Stand van zaken in onze gemeente
GGD: Besmettingsrisico's Q-koorts nemen waarschijnlijk weer af
Regelmatig komt u in de media het onderwerp Q-koorts tegen. Hoe staat het hiermee in de gemeente Gilze en Rijen? De GGD Hart voor Brabant houdt de gemeente wekelijks op de hoogte van het aantal gevallen dat bekend is. In Oost-Brabant komt Q-koorts het meest voor. Op dit moment zijn er in onze gemeente vier personen bekend die Q-koorts hebben.
Hoe kunt u besmet raken? Q-koorts is een ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. Dieren kunnen deze bacterie overdragen op mensen. Geiten en schapen zijn voor de mens de belangrijkste besmettingsbron. De meeste bacteriën komen vrij tijdens en na de lammerperiode van besmette geiten of schapen. Andere dieren kunnen ook besmet zijn, zoals runderen, honden, katten, teken, konijnen, duiven en andere vogels. Een mens loopt de bacterie meestal op via het inademen van besmet stof. Maar soms ook door het eten of drinken van rauwmelkse producten. Mensen kunnen elkaar onderling niet besmetten.
Welke klachten horen bij Q-koorts?
De meeste mensen met Q-koorts hebben geen klachten of een mild griepachtig ziektebeeld. Bij een ernstiger verloop begint de ziekte meestal acuut met heftige hoofdpijn en hoge koorts. Andere klachten zijn: koude rillingen, spierpijn, misselijkheid en braken, een longontsteking met een droge hoest en pijn op de borst. Soms veroorzaakt de bacterie een leverontsteking. De klachten treden gemiddeld twee tot drie weken na besmetting op. In 2007 en 2008 werden de meeste mensen ziek in de periode vanaf eind april tot begin juli. In 2009 werden de meeste mensen ziek in de maand mei. De GGD verwacht dat de besmettingsrisico's in juli en augustus weer afnemen, net als in voorgaande jaren.
Wat te doen bij klachten?
Herkent u bovenstaande klachten? Neem dan contact op met uw huisarts. De huisartsen en medisch specialisten in het werkgebied van de GGD Hart voor Brabant zijn geïnformeerd over de situatie. Zij kunnen beslissen of nader onderzoek nodig is. Meestal geneest Q-koorts vanzelf na één tot twee weken. Soms is behandeling met een antibioticum nodig.
Vragen of meer informatie?
Surf dan naar de pagina Gezondheidsbeleid. Hier vindt u onder meer verwijzingen naar externe internetpagina's.
Datum bericht: 21 juli 2009
Gemeente Gilze en Rijen