Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



Antwoorden op kamervragen van Schermers voer ondeugdelijke insulinenaalden

Kamerstuk, 20 juli 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

GMT-K-U-2940830

20 juli 2009

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Schermers (CDA) over ondeugdelijke insulinenaalden (2009Z12506).

Hoogachtend,

de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Schermers over ondeugdelijke insulinenaalden (2009Z12506).

Vraag 1

Bent u bekend met het feit dat ondeugdelijke insulinenaalden op de markt zijn gekomen? Wat is de waarde van een CE-markering, nu die makkelijk te kopiëren blijkt te zijn?

Antwoord 1

Ja, het is mij bekend dat er ondeugdelijke insulinenaalden op de markt zijn gekomen. Gelukkig komen vervalsingen weinig voor en zijn de verpakkingen van de vervalste naalden duidelijk te onderscheiden van de NovoFine insulinenaaldjes van producent en merkhouder Novo Nordisk B.V. Een CE-markering is nog steeds waardevol omdat dit betekent dat het medisch hulpmiddel volgens de Europese regelgeving voor medische hulpmiddelen op de markt wordt gebracht. Producten met een CE-markering moeten voldoen aan eisen met betrekking tot veiligheid en doelmatigheid. Op sommige medische hulpmiddelen staat achter het CE-logo ook nog een code van vier cijfers. Dit is de identificatiecode van de instantie die controleert of het product op de markt gebracht mag worden (de 'aangemelde instantie' of in het Engels 'notified body'). Deze CE-markering met viercijferige code is verplicht voor medische hulpmiddelen van de risicoklassen IIa, IIb en III, op steriel verpakte medische hulpmiddelen klasse I en op medische hulpmiddelen klasse I met een meetfunctie.

Vraag 2

Hoe beoordeelt u het optreden van de Inspectie? Wat zou de beste aanpak van de Inspectie zijn geweest?

Antwoord 2

Ik vind dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) juist heeft gehandeld.
De Inspectie heeft aangegeven dat zij in eerste instantie geen aanleiding had om te veronderstellen dat de insulinenaaldjes op de Nederlandse markt waren gebracht. Mediq, het distributiebedrijf voor medische hulpmiddelen dat de vervalste insulinenaaldjes van de Nederlandse importeur kocht, kreeg in maart 2009 al klachten over deze charge. Het bedrijf verzuimde echter om de IGZ daarover in te lichten. Pas op 28 mei werd de IGZ geïnformeerd door het bedrijf Novo Nordisk dat er sprake was van een partij vervalste naaldjes op de Nederlandse markt. Op 4 juni vond een toezichtbezoek door de IGZ plaats aan de importeur van deze partij. Mediq erkent dat het de IGZ had moeten informeren. De importeur is natuurlijk ook verantwoordelijk. Beide bedrijven worden momenteel door de IGZ onderzocht. De IGZ heeft niet gekozen voor een algemene waarschuwing over vervalste naalden naar Nederlandse bedrijven die insulinenaalden inkopen en leveren. Dit was wellicht een optie geweest. Maar de IGZ wilde eerst de bevestiging hebben of de naalden ook daadwerkelijk in Nederland in omloop waren. Toen het bedrijf dat de naalden onder meer aan Polen en Engeland leverde, door de IGZ was getraceerd, wist de IGZ dat de ondernemer ze ook in Nederland had verkocht. Voorafgaand aan het persbericht dat de Inspectie heeft uitgebracht, heeft de IGZ de KNMP (apothekersvereniging) geïnformeerd. Op vrijdag 19 juni heeft de apothekersvereniging haar leden op de hoogte gebracht. De IGZ adviseert gebruikers bij twijfel contact op te nemen met hun apotheek of leverancier. Alle informatie is ook terug te vinden op www.novonordisk.nl
De IGZ heeft de Europese lidstaten geïnformeerd, de WHO, de netwerken van opsporingsinstanties - Europees en mondiaal (WGEO en PFIPC) - en de bevoegde autoriteiten voor markttoelating van geneesmiddelen in Europa en een aantal landen buiten Europa zoals Japan, VS, Australië en Maleisië.
Mediq heeft naar de mening van de IGZ inmiddels voldoende acties ondernomen om de betreffende partij alsnog van de markt te halen en bij de patiënt terug te halen.

Vraag 3

Waarom is, ondanks het feit dat de verpakking van de ondeugdelijke naalden duidelijk te onderscheiden was van de `echte' verpakking, de vervalsing niet aan het licht gekomen? Wie is daarvoor verantwoordelijk?

Antwoord 3

De verpakking van de vervalste naaldjes vertoont uiterlijke kenmerken die niet overeenkomen met de insulinenaaldjes NovoFine van producent en merkhouder Novo Nordisk B.V.: