TNS NIPO

TNS NIPO publicaties

21 juli 2009

Nederlands bedrijfsleven herpakt zich en kijkt weer vooruit Somberheid over toekomst neemt niet verder toe

Hoewel niemand met zekerheid kan zeggen wanneer de economische crisis zijn dieptepunt zal bereiken, lijkt het Nederlandse bedrijfsleven niet langer verlamd door het zware weer waarin ze terecht gekomen is. De omzetprognoses zijn tijdens dit tweede kwartaal gelukkig gestabiliseerd. In het eerste kwartaal van dit jaar zagen we wel dat de verwachtte omzetstijging gemiddeld flink achter bleef bij die van het jaar daarvoor. Dat blijkt uit de Financiële Monitor, een onderzoek dat TNS NIPO sinds 2006 elk kwartaal houdt onder drieduizend Nederlandse bedrijven.

Kijken we naar het hele Nederlandse bedrijfsleven, dan is er nog een lichte toename te zien in de verwachtte omzetdaling. Echter, de grotere bedrijven (omzet > 10 miljoen euro) verwachten juist al een lichte stijging van de omzet; een indicator van verbetering in de toekomst.

---

1 | Verwachtte omzetdaling en afname van het aantal medewerkers in vergelijking met een jaar eerder

---

Verwachtte omzetdaling en afname van het aantal medewerkers in vergelijking met een jaar eerder

Bron: TNS NIPO, 2009

---

Anders dan een kwartaal geleden, leeft de idee dat er meer personeel kan worden behouden dan in eerste instantie gedacht. De verwachtingen zijn nog steeds niet rooskleurig in vergelijking met de voorgaande jaren, maar de negatieve ontwikkeling die vorig jaar werd ingezet, zet niet verder door.

C6942 | TNS NIPObase Business | Het veldwerk vond plaats van januari t/m april 2009. In totaal werden 3.000 bedrijven in Nederland ondervraagd (n=3.000).

Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Frans van der Horst (tel: 020 522 53 96).