Grootste werkgelegenheidsdaling in zuidelijke provincies
21/07/2009 09:16
EIM B.V.
De werkgelegenheid in het Nederlandse bedrijfsleven neemt in de periode 2009/2010 in totaal af met 6,0%. In de provincies zeeland, Noord-Brabant en Limburg is het werkgelegenheidsverlies het sterkst met respectievelijk 6,5%, 6,75% en 7,0%. In de oostelijke en noordelijke provincies is het werkgelegenheidsverlies geringer dan landelijk. In de provincies Friesland, Drenthe en Utrecht is het werkgelegenheidsverlies het laagst met respectievelijk 5,0%, 5,25% en 5,25%.
Grote sectorale verschillen
Er zijn grote verschillen in de mate waarin economische sectoren getroffen worden door de eco-nomische crisis. Dit verklaart de grote verschillen tussen regio's in werkgelegenheidsverlies. Zo neemt de afzet van de metaalindustrie en chemie in Nederland in 2009 al af met respectievelijk 19,25% en 15,5%. De sterke oriëntatie van de zuidelijk provincies op deze twee industriële secto-ren, maakt dat hier het werkgelegenheidsverlies zo groot is. Een sterkere oriëntatie op binnen-landse economische activiteiten (Friesland en Drenthe) of op sectoren die het nog relatief goed doen zoals de voedingsmiddelenindustrie (Friesland) en zakelijke dienstverlening (Utrecht), maakt dat de noordelijke en oostelijke provincies minder getroffen wordt door de economische crisis dan de zuidelijke provincies.
Andere sectoren die sterk getroffen zijn door de economische crisis zijn de transportsector met een afzetdaling van 11% in 2009 en de horecasector met 8,25% in 2009. Vooral een scherpe te-rugval in de zakelijke horecabestedingen en in mindere mate van de consumptieve bestedingen is hiervan de oorzaak. Hierbij zijn hotels in het westen van Nederland sterker op zakelijke klanten georiënteerd (oa. Congressen), dan in andere regio's van Nederland. In de bouwsector zijn de ge-volgen in 2009 nog relatief beperkt doordat met kan interen op de orderportefeuille. Pas aan het einde van 2009 en vooral in 2010 zal hier de grote afzetdaling intreden en daarmee de gevolgen voor de werkgelegenheid. Binnen de zakelijke dienstverlening zijn er grote verschillen. Zo neemt de uitzendmarkt dit jaar met 25% af en zien de marketingbureaus eveneens een scherpe afzetda-ling. In veel andere delen van de zakelijke dienstverlening is de afzetdaling nog relatief beperkt, maar is er een grote prijsdruk. Bedrijven proberen te bezuinigen op de kosten van inkoop van za-kelijke dienstverlening, zoals hun accountant of consultant.
Afzetdaling dit jaar in het MKB beperkter dan in het grootbedrijf
De totale afzetdaling van het Nederlandse bedrijfsleven komt in 2009 uit op 4,75%. Doordat het grootbedrijf sterker op de export is georiënteerd dan het MKB, is de afzetdaling van het grootbe-drijf met 5,0% duidelijk groter dan de afzetdaling van 4,25% van het MKB. Mede doordat de noordelijke en oostelijke provincies sterker op het MKB zijn georiënteerd, pakt de afzetdaling in deze provincies gunstiger uit dan in westelijke en zuidelijke provincies.
http://www.ondernemerschap.nl/index.cfm/1,108,0,0,html/Prognoses