Ingezonden persbericht


beantwoording van SV 2009, nr. 80 inzake C2000-communicatiesystemen.

2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN

80 Vragen van de heren D. Hoek en drs. E. Smid (ingekomen 26 juni 2009)

Schriftelijke vragen inzake C2000-communicatiesysteem

Naar aanleiding van het onderzoek omtrent de hulpverlening na de het ongeluk met het Turkse passagiersvliegtuig in februari van dit jaar, bleek C2000 (het communicatiesysteem van de hulpdiensten), niet optimaal te functioneren. Het systeem raakte overbelast, waardoor hulpverleners noodgedwongen gebruik moesten maken van hun mobiele telefoon.

Utrecht als vierde gemeente van het land heeft regelmatig te maken met grote manifestaties waarbij veel mensen, vaak op een klein gebied, aanwezig zijn. Voorbeelden hiervan zijn voetbalwedstrijden in Stadion Galgenwaard, winkelend publiek in Hoog Catharijne, talloze festivals, beurzen en congressen in de Jaarbeurs enz.

De CDA-fractie vindt dat het veiligheidsgevoel van de Utrechters een topprioriteit voor het bestuur is, die voortdurend grote aandacht moet krijgen. Zij neemt dan ook aan dat het college regelmatig rampenoefeningen houdt en in dat kader ook het C2000-systeem test. Niet alleen op technische kwaliteit, maar vooral ook op capaciteit en met name in complexe rampsituaties en in de opeenvolgende fases van opschaling.

Dit brengt het CDA tot de volgende vragen:

1. Worden er regelmatig rampenoefeningen gehouden in het commandocentrum? Ja, er worden regelmatig rampenoefeningen gehouden. Alle functies in de verschillende crisisstaven (op operationeel, tactisch en strategisch niveau) worden beoefend. Soms gebeurt dat multidisciplinair (alle kolommen in de crisisbeheersing tegelijkertijd) en soms monodisciplinair (slechts een van de kolommen oefent). Deze oefeningen vinden zowel plaats op de plaats van het incident, als in het Centrum voor Openbare Veiligheid en in de verschillende actiecentra voor de verschillende crisisbeheersingsprocessen.

Kader voor het beoefenen van de gemeentelijke crisisorganisatie is overigens het Opleidings- Trainings- en Oefenplan dat is opgesteld naar aanleiding van de aanbevelingen van de commissie Schutte na het trapincident.

2. Zo ja, hoe vaak per jaar worden deze gehouden en wat was de datum van de laatste oefening? De Veiligheidsregio Utrecht stelt eens per jaar de zogenaamde 'oefenkalender' vast, waarin de opleidingen, trainingen en oefeningen worden vastgelegd. Tot nog toe is er dit jaar op elk niveau geoefend, en in het najaar staan er ook nog trainingen en oefeningen op de rol waar de gemeente Utrecht aan deelneemt of die de gemeente Utrecht samen met de VRU organiseert. De laatste oefening die in Utrecht heeft plaatsgevonden was een oefening van het Gemeentelijk Beleidsteam op 18 mei jl. De eerstvolgende oefening is een multidis- ciplinaire operationele oefening eind september.


3. Welke partijen zijn betrokken bij deze rampenoefeningen? Zie vraag 1 Alle partijen in de crisisbeheersing: de Veiligheidsregio Utrecht, Politie Utrecht, Brandweer Utrecht, Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen, Gemeente Utrecht/verschillende diensten. Voorts verschillende partijen als Defensie, Prorail, het Rode Kruis.
4. Welke kosten zijn er verbonden aan deze oefeningen? Dat is zeer afhankelijk van het soort oefening. Iedere crisiskolom neemt over het algemeen de kosten voor haar eigen onderdeel van de oefening voor rekening.
5. Wordt als onderdeel van deze oefeningen ook het C2000-systeem getest? Ja, C-2000 wordt ingezet in sommige oefeningen. Los daarvan is het systeem C-2000 continu operationeel, en wordt het 24 uur per dag gemonitored door de 'Voorziening tot Samenwerking Politie Nederland'.


6. Mocht het C2000-systeem in gebreke blijven, is er dan een gelijkwaardig systeem dat ter vervanging ingezet kan worden?
Brandweer
Het is bij Brandweer Utrecht bekend dat C-2000 op twee punten in gebreke blijft.
1) Als een bevelvoerder van de brandweer wil communiceren met manschappen die in een pand zijn kan C- 2000 een storing geven. Om de veiligheid van brandweerpersoneel te waarborgen, wordt er voor deze communicatie gebruik gemaakt van analoge portofoons. Dus communicatie tussen meldkamer, plaats incident en hulpdiensten onderling gaat via C-2000. Een brandweerteam (bevelvoerder met zijn manschappen) communiceert via analoge portofoons (niet C-2000).


2) Als veel portofoons tegelijkertijd aanmelden op een C-2000 communicatiemast kan het gebeuren dat deze door de 'drukte' geen verbinding krijgen. Dit is te vergelijken met een drukke nieuwjaarsnacht waarbij telefoongebruikers massaal proberen te bellen via een GSM-mast die overbelast is. Protocol is daarom dat brandweerpersoneel niet zomaar met een porto mag inloggen via C-2000. Hiervoor zijn aparte luisterposten gecreëerd. Hierbij kan men alleen gesprekken meeluisteren, maar niet meepraten. Deze posten vormen dus geen belasting voor het C-2000 netwerk.

Conclusie brandweer: C-2000 is een goede verbindingsmogelijkheid om met de Regionale Alarm Centrale (brandweer meldkamer) en de andere hulpdiensten te praten. Voor communicatie tussen brandweerpersoneel op de plaats incident wordt gebruik gemaakt van analoge portofoons. Overigens wordt ook de mobiele telefoon onder normale omstandigheden gebruikt.

Politie
De politie maakt voor alle communicatie gebruik van het C-2000 systeem. Als er bijvoorbeeld op een rampplek overbelasting dreigt van een C-2000 communicatiemast, geeft de meldkamer politie instructies aan politiemensen over beperking van het gebruik. Als er op een bepaalde plek bijvoorbeeld zeven mensen tegelijkertijd aan het werk zijn, hoeft er voor deze zeven medewerkers maar één verbinding te zijn met C- 2000. De meldkamer vraagt voorts aan de 'Voorziening tot Samenwerking Politie Nederland' extra capa- citeit op een bepaalde communicatiemast. Deze extra capaciteit kan binnen circa 1,5 uur worden ge- leverd.

7. Wordt zo'n eventueel vervangend systeem ook betrokken bij de oefeningen? Alle genoemde systemen worden gebruikt bij oefeningen.
8. Zijn de bevindingen van het inspectierapport n.a.v. de Turkish-Airlinesramp voor het College aanleiding om de eigen testresultaten te vergelijken met de bevindingen in dit rapport? In zijn algemeenheid zullen wij de bevindingen van het inspectierapport screenen op zaken die ten goede kunnen komen aan de Utrechtse crisisorganisaties.

Ten aanzien van C-2000: de brandweer kent de beperkingen van C-2000 en tracht bij zeer grootschalig optreden het gebruik van communicatiemiddelen te beperken om overbelasting te voorkomen, volgens het onder punt 6 genoemde protocol. De politie krijgt zoals ook onder punt (6) aangegeven instructies van de meldkamer voor beperking van de verbindingen om zodoende overbelasting te voorkomen.
9. Indien nee, waarom niet?
Niet van toepassing.


---- --