Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Zomerse weermagazine
Eclips van de eeuw in Azië
19 juni 2009 - Wordt deze zomer de magische grens van 40 graden bereikt? Weerman Jordi Bloem vraagt het zich af in Weermagazine en beschrijft de meteorologische omstandigheden die extreme hitte mogelijk maken.
Totaliteit zonsverduistering 29 maart 2006 bij Side in Turkije. Op 22 juli a.s. duurt de eclips in China meer dan 6 minuten. (foto: Jacob Kuiper)

Duitsland en Zwitserland gingen de afgelopen jaren al over de 40 graden, in ons land ligt het warmterecord bij 38,6 graden in augustus 1944 in Warnsveld. Een betrouwbare meting zo blijkt uit het artikel.

Warmte leidt vaak tot fikse buien zoals we de afgelopen weken hebben gezien. Weermagazine bespreekt het ontstaan van zware hagelbuien, die 's zomers een miljoenenschade kunnen opleveren. Heftige verschijnselen zoals bliksemflitsen en hozen zijn ook te zien bij vulkaanuitbartstingen. Een bijna twee eeuwen oude beschrijving van een uitbarsting van een onderzeese vulkaan bij de Azoren blijkt nog steeds nut te hebben. Amerikaanse onderzoekers gebruikten de beschrijving samen met satellietbeelden en een foto van bliksemflitsen bij een vulkaan voor het onderbouwen van een nieuwe theorie over vulkaanpluimen, schrijft meteoroloog Kees Floor.

Verder in Weermagazine aandacht voor hurricanes in vlakke kustgebieden van de VS, paragilders (voor het eerst een Nederlands team aan de start van de Alpenrace), de toenemende belangstelling voor zonne-energie en de producten op de markt, het overzicht van de afgelopen lente en de betrouwbaarheid van zonneschijnmetingen.

Daarnaast aandacht voor het KMI in Ukkel, het oudste weerinstituut van Europa dat al in 1833 begon. Een boeiend verhaal over het ontstaan en de gecshiedenis van het Belgische weerinstituut. Ballonvaarder Picard slaagde er in 1932 op advies van het KMI in op te stijgen tot de stratosfeer, een mijlpaal in de geschiedenis van de meteorologie en de ballonvaart.

Ten slotte loopt Jacob Kuiper van het KNMI vooruit op de eclips van de eeuw, die hij in China hoopt mee te maken. Op 22 juli a.s zullen tientallen miljoenen mensen (helaas alleen in Azië) getuige zijn van een totale zonsverduistering die op sommige plaatsen meer dan 6 minuten duurt, een unicum. De klimatologische omstandigheden zijn niet ideaal dus het wordt nog spannend voor de eclipsjagers.

Meer over Weermagazine onder Externe links.

Eerste uitgave: 19-06-09