op favoriete museum

Amsterdam, 22 juli 2009 - De jury van de Museumprijs heeft in de categorie Nederlandse geschiedenis vijf musea genomineerd: Beeld en Geluid, Museum Het Dolhuys, Nederlands Openluchtmuseum, Nederlands Spoorwegmuseum en Tropenmuseum. Het publiek bepaalt welk museum de BankGiro Loterij Museumprijs 2009 wint en 100.000 euro ontvangt. Stemmen kan tot en met 24 september via www.museumprijs.nl, per SMS of in de genomineerde musea. Stemmers maken kans op een cultuurreis naar New York.

Nederlandse geschiedenis

Elk jaar wordt met de BankGiro Loterij Museumprijs een andere categorie musea bekroond. Dit jaar gaat de prijs naar een museum dat er het beste in slaagt (een periode uit) de Nederlandse geschiedenis toegankelijk te maken voor een breed publiek van kinderen en volwassenen. Het gaat hierbij om vaste presentaties of meerjarige activiteiten of programma's van minimaal twee jaar. De eigen collectie van het museum moet uitgangspunt zijn. Zie bijlage 1 voor meer informatie over de genomineerden.

Stemmen

Publiek kan stemmen via www.museumprijs.nl of per SMS, tot en met 24 september 2009. Per e-mailadres en per mobiele telefoon kan één maal worden gestemd. Om te stemmen per SMS verstuurt men het trefwoord van het museum van zijn keuze naar 7470 (25 cent per bericht). Voor de genomineerde musea van dit jaar zijn de trefwoorden:

Beeld en Geluid beeldgeluid

Museum Het Dolhuys dolhuys

Nederlands Openluchtmuseum openlucht

Nederlands Spoorwegmuseum spoorweg

Tropenmuseum tropen

Museumprijs

De BankGiro Loterij Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. De Museumprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds bestaat sinds 1990 en heeft veel aanzien: binnen de Nederlandse museumwereld bestaat geen vergelijkbaar eerbetoon. Tussen het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij bestaat een jarenlange relatie: beide organisaties hebben als missie om cultuur in Nederland te behouden en te bevorderen.

Over de BankGiro Loterij

De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. De BankGiro Loterij kan jaarlijks, dankzij haar deelnemers (rond de 900.000 mensen per maand met in totaal 1,25 miljoen loten per maand), vele tientallen miljoenen uitkeren aan meer dan 50 musea en andere culturele instellingen in Nederland. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld belangrijke kunstwerken aankopen, die een bijzondere aanvulling zijn op hun collectie, of restauraties verrichten. Uit de afdracht over 2008 keerde de BankGiro Loterij ruim 58 miljoen euro uit aan cultuur in Nederland. www.bankgiroloterij.nl.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds stimuleert cultuur en natuurbehoud in Nederland - op grote en op kleine schaal. Bijzondere initiatieven, bevlogenheid en talent worden aangemoedigd met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen. Door actieve fondsenwerving en inkomsten uit loterijen kan het fonds jaarlijks ruim 3.500 projecten en personen ondersteunen. Met een landelijk fonds en twaalf provinciale afdelingen, is het fonds een van de grootste particuliere cultuurfondsen van Nederland. Het Prins Bernhard Cultuurfonds geeft cultuur de kans. www.cultuurfonds.nl

Informatie Genomineerde musea

De categorie 2009 voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2009 wordt uitgereikt aan het museum dat er op de beste manier in slaagt - een periode uit de - Nederlandse geschiedenis toegankelijk te maken voor een breed publiek van kinderen en volwassenen. Het gaat hierbij om vaste presentaties of activiteiten of programma's met een looptijd van minimaal twee jaar.

De jury van de BankGiro Loterij Museumprijs 2009 heeft unaniem de volgende vijf musea in voormelde categorie genomineerd.

Beeld en Geluid experience - Hilversum

Dit museum is erin geslaagd om een breed publiek de geschiedenis van het nationale audiovisuele erfgoed op een voorbeeldstellende wijze te laten beleven. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een groot aanbod aan interactieve mogelijkheden waardoor de bezoeker de Nederlandse mediageschiedenis op een individuele en toegankelijk manier ervaart: niet lineair, maar vanuit zijn eigen belangstelling zig-zaggend door de tijd. De bezoeker ondergaat de geschiedenis van het audiovisuele erfgoed zonder dat men er erg in heeft. De keuze om via de inlog-ring de blik wat te sturen aan de hand van het geboortejaar van de bezoeker werkt bijzonder goed, om zo de enorme veelheid aan archiefmateriaal te laten aansluiten op de individuele belevingswereld. De mogelijkheid tot afwisseling van kortdurende activiteiten met langere documentaires biedt voor ieder wat wils en nodigt uit tot het delen van kennis en ervaring. Beeld en Geluid vertelt de geschiedenis van het audiovisuele erfgoed nergens schools en expliciet maar draagt veel over: altijd speels en impliciet.

Het Dolhuys, nationaal museum van de psychiatrie - Haarlem

Dit museum is erin geslaagd de geschiedenis van de psychiatrie en de geestelijke gezondheidszorg op een verrassende, verrijkende en voorbeeldstellende wijze te vertellen aan een breed publiek. Op een boeiende manier wordt het verhaal verteld vanuit verschillende invalshoeken: persoonlijke verhalen worden geplaatst in de bredere context van de geschiedenis van de psychiatrie. Op een natuurlijke manier maakt het historische gebouw deel uit van het verhaal en sluiten winkel en café aan bij de sfeer en inhoud van dit museum. Het publiek steekt iets van een bezoek aan dit museum op, beleeft er plezier aan en verlaat het museum met een ervaring rijker. Voorbeeldstellend is de combinatie van vorm, inhoud, esthetiek en gebruikte overdrachtsmiddelen.

Stichting Het Nederlands Openluchtmuseum - Arnhem

Dit museum is erin geslaagd de nationale geschiedenis en de cultuur van het dagelijkse leven op een aansprekende, goed verzorgde en voorbeeldstellende wijze te vertellen aan een breed publiek, met oog voor de individuele bezoeker. Het museum heeft een zeer welkome en publieksgerichte uitstraling en biedt de bezoeker een rijke afwisseling van objectgerichte presentaties, beleving, persoonlijke toelichting en contextuele verdieping. Nostalgie gaat hand in hand met historische en eigentijdse beleving. Het publiek steekt er iets van op, beleeft er plezier aan en verlaat het museum een ervaring rijker en met meer kennis dan bij het betreden ervan.

Het Spoorwegmuseum - Utrecht

Dit museum is erin geslaagd het historische verhaal over de spoorwegen in het algemeen en die van Nederland in het bijzonder op een uiterst publieksgerichte manier te vertellen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van talloze overdrachtsmiddelen en -vormen. Het Spoorwegmuseum presenteert een brede, maar behapbare selectie van objecten, variërend van prent tot locomotief, die op een gevarieerde manier wordt toegelicht en in een context wordt geplaatst. Het Spoorwegmuseum bedient alle zintuigen en is selectief interactief zonder te overdrijven. Het publiek steekt er iets van op en beleeft er plezier aan en verlaat het museum een ervaring rijker en met meer kennis dan bij het betreden ervan.

Het Tropenmuseum - Amsterdam

Dit museum is erin geslaagd om met de presentatie 'Oostwaarts, kunst, cultuur en kolonialisme' van de semi-permanente afdeling Nederlands Indië het historische verhaal over koloniale geschiedenis met behulp van de juiste dosering aan informatie en objecten op een gevarieerde, aansprekende en voorbeeldstellende wijze te vertellen. De opstelling over dit specifieke deel van de Nederlandse geschiedenis laat overtuigend zien hoe met behulp van een gelaagde ordening van objecten en informatie een rijk verhaal verteld kan worden vanuit verschillende perspectieven. De presentatie is liefdevol en aansprekend voor een breed publiek van kinderen en volwassenen, en is verrassend theatraal met levensechte wassen beelden. De fraaie vormgeving en uigebalanceerde inzet van overdrachtsmiddelen maken deze presentatie ook binnen de context van het Tropenmuseum tot een uitzonderlijk voorbeeld van een historische, museale presentatie.





http://www.museumprijs.nl