Consumentenbond
---
21 juli 2009
Snackbars stappen over op gezonder vet
Flink wat patatzaken zijn alsnog overgestapt op het gezondere,
vloeibare frituurvet. Aanleiding voor de overstap was in veel gevallen
het onderzoek van de Consumentenbond uit januari 2009. Toen bleek dat
het ongezonde vaste vet nog op grote schaal werd gebruikt.
De bond bezocht eind vorig jaar 75 snackbars die niet waren
aangesloten bij de campagne Verantwoord Frituren. Van hen bleken er
slechts 23 te frituren in vloeibaar vet. In het eerste half jaar na de
test zijn zeker 18 snackbars alsnog overgestapt op vloeibaar vet, zo
blijkt uit een belronde.
Verbod
Vast frituurvet bevat schadelijk transvet en grote hoeveelheden
ongezond verzadigd vet. Het is daarmee een stuk slechter voor hart en
bloedvaten dan vloeibaar vet. Dat is voor de Consumentenbond reden om
te pleiten voor een verbod op de verkoop en het gebruik van ongezond
vast frituurvet. Zo'n verbod, dat in Denemarken al langer van kracht
is, zorgt voor een forse gezondheidswinst en in vloeibaar vet gebakken
patat is net zo lekker. De bond beschouwt frituurvet met meer dan 5%
transvet als een product dat schadelijk is voor de volksgezondheid. En
omdat er inmiddels een prima alternatief is in de vorm van vloeibaar
vet, zou een verbod op vast frituurvet een logische vervolgstap zijn.
Hetzelfde gebeurt in Europa met de gloeilamp. Spaarlampen en
LED-lampen zijn beter voor het milieu, dus moet de gloeilamp
verdwijnen. In de Tweede Kamer zijn de meeste partijen overigens
voorstander van een verbod op vast frituurvet.
---