Gerechtshof Arnhem


XYZ-formule bepaalt hoogte schadevergoeding bij kennelijk onredelijk ontslag

Het gerechtshof Arnhem doet vandaag uitspraak in een schadevergoedingszaak waarbij, zoals de gerechtshoven Amsterdam, Den Bosch en Leeuwarden dat al eerder (7 juli jl.) deden, de zogenoemde XYZ-formule is gehanteerd.

In deze schadevergoedingszaak is sprake van âkennelijk onredelijk ontslagâ. Voor de berekening van de schadevergoedingen in dit soort zaken hanteren genoemde drie hoven en het gerechtshof Arnhem sinds kort een nieuwe methode: de zogenoemde XYZ-formule.

Deze uitspraken zijn van belang in de discussie over de vraag of schadevergoeding bij kennelijk onredelijk ontslag volgens dezelfde formule zou moeten worden begroot als de ontbindingsvergoeding door de kantonrechter (de zogenoemde kantonrechtersformule).

Een door een werkgever gegeven kennelijk onredelijk ontslag is iets anders dan een ontbinding van de arbeidsovereenkomst door de kantonrechter. In dat laatste geval hanteert de kantonrechter de kantonrechtersformule. In de zaak waarin door het Arnhemse hof vandaag uitspraak is gedaan, gaat het om een ontslag door de werkgever zelf.

De werkgever moet in die gevallen ingevolge de wet een schadevergoeding pas dan betalen als het ontslag (gelet op de gevolgen die het voor de werknemer heeft) kennelijk onredelijk is. Als de werkgever zelf al een vergoeding heeft betaald, is dat wel relevant voor de beantwoording van de vraag of het ontslag kennelijk onredelijk is, maar het is niet doorslaggevend.

De hoogte van de schadevergoeding bepaalt het hof Arnhem aan de hand van de volgende formule: X (aantal âgewogenâ dienstjaren) x Y (laatstverdiende maandsalaris) x Z (correctiefactor). In de Z-factor worden alle omstandigheden van het geval gewogen, waarbij uitgangspunt is dat Z in beginsel niet hoger is dan 0,5. In bijzondere gevallen kan dat anders zijn.

In de uitspraak van vandaag wordt een groot aantal mogelijk relevante omstandigheden benoemd met betrekking tot dienstverband en opzegging, ander (passend) werk, financiële gevolgen voor de werknemer en (door de werkgever) getroffen voorzieningen en financiële compensatie.

Einde bericht
LJN-nummers uitspraken gerechtshof Amsterdam: BJ1644 en BJ1648, uitspraken gerechtshof âs-Hertogenbosch: BJ1710, BJ1713 en BJ1716, uitspraak gerechtshof Leeuwarden: BJ1688.

LJ Nummer

BJ2916

Bron: Gerechtshof Arnhem
Datum actualiteit: 21 juli 2009 Naar boven