Ingezonden persbericht


|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 21 juli 2009 |
|                                                  |

1. Subsidieregeling voor kleinschalige zorginitiatieven verlengd De subsidieregeling voor kleinschalige woonzorgvoorzieningen wordt met drie jaar verlengd. Dat hebben GS besloten. Mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking zijn steeds meer aangewezen op zorgvoorzieningen in of dichtbij hun eigen huis. Het doel is hen zo lang mogelijk zelfstandig in de samenleving te laten functioneren. Sinds 2008 is er een subsidieregeling voor kleinschalige woonzorgvoorzieningen. De bedoeling is dat jaarlijks 25 voorzieningen tot stand gebracht worden. Voor 2009 is E1 miljoen beschikbaar, in 2010 E 2 miljoen en voor 2011 is datzelfde bedrag gereserveerd.


2. Subsidieregeling jeugdbeleid 2009
GS hebben de subsidieregeling jeugdbeleid 2009 vastgesteld. Dat is een nadere uitwerking van de Subsidieverordening jeugdbeleid 2009, die Provinciale Staten in juni van dit jaar hebben vastgesteld. Subsidieverordening en -regeling vormen samen de grondslag voor de subsidieverlening aan Bureau Jeugdzorg en jeugdzorgaanbieders. De regelgeving treedt in werking op 1 september aanstaande en is dan voor het eerst van toepassing op de subsidieaanvragen voor de uitvoering van jeugdzorg in 2010.


3. Beveiligingsinstallatie
De beveiligingsapparatuur van het provinciehuis wordt vernieuwd. GS geven daarvoor opdracht aan de leverancier van de bestaande installatie.


4. Inkoopbeleid eenvoudiger
Door een vereenvoudiging van de inkoopregels kan de provincie sneller opdrachten verlenen. Leveringen en diensten tussen de E50.000 en E206.000 kunnen voortaan meervoudig onderhands worden aanbesteed. Er moeten minimaal drie mogelijke gegadigden worden genodigd. Dat hebben GS besloten. De regeling gaat op 1 september van dit jaar in. De vereenvoudiging van het inkoopbeleid is onderdeel van de Brabantse aanpak van de kredietcrisis. Voorheen was een openbare aanbesteding verplicht bij leveringen en diensten tussen de E50.000 en de E100.000.


5. Duurzaam inkopen
De provincie streeft naar een volledig duurzaam inkoopbeleid. GS hebben besloten de Intentieverklaring Duurzaam Inkopen van het ministerie van VROM te ondertekenen. Dat gebeurt tijdens een symposium op 31 augustus aanstaande in het provinciehuis, in aanwezigheid van minister Cramer.


6. Wet BIBOB
De aanvragen van milieuvergunningen worden voortaan getoetst aan de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen (BIBOB). GS hebben daarvoor de BIBOB-beleidslijn vastgesteld. De provincie zal gebruik gaan maken van de diensten van de regionale informatie en expertise centra (RIEC). In Brabant komen er twee van deze centra, één voor Zeeland, West- en Midden Brabant en Brabant Noord, één voor Zuidoost Brabant. Voor eerstgenoemd centrum stelt de provincie in totaal E157.500 beschikbaar, voor het RIEC Zuidoost Brabant E67.500.


7. Milieumeetwagens
De provincie schaft drie nieuwe milieumeetwagens aan. Dat hebben GS besloten. Daarvoor wordt een krediet van E340.000 opgenomen in de voorjaarsnota (door een misverstand is verzuimd het voorstel daarin mee te nemen). De aanschaf van de wagens is nodig om te kunnen voldoen aan de Europese en Nederlandse wet- en regelgeving op het gebied van luchtkwaliteit.


8. Kleine Beerze
Om de Robuuste Verbinding de Beerze te realiseren en om een impuls te geven aan economie en leefbaarheid, is een gezamenlijk plan uitgewerkt door provincie, gemeenten Oirschot en Eersel, waterschap De Dommel, Brabants Landschap en ZLTO. GS hebben gedeputeerde Rüpp gemachtigd namens de provincie de overeenkomst met deze partners te ondertekenen (op 23 juli aanstaande). Daarnaast hebben GS een bestuurscommissie Kleine Beerze ingesteld.


9. Kanaalzone Helmond
Er komt E22,1 miljoen beschikbaar voor de Kanaalzone in Helmond. GS informeren de gemeente over de procesafspraken. In dat kader komt er één subsidiebeschikking komt voor de projecten in de Kanaalzone Helmond.


10. Hoogspanningsmasten Brandevoort
GS gaan niet met de minister van Economische Zaken in overleg over de mogelijkheid ook in Brabant hoogspanningsleidingen deels ondergronds aan te leggen. Dat antwoorden zij op Statenvragen van de VVD over hoogspanningsleidingen in de Helmondse wijk Brandevoort. De veiligheids- en gezondheidsaspecten van hoogspanningsleidingen vallen binnen Rijksregelgeving die een en ander voldoende moet waarborgen, stelt het college.


11. Herziening reconstructieplannen
De reconstructieplannen worden nu niet herzien. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Het college informeert de minister van LNV. GS vinden het wenselijk om de uitkomsten van trajecten als de begrenzing van de Natura 2000 gebieden, de provinciale structuurvisie Ruimtelijke Ordening en de verordening Ruimte te betrekken bij een herziening van de reconstructieplannen. Pas bij de midterm review van het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) in 2010 willen GS de reconstructieplannen herzien. Nu al de plannen herzien zou bovendien de uitvoering fnuiken.


12. Prestatie-overeenkomst met Dienst Landelijk Gebied De provincie sluit voor 2009 een nieuwe Prestatie Overeenkomst af met de Dienst Landelijk Gebied (DLG) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De DLG voert een aantal regelingen in ondermeer het kader van de reconstructie voor de provincie uit. In de overeenkomst staan heldere afspraken met DLG over de te leveren prestaties en de inzet van middelen. Zo kan de provincie DLG en de DLG-projectleiders beter aansturen dan voorheen.


13. Stedelijke vernieuwing
Aan de Rijksdoelen op het gebied van stedelijke vernieuwing willen GS een aantal accenten toevoegen: duurzaamheid, leefbare wijken en dorpen, milieuhinderlijke bedrijven in de woonomgeving, spoedlocaties bodemsanering en geluidssanering A-lijst woningen. GS hebben ook een budgetverdeling gemaakt. Anders dan voorheen worden in Zuidoost-Brabant de provinciale taken rond het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) niet meer gedelegeerd aan het SRE. De gemeenten kunnen nu hun reactie op het concept-ISV3 geven. Daarna, in het najaar, stellen GS het beleidskader stedelijke vernieuwing definitief vast.


14. Europees kennisinstituut mogelijk naar Eindhoven GS steunen het plan van de TU Eindhoven (TU/e) om een co-locatie voor energie en 'smart buildings' van het toekomstige European Institute of Innovation and Technology naar Eindhoven te halen. De Europese Commissie is bezig met het opzetten van dit kennisinstituut.


15. Voorschotten voor projecten OP Zuid
GS hebben er mee ingestemd om projecten rond het Europese subsidieprogramma OP Zuid in bepaalde mate te bevoorschotten. Doel van OP Zuid is om in Zuid-Nederland concurrerend vermogen en duurzame economische groei te bevorderen en werkgelegenheid te versterken. Bevoorschotting is in lijn met de wens van de Europese Commissie. In deze tijden van economische recessie dienen veel MKB-bedrijven daartoe een verzoek in om projecten sneller van start te kunnen laten gaan.


16. Natuur- en landschapsbeheer
GS geven de Dienst Regelingen mandaat voor het behandelen van bezwaar en beroep rond het nieuwe subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer. Deze dienst gaat het subsidiestelsel ook uitvoeren.


17. Regels
Alle maatregelen die snel genomen konden worden om de regels van de provincie eenvoudiger te maken, zijn al getroffen. Dit in het kader van dereguleringsacties uit 2005 en 2006. Verder is er nog veel winst te halen in heldere communicatie over de regelgeving. Voor de provincie blijft dit een belangrijk onderwerp, ook in het kader van de kredietcrisis.


18. Brief aan minister over stikstofproblematiek GS verzoeken minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat) per brief om samen met minister Verburg (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) om op korte termijn de stikstofproblematiek voor onder meer de sector verkeer op te lossen. Als voorbeeld noemen zij de impasse rond de vergunningaanvraag voor wegverbreding van de A2. Bij dit project moeten niet alleen de mogelijke negatieve effecten van stikstofuitstoot door verbreding worden getoetst, maar ook de invloed van de hele weg op de aanliggende Natura 2000-gebieden.


19. Grondwaterbescherming
De bescherming van grondwater voor de drinkwaterwinning wordt op een nieuwe leest geschoeid. Regels voor schadelijke stoffen en extra bodembeschermende voorzieningen vervangen algemene verboden voor veel bedrijfsactiviteiten. En voor het ontheffingenstelsel komen algemene regels en een (lichtere) meldingsplicht in de plaats. Dat blijkt uit het concept-statenvoorstel voor wijziging van de Provinciale Milieuverordening (PMV). Die bevat regels en ontheffingsmogelijkheden in het kader van de Wet milieubeheer. Verder is de terminologie van de PMV aangepast aan de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht die in werking gaat treden. GS leggen het concept-statenvoorstel ter inspraak bij alle gemeenten.


20. Energiebesparing in woningen
In het maatregelenpakket waarmee de provincie de economische crisis wil bestrijden, is E 67,5 miljoen beschikbaar om energiebesparende maatregelen in woningen toe te passen. De provincie wil de subsidieregelingen en leningen voor verhuurders (met name corporaties) en particuliere eigenaren uitwerken en de informatie hierover toegankelijker maken. Doel is om de regelingen in september open te stellen. Met deze maatregelen wordt enerzijds energie en geld bespaard en anderzijds innovatie en werkgelegenheid gestimuleerd.


21. Weg van de toekomst
Een brede verkenning onder omwonenden, marktpartijen en kennisinstellingen heeft innovatieve en duurzame ideëen opgeleverd, die de N329 daadwerkelijk de Weg van de Toekomst kunnen maken. GS informeren de Statencommissie Economie, Mobiliteit en Grote stedenbeleid over de ideëen en vervolgstappen.


22. Grenscorridor/N69
Bureau Twynstra en Gudde krijgt de opdracht om de procesbegeleiding en -ondersteuning bij het project Grenscorridor/N69 uit te voeren voor een bedrag van E99.400.


23. Evaluatie Waterschapsverkiezingen
Bij alle waterschappen hebben rechtmatige verkiezingen plaatsgevonden en zijn tijdig nieuwe besturen geïnstalleerd. Dat blijkt uit de evaluatie van de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat. De evaluatie wordt naar de Statencommissie Ruimte en Milieu gezonden naar aanleiding van een toezegging tijdens de commissievergadering op 1 februari 2008.


24. Sneller verbeteren van infrastructuur
De provincie wil dit jaar al zes projecten aanpakken om onderhoud te plegen en de verkeersveiligheid te verbeteren. Zij stelt de uitvoering en budgetten van deze projecten vast, vooruitlopend op het Brabants Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport, in 2010-2014.


25. Beheer en onderhoud van N-wegen overgedragen De provincie draagt gedeelten van de provinciale wegen N630, N289, N629 en N617 over aan achtereenvolgens de gemeenten Goirle, Woensdrecht, Dongen en 's-Hertogenbosch. Deze wegen maken geen deel meer uit van het Regionaal Verbindend Net (RVN) uit het Provinciale Verkeers- en Vervoersplan (PVVP). Ook wordt er een wegvak aansluitend op de N617 te Schijndel door de provincie overgenomen van de gemeente Schijndel. Het wegvak gaat deel uitmaken van het RVN.


26. Brabant investeert in jeugd; Ontwerp Uitvoeringsprogramma 2010 In het Ontwerp Uitvoeringsprogramma 'Brabant investeert in Jeugd' staan de doelstellingen voor 2010 voor Bureau Jeugdzorg, het jeugdzorgaanbod, de versterking van het lokale domein en voor de sturing op het stelsel als geheel. Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant hebben het Ontwerp Uitvoeringsprogramma vastgesteld onder voorbehoud van het financieel kader voor het Bureau Jeugdzorg en het zorgaanbod. Het ontwerp Uitvoeringsprogramma wordt ter kennisname aangeboden aan de commissie ZWC en zal daarnaast ter inspraak worden toegestuurd aan clientenorganisaties, Bureau Jeugdzorg, zorgaanbieders, gemeenten, Raad voor de Kinderbescherming en de zorgkantoren. Voor 1 december wordt het definitieve stuk naar het ministerie voor Jeugd en Gezin gezonden.


27. Maatregelen kredietcrisis
Het college gaat akkoord met de verdere uitwerking van maatregelen gericht op de vraagkant van de woningbouwmarkt. Het gaat hierbij om de Brabantse Woonlastenverzekering, de Brabantse Waardebescherming nieuwbouwwoningen, de Brabantse Verkoopgarantie en de Brabantse Starterslening. Voor het geval de Nationale Hypotheeekgarantie per 1-1-2011 weer wordt verlaagd, bereiden GS daarnaast een Brabantse Hypotheekgarantie voor.


28. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan: gemeente Cuijk,woning, De Bungelaar 3, Beers; gemeente Eersel, realiseren van 6 passantenplaatsen/-kamers aan de Eerselseweg 39 te Knegsel; gemeente Geertruidenberg, de plaatsing van 22 stacaravans, Zijlweg 1 te Raamsdonk; gemeente Gemert-Bakel, oprichten van vier woningen, Renseweg 47, De Mortel; nummer 1538975 gemeente Gilze en Rijen, uitbreiding van een melkveehouderij aan de Besterd 15 in Gilze; gemeente Gilze en Rijen, realisering van een woning, Oude Baan te Hulten; gemeente Halderberge, realisatie van een "Ruimte-voor-Ruimte"woning, Oude Antwerpsepostbaan tussen huisnummer 80 en 84; nummer 1547215 gemeente Oisterwijk, reconstructie kruispunt Quatre Bras; Kreitenmolenstraat , N65, Pannenschuurlaan en Bosscheweg (deels gemeente Tilburg, deels gemeente Oisterwijk); gemeente Oosterhout, uitbreiden van een winkel, Provincialeweg 88a te Oosteind; gemeente Tilburg, reconstructie kruispunt Quatre Bras; gemeente Tilburg, bouw van een appartementencomplex met commerciële ruimte aan het Pater van den Elsenplein hoek Broekhovenseweg.

Gedeputeerde staten verlenen op grond van artikel 15/16 WRO een verklaring van geen bezwaar aan: gemeente Heeze-Leende, toegangsweg/in-uitrit ter ontsluiting van de paardenfokkerij/paardenhouderij, Strabrecht 11 te Heeze en het woonhuis, Strabrecht 1 te Heeze; gemeente Oirschot, Agrarisch bedrijf met een bedrijfswoning en bijbehorende bedrijfsgebouwen, Kapeldijk 9, Oost West en Middelbeers.


---- --