Gemeente Stadskanaal

Het gemeentebestuur van Stadskanaal geeft financiële steun aan het pilotproject van de mestvergistingsinstallatie bij Maatschap Natuurenergie Onstwedde. Bij deze proefopstelling kan naar verwachting 9 tot 15 procent meer biogas en mineralen worden gewonnen dan in de bestaande installatie.

Het college stelt de gemeenteraad voor om hiervoor een eenmalige bijdrage van 25.000 euro beschikbaar te stellen. B&W vinden dat het unieke proefproject prima past binnen de uitgangspunten van de Toekomstvisie `Pionieren in de proeftuin'. De proefinstallatie wordt specifiek afgestemd op de Maatschap Natuurenergie Onstwedde.

Duurzame energie

Ook wordt de omzetting van berm- en natuurgras mogelijk. Volgens het gemeentebestuur heeft het project een positieve bijdrage op het leefmilieu en het klimaat en past het binnen de ideeën van de gemeenteraad over duurzame energie. Het proefproject kan bovendien, indien het succesvol blijkt, de gemeente Stadskanaal goed op de kaart zetten

Op laboratoriumschaal is, bij de Landbouwuniversiteit Wageningen, al aangetoond dat door de opwerking van digestaat (een restproduct van een mestvergistingsinstallatie) meer biogas ontstaat en mineralen vrijkomen. In het half jaar durende proefprogramma kan in de praktijk blijken in hoeverre de restwarmte van de installatie digestaat kan opwerken.

De bouwer van de proefopstelling is ZeaFuels BV in Assen. Dit bedrijf is ruim twee jaar geleden gestart en heeft recent ook installaties voor het bedrijf Stopaq in Stadskanaal mede ontwikkeld.
* 20 juli 2009