Gemeente IJsselstein


IJsselstein Millenniumgemeente

Datum: maandag 20 juli 2009
Nog steeds meer dan één miljard mensen hebben minder dan EUR1 per dag te besteden aan hun levensonderhoud. Het millennium werd door de Verenigde Naties als moment gekozen om onderling afspraken te maken met het doel een ieder te voorzien in zijn of haar basisbehoeften voor een menswaardig bestaan.

Doel
In september 2000 kwamen vervolgens de wereldleiders bij elkaar en werd er afgesproken om gezamenlijk te vechten tegen armoede en honger, ongelijkheid tussen man en vrouw, en HIV/AIDS. Ook werden er afspraken gemaakt om in te zetten op verbetering van de toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en schoon water. Deze beloften zijn samengevat in de acht Millenniumdoelen. De doelen moeten in 2015 gehaald zijn. De acht Millenniumdoelen

1. Extreme armoede en honger zijn uitgebannen
2. Alle jongens en meisjes gaan naar school
3. Mannen en vrouwen hebben dezelfde rechten
4. Kindersterfte is sterk afgenomen

5. Minder vrouwen sterven door zwangerschap
6. De verspreiding van ziektes als AIDS en malaria is gestopt
7. Er leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu
8. Er is meer eerlijke handel, schuldverlichting en hulp De eerste zeven doelen moeten hoofdzakelijk gerealiseerd worden in de ontwikkelingslanden. Het achtste Millenniumdoel beoogt verandering in de relaties tussen rijke en arme landen.
Akkoord van Schokland
In Nederland vond een en ander op 30 juni 2007 z'n beslag middels het ondertekenen van het z.g. akkoord van Schokland. Op dit moment zijn er meer dan 100 millenniumgemeenten. IJsselstein is er in december 2008 op grond van een raadsbesluit bijgekomen. Millenniumgemeenten kiezen een eigen invulling, onder een gezamenlijke, herkenbare vlag. Voor sommige gemeenten betekent dit nieuwe impulsen voor het mondiaal beleid. Voor andere gemeenten betekent het dat bestaande activiteiten in de schijnwerpers worden gezet en in breder verband worden gebracht. Millenniumplatform
Voor het inhoud geven aan millenniumdoelen binnen IJsselstein is een millenniumplatform opgericht.
Het platform is samengesteld uit vertegenwoordigers van gemeente, raad, wereldwinkel, stichting Roemeense kinderhulp, kerk, onderwijs, en bedrijfsleven.
De kerntaken zijn:

1. voorlichting geven over millenniumdoelen en de daaraan gelinkte activiteiten

2. opstellen tweejaarlijks plan van activiteiten, waaronder voorlichting

3. inventariseren van lopende en nieuwe activiteiten die bijdragen aan realisatie van millenniumdoelen

4. het realiseren van een Millenniumplein
Wat wordt er al gedaan in IJsselstein?
De conclusie uit de inventarisatie van het Millenniumplatform is dat voor goede doelen binnen IJsselstein al veel wordt gedaan en goede resultaten worden geboekt. De scholen ondernemen vooral activiteiten die zich op millenniumdoelen 1 en 2 richten: armoedebestrijding, en alle jongens en meisjes gaan naar school. Stichting Roemeense kinderhulp heeft een aantal activiteiten in het vooruitzicht die diverse millenniumdoelen dienen, waaronder armoedebestrijding, verspreiding ziektes tegengaan, en duurzaam leefmilieu. De Wereldwinkel richt zich vooral millenniumdoel 8: meer eerlijke handel, schuldverlichting en hulp.

Wat gaan we doen in IJsselstein?
We informeren inwoners van IJsselstein over initiatieven en activiteiten binnen IJsselstein die een bijdrage leveren aan millenniumdoelen. Ook zullen we ontwikkelingen binnen projecten volgen die mede dankzij inzamelacties van IJsselsteinders in gang zijn gezet. Door het zichtbaar maken van wat een ieder binnen IJsselstein aan millenniumdoelen onderneemt, kunnen nieuwe samenwerkingen van de grond komen. Op deze website zijn dan ook links te vinden naar verschillende maatschappelijke organisaties en koepelorganisaties. Op de evenementenkalender (link) zijn activiteiten opgenomen waarin millenniumdoelen zijn terug te vinden. Een uitgebreide omschrijving van direct aan millennium te relateren activiteiten is op deze pagina te zien.
Mars van moeders
In de Week van de Vooruitgang willen we aandacht vragen voor de situatie van moeders in ontwikkelingslanden. Voor medische zorg moeten zij vaak grote afstanden overbruggen voordat ze behandeld worden. Stel je voor dat je hoogzwanger uren moet lopen naar de eerste primitieve medische post met de vraag of ze je daar kunnen behandelen. In Afrika is de kans dat een vrouw overlijdt tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling 1 op de 26. Simpelweg omdat er geen goede medische zorg is en er geen middelen voor transport naar het ziekenhuis zijn. Zo sterven er jaarlijks ruim een half miljoen moeders en groeien miljoenen kinderen zonder moeder op.
Met goede medische hulp en kraamzorg kunnen veel voorkomende doodsoorzaken als bloedingen, infecties en een hoge bloeddruk voorkomen worden. Als vijfde millenniumdoel is bepaald dat moedersterfte in 2015 met driekwart moet zijn teruggebracht ten opzichte van 1990.
Simavi heeft het lot van de moeders aangetrokken en een Estafette voor Wereldmoeders georganiseerd. Gemeente IJsselstein ondersteunt dit initiatief door de moeders op maandag 14 september te ontvangen op het plein voor het gemeentehuis aan de Overtoom. Die dag gaan de moeders samen met inwoners uit IJsselstein en BN'er Antje Monteiro een mars houden door het centrum van IJsselstein.
Groene Voetstappen
Kinderen van verschillende basisscholen gaan in de Week van de Vooruitgang van 14 t/m 18 september zogenaamde `Groene Voetstappen' verzamelen voor een duurzamer leefmilieu (millenniumdoel 7). Met deze actie wil de gemeente IJsselstein bij ouders en kinderen bewustzijn creëren voor het belang van duurzame mobiliteit. Door mee te doen met het verzamelen van 'Groene Voetstappen' ontdekken leerlingen en hun ouders dat het niet alleen leuker, gezonder en veiliger is om te voet of per fiets of step naar school te gaan, maar ook beter voor het klimaat. Wanneer alle scholen hun score hebben doorgegeven, wordt op vrijdag 18 september de winnaar bekend gemaakt, en neemt wethouder J.H. Lappee de stickerboekjes van de school met de meeste Groene Voetstappen in ontvangst. Leuke bijkomstigheid is dat de kinderen dan hun ideeën voor een beter klimaat aan hem kunnen voorleggen. Fietsen Scoort!
Fietsen Scoort is een campagne om het fietsen op een actieve en uitdagende wijze te stimuleren. De campagne sluit aan op het thema van de Week van de Vooruitgang `duurzame mobiliteit'. Gemeente IJsselstein heeft besloten om het gebruik van de fiets te promoten door haar werknemers geld te laten inzamelen voor een goed doel. Dit kunnen zij doen door zoveel mogelijk kilometers te maken. Het aan het eind van het jaar bij elkaar gefietste bedrag gaat naar fietsprojecten van I-ce die organisaties ondersteunt in landen als India, Brazilië en Zuid-Afrika. Door het stimuleren van fietsen in deze landen dragen zij bij aan een schoner milieu (minder smog) en werkgelegenheid. Ook wordt er aan de positie van de vrouw gedacht. Door het geven van fietslessen aan vrouwen in India krijgen vrouwen meer kans om carrière te maken en hoeven ze geen grote afstanden te lopen (ter besparing van transportkosten). Dit draagt bij aan gelijke behandeling van mannen en vrouwen (millenniumdoel 3).

Laat het ons weten of jouw bedrijf óók meedoet! Dan krijg je een eervolle vermelding op onze millenniumpagina.
Links
www.millenniumgemeente.nl
www.ncdo.nl
www.simavi.nl
www.srkh.nl
www.weekvandevooruitgang.nl
www.wereldwinkel.nl