Ingezonden persbericht


Persbericht
21 juli 2009

WNF blij met Nederlandse steun om handel in blauwvintonijn te verbieden

Belangrijke stap voor bescherming blauwvintonijn

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) reageert verheugd op de steun die de Nederlandse regering geeft om Atlantische blauwvintonijn op lijst I van de CITES-conventie (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) te zetten. Het WNF had hier onlangs bij de minister om gevraagd. Plaatsing op lijst I betekent dat de internationale commerciële handel op blauwvintonijn wordt verboden. Blauwvintonijn is ernstig bedreigd.

De steun van Nederland volgt na eerdere oproepen van Monaco, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Begin 2010 komen de lidstaten van de CITES-conventie weer bijeen in Qatar om te bepalen welke soorten op lijst I komen. Het WNF pleit al geruime tijd voor een onmiddellijke stopzetting van de visserij voor de duur van in elk geval drie jaar. Zo kan het bestand de gelegenheid krijgen om zich te herstellen. Desondanks zijn er in het najaar van 2008 toch weer vangstquota voor 2009 toegewezen aan de landen die op blauwvintonijn vissen.

Carel Drijver, hoofd programma Oceanen en Kusten: 'Als er nu niets gebeurt, is het straks te laat voor de blauwvintonijn. De steun van de regering om blauwvintonijn op lijst I van CITES te krijgen is een belangrijke eerste stap voor de soort. Uiteindelijk moet alle handel en consumptie stoppen om deze bijzondere roofvis te behouden. Ondanks de huidige situatie jagen steeds meer schepen op steeds minder tonijnen. De vangstquota die worden toegewezen, zijn veel hoger dan de wetenschappelijke adviezen. Maar de vissende landen houden zich vaak niet aan de quota en daar bovenop is er nog illegale visserij. Ook worden er vliegtuigjes ingezet om scholen tonijn op te sporen. De blauwvintonijn heeft op deze manier geen schijn van kans.'

In mei van dit jaar bleek uit cijfers van het WNF dat het blauwvintonijnbestand dat zich voortplant in de Middellandse Zee op instorten staat. Als de jacht op de laatste blauwvintonijnen in de Middellandse Zee op de huidige voet doorgaat, dan zijn de laatste tonijnen die zich kunnen voortplanten, in 2012 weggevist.

////////////////////

Meer informatie:

Elly de Vreugd, persvoorlichting WNF, 030-6937375, 06-20362863, evreugd@wwf.nl

Beeldmateriaal op aanvraag beschikbaar

Kijk voor meer informatie over CITES op www.wnf.nl/cites.

Latijnse naam voor blauwvintonijn is Thunnus thynnus.