Gemeente Haaren


Wijziging inzamelsysteem plastic verpakkingsmateriaal

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten het plastic verpakkingsmateriaal huis aan huis in te zamelen. Dit betekent dat over enige tijd de oranje containers in het openbaar gebied gaan verdwijnen. Het plastic verpakkingsmateriaal wordt dan maandelijks bij u aan huis opgehaald.

Inzamelresultaten

In januari 2009 is de gemeente Haaren begonnen met het gemeentebreed inzamelen van plastic verpakkingsmateriaal. Hiertoe zijn op diverse locaties oranje bovengrondse containers geplaatst waar u uw plastic verpakkingsmateriaal in kunt deponeren.

Vanaf het begin is deze inzameling bovenverwachting goed verlopen. De ingezamelde hoeveelheid plastic verpakkingsmateriaal is vanaf de introductie tweemaal zo hoog als vooraf was voorzien. Hierdoor moeten de containers vaker worden leeggemaakt en zijn meer containers geplaatst. Ondanks deze maatregelen functioneert het inzamelsysteem niet naar wens. Daarnaast is de laatste maanden helaas een toename van het dumpen van plastic gerelateerde voorwerpen bij de oranje containers te zien.

Invoering

De maandelijkse huis aan huis inzameling moet leiden tot het voorkomen van dumpingen, een verbetering van het straatbeeld, een hogere kwaliteit van het aangeboden plastic verpakkingsmateriaal en een hoger serviceniveau. De invoering hiervan vindt op zijn vroegst in november 2009 plaats. De gemeentelijke Afvalstoffendienst 's-Hertogenbosch verzorgt de inzameling.

Communicatie

Zodra duidelijk is wanneer met de inzameling wordt begonnen, ontvangt u een folder. Deze folder informeert u wat als plastic verpakkingsmateriaal mag worden aangeboden en op welke dag dit materiaal bij u aan huis wordt opgehaald. Tevens ontvangt iedere woning in de gemeente Haaren eenmalig, kosteloos een pakket doorzichtige plastic zakken. Alleen plastic verpakkingsmateriaal, aangeboden in deze doorzichtige zakken, worden door de afvalinzamelaar meegenomen. Om oneigenlijk gebruik van de plastic zakken te voorkomen, kunt u op diverse plekken binnen de gemeente een rol plastic zakken aanschaffen tegen een tarief van EUR 1,00 per rol. Op een rol zitten 10 zakken, voldoende voor een periode van ca. drie maanden.