Gerechtelijke organisatie

Uitspraak hof Arnhem in zaken vlotongeval op de Berkel

Arnhem, 20 juli 2009 - Vandaag heeft de meervoudige strafkamer van het gerechtshof Arnhem zowel evenementenbureau S. BV als één van haar directeuren P. veroordeeld wegens dood door schuld, meermalen gepleegd, waarbij P. als feitelijk leidinggever kon worden aangemerkt.

Bij de rechtbank
In eerste aanleg heeft de officier van justitie gevorderd verdachte S. BV te veroordelen wegens dood door schuld tot een geldboete van ⬠50.000,-. De eis in de zaak tegen verdachte P. betrof een werkstraf van 240 uren, subsidiair 120 dagen vervangende hechtenis. De rechtbank in Zutphen heeft de verdachten S. BV en P. bij vonnis van 10 oktober 2008 veroordeeld wegens dood door schuld, meermalen gepleegd tot een geldboete van ⬠50.000,- waarvan de helft voorwaardelijk respectievelijk een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van drie maanden en een werkstraf van 180 uren met 90 dagen vervangende hechtenis. Tegen deze vonnissen (BF7537 en BF7579) hebben de verdachten hoger beroep ingesteld.

Het hoger beroep
De advocaat-generaal heeft â conform het vonnis van de rechtbank â gevorderd verdachte S. BV wegens dood door schuld te veroordelen tot een geldboete van ⬠50.000,- waarvan de helft voorwaardelijk en verdachte P. wegens het feitelijk leidinggeven aan voornoemd feit tot een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van drie maanden en een werkstraf van 180 uren met 90 dagen vervangende hechtenis.

Het gerechtshof heeft â in tegenstelling tot hetgeen de verdediging heeft aangevoerd â geoordeeld dat er sprake is van culpoos gedrag aan de zijde van de rechtspersoon. Daarbij is volgens het hof onder andere van belang dat het bedrijf S. BV over het âvlotvarenâ in haar werkprocessen geen kennisoverdracht heeft ingebouwd over de objectieve gevaren met betrekking tot de overlaat âDe Kuipersbrugâ en ook de mondelinge instructie die P. voorafgaand aan de door hem ingezette, ten aanzien van vlottochten op De Berkel onervaren, begeleider van de tocht A. heeft gegeven is tekortgeschoten.

De â onder verantwoordelijkheid van het bedrijf â plaatsgevonden gevaarzettende samenloop van factoren als afwezige schriftelijke veiligheidskaders, een gebrekkige kennisoverdracht aan de instructeur en de aanwezigheid van een onervaren instructeur, heeft geleid tot de dood van twee mensen.

Het bedrijf presenteert en presenteerde zich als een professioneel bedrijf. De op een dergelijk bedrijf rustende zorgplicht om veilige activiteiten en bijbehorende veiligheidskaders aan te bieden, verzwaren de onoplettendheid in de richting van de door de wet gevergde aanmerkelijke schuld, in het bijzonder door de tekortgeschoten voorzorgmaatregelen in het bedrijf en bij de mondelinge instructie bij de wegstart.

Voor wat betreft verdachte P. heeft het hof overwogen dat mede gelet op zijn positie binnen S. BV hij als feitelijk leidinggever kan worden aangemerkt.

Het hof heeft verdachte S. BV veroordeeld tot een geldboete van ⬠5.000,- en daarbij onder meer overwogen dat een deels voorwaardelijke straf, zoals door de rechtbank is opgelegd, niet geboden is en er geen reden is de rechtspersoon financieel zwaar te straffen. Verdachte P. is door het hof veroordeeld tot een werkstraf voor de duur van 120 uren, subsidiair 60 dagen hechtenis en met aftrek van het voorarrest, welke straf naar het oordeel van het hof meer in verhouding staat tot het feitelijk verwijt dat P. kan worden gemaakt.

Volgens het hof geldt bij beide verdachten dat een signaal afgegeven dient te worden dat het geboden is om voortdurend zorgvuldigheid te betrachten bij de begeleiding en uitvoering van dergelijke door S. BV georganiseerde activiteiten.

LJ Nummers

BJ3112
BJ3107

Bron: Gerechtshof Arnhem Datum actualiteit: 20 juli 2009 Naar boven