Ingezonden persbericht


2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
90 vragen van de heer C.A. Geldof, VVD
(ingekomen 17 juli 2009)

De afgelopen week is in diverse media aandacht besteed aan gescheiden inburgeren in Utrecht. In een interview in de Volkskrant van 13 juli meldde wethouder Spit (PvdA) dat zij in Utrecht ook in 2010 vrouwen in de gelegenheid wil blijven stellen om te kiezen voor een inburgeringsklas met alleen vrouwen. Daarna volgde een optreden van de wethouder op TV (NOVA). In diverse kranten is voorts ook aandacht besteed aan de kennelijke wens van de wethouder. Een wens die overigens lijnrecht ingaat tegen het meerderheidsstandpunt van de Tweede Kamer, tegen het standpunt van minister van der Laan en, wellicht ten overvloede, tegen het standpunt van de Utrechtse fractie van de VVD.

Op 16 juli ontving de raad een brief van het college. In de brief staat dat het college geen gescheiden inburgeringstrajecten wil voor inburgeringsplichtigen. De educatieve trajecten inburgering zijn uitbesteed bij vijf taalaanbieders en in de aanbesteding zijn geen eisen opgenomen over een aanbod van gescheiden klassen. De aanbieders voeren ook geen beleid op het vlak van gescheiden klassen. Enkele klassen voor analfabeten bestaan weliswaar uit uitsluitend mannen of vrouwen, maar dat is geen bewuste keuze geweest. Zodra er zich voldoende mensen voor een klas hebben aangemeld, gaat die van start en dan kan het zijn dat die uitsluitend is gevuld met vrouwen of mannen. De gemeente biedt ook zelf taallessen aan via de Taalschool van Bureau inburgering. Daar zijn in het verleden in de werving van vrijwillige inburgeraars (inburgeringsbehoeftigen) aparte klassen voor analfabete vrouwen gestart, gesubsidieerd door het Rijk in het kader van de Pavem-projecten. Die projecten verkeren in de laatste fase. Het college schrijft dat De Taalschool onlangs ook is opengesteld voor analfabete mannen. Zowel mannen als vrouwen kunnen zich aanmelden voor alle lessen van de Taalschool. De conclusie is dus dat er op dit moment in Utrecht geen gescheiden aanbod is voor inburgering en/of alfabetisering. Het oude Pavem beleid is afgelopen. De overige, op grond van toeval ontstane gescheiden klassen, hebben niets te maken met een gescheiden aanbod.

Op de avond van 16 juli meldde de wethouder in het NOS journaal dat zij het nog steeds oneens is met de minister. De wethouder lijkt toch een gescheiden aanbod voor inburgering te willen.

Het geheel geeft de VVD daarom aanleiding tot de volgende vragen.


1) Is het college bekend met het feit dat er op dit moment in Utrecht geen gescheiden aanbod is voor inburgering en/of alfabetisering?
2) Is het college bekend met de uitlatingen van de wethouder in de media en met die in het NOS journaal van 16 juli in het bijzonder?
3) Zo ja, kan het college uitleggen waaruit het meningsverschil van de wethouder met de minister precies bestaat?
4) Wil het college komen tot een gescheiden aanbod voor inburgeringsbehoeftigen of niet?

Op 16 juli zond uw college naar de raad ook een commissiebrief met een raadsvoorstel om de inburgeringsverordening te wijzigen. In de commissiebrief en het raadsvoorstel staat overigens niets over een gescheiden inburgeringsaanbod.
5) Kunt u er voor zorgen dat de bovenstaande vragen ruim voor 8 september zijn beantwoord, opdat de antwoorden kunnen worden betrokken bij de bespreking van uw raadsvoorstel in de raadscommissie?

---- --