Een muzikale vakantieweek voor gezinnen met een autistisch kind

09/07/2009 15:55

De Baak Management Centrum VNO-NCW

Onderzoekszoeksresultaten wijzen uit dat autistische kinderen baat hebben hij muziektherapie

Noordwijk, 9 juli 2009 - Voor het derde achtereenvolgende jaar wordt door de Baak in samenwerking met Stichting Papageno een groot aantal gezinnen met hun autistische kind en de broertjes en zusjes uitgenodigd om een volledig verzorgde week op haar locatie in Noordwijk te komen doorbrengen.

Tijdens deze dagen worden de families die het in het dagelijkse leven zwaar hebben, in het zonnetje gezet en eens lekker verwend. Veel aandacht wordt dan ook gegeven aan de ouders, broertjes en zusjes, zodat zij ook eens hun verhaal kwijt kunnen. De week vindt plaats van maandag 20 t/m vrijdag 24 juli in Hotel de Baak.

Bijzonder dit jaar is dat het Prinses Christina Concours op dinsdag 22 en woensdag 23 juli in haar verrijdbare concertbus de "Classic Express" concerten verzorgd voor de families. De "Classic Express" wordt daartoe op het Wantveld geplaatst. Daarnaast kunnen de gasten elke middag de speeltuin, de kinderboerderij én het zwembad van het terrein van de Willem van de Bergh, s'Heerenloo, bezoeken.

Tijdens de 'Baak Papageno Zomerweek' worden diverse workshop met muziek en andere elementen in een speciaal programma geïntegreerd. Alle activiteiten worden begeleid door professionele - en een groot aantal 'Baak' vrijwilligers. Op donderdag 23 juli vindt het hoogtepunt van de week plaats met een vliegerwedstrijd op het strand. De winnaars worden bekend gemaakt door Harry Groen, Burgemeester van Noordwijk.

Over Stichting Papageno

Papageno heeft in de 12 ' jaar van haar bestaan vooral activiteiten ontwikkeld die er op gericht zijn om met behulp van muziek kinderen en jongeren met autisme uit hun isolement te halen. Muziek, klank en ritme vormen een taal zonder woorden die autistische kinderen helpt hun gevoelens te uiten en contact te maken met anderen.

Vijftien gediplomeerde muziektherapeuten verbonden aan Stichting Papageno, rijden met gesponsorde muziekauto's vol muziekinstrumenten door heel Nederland en geven bij het kind aan huis individuele op hem of haar afgestemde muziektherapie. Sinds kort gebeurt dit ook op speciale scholen voor kinderen met autisme.

Papageno laat wetenschappelijk onderzoek doen naar de resultaten van deze muziektherapie aan huis. Zij sponsort daartoe bijvoorbeeld het Lectoraat Kennisontwikkeling Vaktherapieën en stelt muziektherapeuten in de gelegenheid een masteropleiding te volgen. Daarnaast ontwikkelt Papageno multidisciplinaire projecten kunsteducatie gericht op het speciaal onderwijs. Met het Muziek Centrum van de Omroep worden theatervoorstellingen gemaakt, waarin kinderen met en zonder autisme samenwerken met kunstdocenten en creatief therapeuten. Tekst, poëzie, dans, beeldende kunst en muziek worden hierin samengebracht. Voor meer informatie: www.stichtingpapageno.nl.

Over de Baak

De Baak is hét toonaangevende opleidings- en kennisinstituut op het gebied van leiderschap, ondernemerschap en persoonlijke ontwikkeling. Het is een plek voor leiders, ondernemers en professionals die op zoek zijn naar inspiratie, motivatie, kennis en inzicht. De Baak richt zich op de 'human side of enterprise' en biedt zowel open als in-company programma's in het Nederlands en het Engels. De Baak verzorgt in-company programma's voor het internationale bedrijfsleven, ook buiten Nederland. De missie van de Baak is om anderen en zichzelf door leren verder te brengen. Onderscheidende thema's van de Baak zijn leiderschap en ondernemerschap vanuit een sterk persoonsgerichte benadering in een internationale context. De Baak heeft ruim driehonderd medewerkers en beschikt over een groot netwerk van ruim vierhonderd specialisten uit binnen- en buitenland die als trainer aan de organisatie zijn verbonden. De Baak is in 1948 ontstaan vanuit de voorganger van de huidige werkgevers-organisatie VNO-NCW. Vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid staat de Baak midden in de samenleving en levert een bijdrage aan tal van projecten die een verbinding hebben met leren en ontwikkeling. De Baak is gevestigd in Amsterdam, Noordwijk, Driebergen en Antwerpen. Deze locaties zijn essentieel in het aanbieden en variëren van de leercontext. Voor meer informatie: www.debaak.nl.





http://www.debaak.nl/events/stichtingpapageno